Το Eurogroup αξίωσε να παύσει η δίωξη σε τρία μέλη της Τρόικα για το ΤΑΙΠΕΔ

Αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι στη συνεδρίαση του Euro Working Group που προηγήθηκε του σημερινού Eurogroup στο Λουξεμβούργο τέθηκε το αίτημα προς την ελληνική πλευρά να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου για τις διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά καιρούς εναντίον του για τα στατιστικά στοιχεία του 2010.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Μαΐου το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με νέο του βούλευμα να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Γεωργίου για τις κατηγορίες που αφορούν στις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος. Πρόκειται για το δέυτερο κατά σειρά βούλευμα με το οποίο κρίνεται ότι οι τρεις αρχικώς, εμπλεκόμενοι για την υπόθεση αυτή δεν πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου.

Επιπλέον, ως τελευταία εκκρεμότητα πριν από τη δόση, ζητείται από την ελληνική πλευρά να εξετάσει το ζήτημα που προέκυψε από την ποινική δίωξη τριών στελεχών των θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το συμβουλευτικό ρόλο που είχαν αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια στο Euro Working Group που έγινε στις 8 Ιουνίου όπως είχε αποκαλύψει αποκλειστικά το newmoney.gr. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο εκπρόσωπος της Ελλάδας έγινε δέκτης σφοδρών παραπόνων και διαμαρτυριών από τους εκπροσώπους των Ιταλίας, Ισπανίας και Σλοβακίας.

Αιτία ήταν η συνεχιζόμενη δίωξη κατά των στελεχών από τις τρεις παραπάνω χώρες, οι οποίοι υπηρετούσαν ως τεχνικοί σύμβουλοι στο ΤΑΙΠΕΔ και πρόκειται σύντομα να καθίσουν στο σκαμνί του κατηγορουμένου. Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά δίωξη για πώληση και εκμίσθωση 28 ακινήτων του ελληνικού δημοσίου, ενώ οι αλλοδαποί τεχνοκράτες ήταν ένας Σλοβάκος, μία Ιταλίδα και ένας Ισπανός.

Παρότι το ζήτημα αυτό, δηλαδή των ευθυνών των εμπειρογνωμόνων έχει καλυφθεί με νομοθετική ρύθμιση, η υπόθεση αυτή προηγείται της εν λόγω ρύθμισης, αν και έχει αλλάξει ο νόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες ωστόσο το θέμα είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί και προκαλεί, τουλάχιστον, προβληματισμό στην κυβέρνηση.