Το σύνδρομο των αχτένιστων μαλλιών

Μόλις 100 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από το σύνδρομο των αχτένιστων μαλλιών. Σε αυτού συμπεριλαμβάνεται και η 7χρονη Shilah Yin από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας η οποία όταν γεννήθηκε οι γονείς της αντιλήφθηκαν το πρόβλημα που είχε με τα μαλλιά της ωστόσο δεν γνώρισαν ότι είναι ένα παράξενο και σπάνιο σύνδρομο.

Η Shilah  από 4 ετών τραβάει τα βλέμματα πάνω της και ενώ στην αρχή ένιωθε άβολα, με την βοήθεια των γονιών της αποδέχθηκε την διαφορετική της εμφάνιση. Τα μαλλιά της θέλουν χρόνο και ιδιαίτερη φροντίδα την οποία έχει αναλάβει η μητέρα της.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το εν λόγω σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και είναι πιο συχνό σε παιδιά με ανοιχτόχρωμα μαλλιά. Η κατάσταση πιστεύεται ότι είναι γενετική -αν και κανένας στην οικογένεια του Shilah δεν είχε κάτι παρόμοιο- και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι προκαλείται από ορισμένα γονίδια που εμπλέκονται στο σχηματισμό των τριχών. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η υφή των μαλλιών τους γίνεται συνήθως πιο μαλακή και μερικές φορές επιστρέφει στο φυσιολογικό.