Τσακαλώτος: Συμφωνήσαμε για κοινωνικό μέρισμα τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ

«Εχουμε συμφωνήσει για το μέγεθος του κοινωνικού μερίσματος και την κατανομή του», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2018…

Για κλίμα επίλυσης των προβλημάτων, μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης, έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν πολύ τεχνική δουλειά, κάτι που παίρνει χρόνο. «Υπάρχει όμως η βούληση να κλείσουμε εγκαίρως την αξιολόγηση όταν θα υπάρχει γερμανική κυβέρνηση και θα ανοίξουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, το πώς θα βγούμε από το πρόγραμμα και τον ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα πιο δύσκολα ζητήματα της αξιολόγησης, σημείωσε: «Υπάρχει ένα θέμα για την ενέργεια, για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ, κάποιες ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να συζητηθούν πολύ σοβαρά και κάποια κοινωνικά ζητήματα».

«Εχουμε συμφωνήσει για το μέγεθος του κοινωνικού μερίσματος και την κατανομή του», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2018.

Συγκεκριμένα για το ποσό του κοινωνικού μερίσματος και το σε ποιους θα χορηγηθεί, σημείωσε: «Το ποσό που είναι διαθέσιμο για δαπάνες θα είναι τουλάχιστον διπλάσιο από πέρυσι. Τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ, αυτό θα είναι το κατώτατο, όχι το ”ταβάνι”. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το ποσό θα πάει για κοινωνικούς σκοπούς, όχι μόνο στους φτωχότερους των φτωχών, αλλά και σε ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης. Θα έχουμε κριτήρια που θα πιάσουν όλες τις κατηγορίες. Μπορεί να δώσουμε κάποια χρήματα σε οργανισμούς που χρωστάμε για να είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση το 2018».

Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, σημείωσε ότι είναι εφικτά, με δυσκολία, ενώ πρόσθεσε ότι σύμφωνα με όλους τους δείκτες θα επιτευχθεί ανάπτυξη το 2017 και το 2018. «Δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο, ότι όλοι είναι καλά και περνάνε καλά. Κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες, αλλά η τάση είναι προς καλυτέρευση», δήλωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην έξοδο στις αγορές εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης «πολύ γρήγορα οι αγορές θα απαιτήσουν να βγούμε. Μέχρι τότε μπορούμε να κάνουμε κινήσεις για να είναι πιο ελκυστικά τα ομόλογά μας, με μίνι εξόδους».