Τσίπρας για το Κλίμα: Να δεσμευτούμε όλοι για να σώσουμε τον πλανήτη

Τον στόχο της ενεργειακής επάρκειας της Ελλάδας έθεσε από το Παρίσι, όπου βρέθηκε για τη διεθνή διάσκεψη OnePlanetSummit, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας κι αυτός μήνυμα για το Κλίμα, μαζί με άλλους ηγέτες και επιφανείς προσωπικότητες, που συνδράμουν τη σχετική πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν, κόντρα στην πολιτική Τραμπ.

«Η ΕΕ είναι η ατμομηχανή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές από την κλιματική αλλαγή. H χώρα μας έχει θέσει ως στόχο να καλύψει το 50% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ ως το 2030», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, ηγέτες και εκπρόσωποι κυβερνήσεων από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, να επαναβεβαιώσουμε τις δεσμεύσεις μας για την προστασία του πλανήτη, απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, δεσμεύσεις που είχαμε λάβει πριν από δύο χρόνια πάλι εδώ στο Παρίσι. Σήμερα ξαναβρεθήκαμε στην ανάγκη να επαναβεβαιώσουμε αυτές τις δεσμεύσεις, δεδομένου ότι δυστυχώς δεν είναι όλες οι χώρες που ακολουθούν τα συμφωνηθέντα».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «δυστυχώς δεν ακολούθησαν οι ΗΠΑ, όμως πιστεύω ότι σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, που αφορά τη δέσμευσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές δεν περισσεύει κανείς. Και δεν είναι ποτέ αργά όλοι να αναθεωρήσουνε τις θέσεις τους και τις πράξεις τους, προκειμένου όλοι μαζί να δεσμευθούμε ότι θα προστατεύσουμε το μέλλον αυτού του πλανήτη, θα προστατεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών».

Στη διάσκεψη παίρνουν μέρος δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, με στόχο να δώσουν ώθηση στην χρηματοδότηση της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέλαβε την πρωτοβουλία της διάσκεψης κορυφής μετά την ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο κ. Μακρόν προειδοποίησε, μιλώντας στη διάσκεψη ότι ο κόσμος «χάνει τη μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής. «Δεν προχωρούμε αρκετά γρήγορα. Και αυτό είναι η τραγωδία. Πρέπει όλοι μας να δράσουμε γιατί όλοι θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε. Δεν θα μπορούμε να πούμε ότι δεν γνωρίζαμε», είπε μεταξύ άλλων.

Ο πρωθυπουργός των Φίτζι Φρανκ Μπενιμαράμα, πρόεδρος της 23ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP3) δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της συνεδρίασης «One planet summit» ότι «η πρόκληση είναι τεράστια, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την αντιμετωπίσουμε», επιμένοντας στη σημασία της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι το να στηρίζει κανείς την ενέργεια που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα –τα οποία ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την υπερθέρμανση του πλανήτη– ισοδυναμεί με το να «επενδύει στο χαμό» μας.

Σημειωτέον ότι στη διάσκεψη μετείχαν περί τους 60 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.