Τραγικό! Πέρασε 46 χρόνια στη φυλακή για ένα βιασμό που δεν διέπραξε..!

Για περίπου μισό αιώνα ήταν κλεισμένος στη φυλακή, για ένα έγκλημα που δεν έκανε. Ο 65χρονος σήμερα Γουίλμπερτ Τζόουνς από τη Λουιζιάνα καταδικάστηκε το 1971 για επίθεση και βιασμό μιας νοσοκόμας. Όμως η καταδίκη του ήταν εσφαλμένη και την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να απελευθερωθεί.

Όταν μπήκε στη φυλακή, ο Τζόουνς ήταν 19 χρονών. Σήμερα είναι 65. Ο δικαστής Ρίτσαρντ Άντερσον είχε υποστηρίξει ότι το κατηγορητήριο εις βάρος του Τζόουνς ήταν “αδύναμο στην καλύτερη περίπτωση”, σημειώνοντας ότι οι Αρχές απέκλεισαν στοιχεία που θα μπορούσαν να τον έχουν απαλλάξει δεκαετίες πριν.

Παρότι ο Τζόουνς δεν είχε κάποια ορατή αντίδραση, η οικογένειά του ξέσπασε σε δάκρυα και αγκαλιάστηκαν στο άκουσμα της είδησης. Από την πλευρά τους, οι δημόσιοι κατήγοροι υποστήριξαν ότι θα ζητήσουν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λουιζιάνα να επανεξετάσει τη δικαστική απόφαση.
Στη φυλακή για βιασμό

Ο Τζόουνς συνελήφθη από την αστυνομία επειδή θεωρήθηκε ύποπτος για απαγωγή μιας νοσοκόμας με τη χρήση όπλου στο χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου Baton Rouge και για βιασμό στις 2 Οκτωβρίου 1971. Ο Τζόουνς καταδικάστηκε για βιασμό σε μια επανάληψη της δίκης το 1974 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ο ίδιος ήταν υποδειγματικός κρατούμενος. Υπέρ του κατέθεσε ο φύλακας Τίμοθι Χούπερ, που σημείωσε ότι “η κοινότητα έχει αλλάξει τόσο πολύ από τότε που φυλακίστηκε”.

“Αμφισβητήσιμη ταυτοποίηση”

Ωστόσο, το κατηγορητήριο “στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου” στη μαρτυρία της νοσοκόμας και στην “αμφισβητήσιμη ταυτοποίηση” του Τζόουνς ως δράστη, υποστήριξε ο δικαστής. Η νοσοκόμα, που πέθανε το 2008, αναγνώρισε τον Τζόουνς τρεις μήνες μετά το βιασμό, από μία σειρά υπόπτων. Ωστόσο, είχε πει στην αστυνομία ότι ο άνδρας που τη βίασε ήταν “ψηλότερος” και είχε “πιο σκληρή φωνή” από τον Τζόουνς.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Τζόουνς, η περιγραφή της ταιριάζει σε έναν άλλο άνδρα που έχει συλληφθεί 27 μέρες μετά την επίθεση αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιασμό μιας άλλης γυναίκας επίσης στο Baton Rouge, ενώ ο ίδιος συνελήφθη το 1973 επειδή υπήρχαν υπόνοιες ότι βίασε μια άλλη γυναίκα. Ωστόσο κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε μόνο για ένοπλη ληστεία.

Ο Άντερσον τόνισε ότι η αστυνομία γνώριζε όλα αυτά τα στοιχεία, όμως ουδέποτε τα παρείχε στην υπεράσπιση του κατηγορούμενου.

“Η πολιτεία δεν ήταν υποχρεωμένη να τεκμηριώσει για την υπεράσπιση κάθε βιασμό ή υπόθεση που συνέβη στο Baton Rouge από το 1971 μέχρι το 1974”¨είχαν πει οι εισαγγελείς το Φεβρουάριο.

Οι δικηγόροι του τον χαρακτηρίζουν “άκρως αξιόπιστο κρατούμενο και αδύναμο άνδρα που γερνάει” και που δεν αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα. Από την πλευρά του, ο τελευταίος σύζυγος της νοσοκόμας δεν αντιτάχθηκε στην απελευθέρωσή του.

Κακός εισαγγελέας

Σύμφωνα με την υπερασπιστική πλευρά, ο εισαγγελέας που οδήγησε στην καταδίκη του Τζόουνς είχε ιστορικό στην αποφυγή αποδεικτικών στοιχείων ευνοϊκών για τους κατηγορούμενους. Το 1974, ένας ανώτατος δικαστής είχε πει ότι ο εισαγγελέας ήταν υπεύθυνος για 11 καταδίκες που ανατράπηκαν ένα χρόνο πριν, “ένα απίστευτο στατιστικό στοιχείο για έναν άνθρωπο”.

Οι δικηγόροι του Τζόουνς άρχισαν να εργάζονται για την αθώωση του Τζόουνς πριν 15 χρόνια. Σύμφωνα με μία συνήγορο “χρειάζεται αρκετός χρόνος για να αναγνωρίσουν τα δικαστήρια ένα λάθος”.