Το παγκόσμιο χρέος σε επίπεδα ρεκόρ

Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ φθάνοντας τα 233 τρισ δολ. στο γ’ τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε το Institute of International Finance (IIF). Η αύξηση απ’ τα τέλη του 2016 είναι 16 τρισ δολ.

Το ιδιωτικό χρέος εξαιρουμένου του χρηματοοικονομικού κλάδου έφθασε σε νέα ιστορικά υψηλά στον Καναδά, τη Γαλλία, το Χονγκ Κονγκ, τη Ν. Κορέα, την Ελβετία και την Τουρκία.
Την ίδια στιγμή πάντως η σχέση του χρέους με το παγκόσμιο ΑΕΠ υποχώρησε για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε. Πλέον το παγκόσμιο χρέος είναι 318% του ΑΕΠ, 3 ποσοστιαίες μονάδες κάτω απ’ το υψηλό που είχε σημειωθεί στο γ’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με το IIF.

«Ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της ανάπτυξης, της αύξησης του πληθωρισμού (Κίνα, Τουρκία) και των προσπαθειών να αποτραπεί η δημιουργία ενός βουνού χρέους που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει οικονομίες (Κίνα, Καναδάς) συνεισφέρανε στην πτώση», γράφουν οι αναλυτές του IIF.

Σημειώνουν δε πως το κόστος εξυπηρέτησης όλου αυτού του χρέους ίσως δράσει ως φρένο στις προσπάθειες των Κεντρικών Τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια, δημιουργώντας ανησυχίες για την ικανότητα των υπερχρεωμένων εταιρειών και κυβερνήσεων να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.