Το bitcoin κάνει ράλι αφού η Ζιμπάμπουε δεν έχει δικό της νόμισμα

Το bitcoin αυξήθηκε κατά 10% στην ανταλλαγή της Golix (μια startup που ειδικεύεται στη διαπραγμάτευση κυρίως αυτού του ψηφιακού νομίσματος) στη Ζιμπάμπουε την Τετάρτη, αφ’ ότου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας κατέλαβαν την εξουσία.

Η τιμή του ψηφιακού αυτού νομίσματος στη Νότια Αφρική σημείωσε άνοδο ύψους 13.499 δολαρίων, σχεδόν το διπλάσιο του ρυθμού με τον οποίο διαπραγματεύεται στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τις τιμές που αναφέρθηκαν στην ιστοσελίδα της Golix.

Η ζήτηση για το bitcoin στη Ζιμπάμπουε αυξήθηκε λόγω έλλειψης πραγματικού τοπικού νομίσματος. Η Golix πραγματοποίησε περισσότερες από 1 εκατομμύριο συναλλαγές τις τελευταίες 30 ημέρες, σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών των 100.000 δολαρίων για το σύνολο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας που γίνονται οι συναλλαγές. Η Ζιμπάμπουε δεν έχει το δικό της νόμισμα, καθώς η κυβέρνηση υιοθέτησε το αμερικανικό δολάριο και το αντίστοιχο της Νότιας Αφρικής, μεταξύ άλλων, ως νόμιμο χρήμα το 2009, μετά από υπερπληθωρισμό, καθιστώντας το τοπικό δολάριο άνευ αξίας.

Η Golix, μια start-up που εμπορεύεται και άλλα ψηφιακά νομίσματα, λειτουργεί από το 2014. Οι τιμές για το Bitcoin καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση, σύμφωνα με τον Taurai Chinyamakobvu, συνιδιοκτήτη του χρηματιστηρίου. Οι πωλητές πληρώνονται σε δολάρια ΗΠΑ κατατεθειμένα ηλεκτρονικά, τα οποία μπορούν να ρευστοποιηθούν μόνο με σημαντική έκπτωση στη μαύρη αγορά.