Τοποθέτηση Δήμου Λακατάμιας για τον θάνατο του 20χρονου σε πάρκο

Τοποθέτηση Δήμου Λακατάμιας σχετικά με το Πάρκο «Μιχαλάκη Σοφοκλέους»:

Μετά από το θλιβερό περιστατικό του θανάτου του 20χρονου Eugen-Leonard Misea, από τη Ρουμανία στο Πάρκο «Μιχαλάκη Σοφοκλέους» που βρίσκεται στο Δήμο Λακατάμιας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε το κοινό για τα πιο κάτω:

Το Πάρκο «Μιχαλάκη Σοφοκλέους», δημιουργήθηκε το 1995 μετά την απομάκρυνση του εργοστασίου μπαταριών «DEXEL». Για την απομάκρυνση του εργοστασίου, το οποίο επιβάρυνε σοβαρά το περιβάλλον και την υγεία των περίοικων (εφόσον μεταξύ άλλων διαχειριζόταν και μόλυβδο) εργάστηκε σκληρά η Επιτροπή Αγώνα, πρόεδρος της οποίας ήταν ο αείμνηστος Μιχαλάκης Σοφοκλέους.

Δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου το πάρκο υποβαθμίστηκε σοβαρά και υπέστη εκτεταμένους βανδαλισμούς με συνέπεια να περιπέσει σε αχρηστία και να είναι επικίνδυνο για την περιοχή. Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός της παραμονής των κατασκευών του παλιού εργοστασίου, όπου κατά τον προηγούμενο σχεδιασμό παρέμειναν εις ανάμνηση του αγώνα των κατοίκων και τώρα είναι ετοιμόρροπες. Ο Δήμος κατέβαλλε για χρόνια προσπάθεια για εξωραϊσμό του χώρου με τη μέθοδο του Στρατηγικού Επενδυτή, όμως οι προσπάθειες που έγιναν με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ήταν ατελέσφορες διότι ο χώρος αυτός δεν είναι ιδιοκτησία του Δήμου.

Ωστόσο πολύ πρόσφατα ο Δήμος κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με την Κυβέρνηση για το καθεστώς διαχείρισης του πάρκου, για να δύναται να προχωρήσει σε εξωραϊσμό του χώρου αποκλειστικά με ίδια συμβολή. Επομένως ο Δήμος αναγνωρίζοντας τους κινδύνους, προχώρησε σε επανασχεδιασμό του πάρκου με βασικές πρόνοιες την απομάκρυνση των παλαιών κατασκευών και τη δημιουργία ενός πάρκου με κύριο γνώμονα σχεδίασης, τη συνδεσιμότητα των πέριξ γειτονιών ως σημείο διέλευσης καθώς και συνάθροισης.

Με παρέμβαση της Δημάρχου Λακατάμιας Δρ. Φωτούλας Χατζήπαπα, έγινε συνεννόηση με το Τμήμα Περιβάλλοντος και έγιναν μετρήσεις για τα στοιχεία μόλυβδο, νικέλιο και κάδμιο στα δομικά στοιχεία των υφιστάμενων κατασκευών και στάληκαν σε διαπιστευμένο εργαστήριο για εξετάσεις. Επιπλέον θα ληφθεί πρόνοια για διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) που θα προκύψουν κατά την κατεδάφιση.

Επιπλέον ο Δήμος έχει ως στόχο να συνδεθεί ο χώρος αυτός με το γραμμικό πάρκο Πεδιαίου ποταμού, μέσω πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου, κάτι το οποίο θα αναβαθμίσει και θα διαφοροποιήσει θετικά το χαρακτήρα της περιοχής, πέριξ του πάρκου.

Η μελέτη για την ανακατασκευή του πάρκου έχει προχωρήσει σημαντικά και η Δήμαρχος έχει θέσει ενώπιων του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι ο εξωραϊσμός του πάρκου αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα. Ως εκ τούτου έχει ληφθεί σχετική πρόνοια στον προϋπολογισμό του 2018. Επίσης γίνονται επαφές με τον Κ.Ο.Α. για συμβολή του στα πλαίσια της ενίσχυσης του κοινωνικού αθλητισμού.

Μέχρι την έναρξη των έργων ανακατασκευής του πάρκου, ο Δήμος στα πλαίσια της εκστρατείας καθαριότητας προβαίνει σε συχνούς καθαρισμούς του χώρου, με τους πιο πρόσφατους να έχουν γίνει τους μήνες Μάιο, Ιούλιο και Αύγουστο (λίγες μέρες πριν την πανήγυρη του Αγίου Μάμα που γίνεται στις 2 Σεπτεμβρίου).

Χρειάζεται όμως να τονίσουμε εμφαντικά ότι πέραν από τις όποιες προσπάθειες καταβάλει ο Δήμος για τον εξωραϊσμό του χώρου, διαφαίνεται εντόνως το γεγονός ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή του Δήμου Λακατάμιας. Δεχόμαστε καθημερινά παράπονα από δημότες για επεισόδια παραβατικότητας σε Δημόσιους Χώρους αλλά και το βιώνουμε έντονα από τα συνεχή περιστατικά κλοπών, οχληρίας και βανδαλισμών στους χώρους αυτούς.

Είναι αναντίρρητο το γεγονός ότι η ενίσχυση της αστυνόμευσης στο Δήμο θα αποτελέσει το πρωτεύων μέτρο αναστολής των δυσάρεστων και πολύ λυπηρών περιστατικών, όπως το χθεσινό, σε Δημόσιους Χώρους.

Η Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λακατάμιας εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους προς την οικογένεια του άτυχου νεαρού και εύχονται όπως συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για αποφυγή άλλων τέτοιων περιστατικών.