Τριμερής Κύπρος – Ελλάδα – Ιορδανία

Η πρώτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, πραγματοποιείται σήμερα στο προεδρικό Μέγαρο, στην οποία θα συμμετάσχουν, επικεφαλής αντιπροσωπειών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄ και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας,

Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής θα βρεθούν ζητήματα όπως το Κυπριακό αλλά και θέματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής όπως το συριακό ζήτημα και το προσφυγικό, το Παλαιστινιακό και οι εξελίξεις στο Ιράκ.

Παράλληλα, οι τρεις αρχηγοί θα συζητήσουν σχετικά με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία και την ανάγκη στήριξης της τελευταίας, λόγω του μεγάλου βάρους που επωμίζεται από το προσφυγικό.

Κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής θα υπογραφούν τρεις συμφωνίες:

1. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
2. Συμφωνία για προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
3. Διακρατικές συμφωνίες αναγνώρισης ναυτικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας (Ελλάδα και Κύπρος λόγω συμμετοχής του σε ΕΕ δεν χρειάζεται να υπογράψουν τη συμφωνία αυτή μεταξύ τους).