Τρελλό! Ταξίδεψε 5 χρόνια σε 12 χώρες για να γνωρίσει τους 626 φίλους της στο Facebook

«Πόσοι από τους φίλους μου στο Facebook είναι πραγματικά φίλοι μου;». Αυτή είναι μια απορία που συχνά-πυκνά διερωτάται ένας μέσος χρήστης του Facebook.

Η καλλιτέχνης Τάνια Χολάντερ αποφάσισε να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα και επισκέφθηκε όλους τους 626 φίλους της από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η ιδέα της ήρθε μετά από συνομιλία με κάποιους από της φίλους της την Πρωτοχρονιά του 2010. Η Τάνια ζει στο Μέιν των ΗΠΑ και αναρωτήθηκε ποια ήταν η σχέση της με όλους τους «φίλους» της στο Facebook. Ήταν οι φιλίες αυτές που δημιουργήθηκαν στο διαδίκτυο τόσο πραγματικές όσο και στην πραγματική ζωή ή κάποιοι από αυτούς ήταν στην πραγματικότητα μόνο γνωστοί; «Είμαι πραγματικά φίλη με όλους αυτούς τους ανθρώπους;», σκέφτηκε και αποφάσισε να λάβει δράση.

Το σχέδιο που σκαρφίστηκε ήταν απλό: Θα επισκεπτόταν τους 626 «φίλους» της απ’ όλο τον κόσμο, θα τους γνώριζε από κοντά και θα τους φωτογράφιζε για να ετοιμάσει ένα project. Το ταξίδι διήρκησε πέντε χρόνια.

Επισκέφθηκε τέσσερις ηπείρους, 12 χώρες, 43 πολιτείες των ΗΠΑ και την υποδέχτηκαν σε πάνω από 400 σπίτια.

Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι βρήκε την απάντηση που έψαχνε: «Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις φιλίες στο διαδίκτυο και στις πραγματικές φιλίες. Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης είναι απλώς ένας διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας».