Τοποθέτηση Αστυνομίας για τη διαδικασία σε αναγνωριστικές παρατάξεις προσώπων

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με την αναγνώριση υπόπτων από θύματα σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η διαδικασία της αναγνώρισης υπόπτων προσώπων με αναγνωριστική παράταξη διέπεται και ρυθμίζεται αναλυτικά από Αστυνομική Διάταξη. Σκοπός είναι η αναγνώριση της ταυτότητας αγνώστων προσώπων και για να γίνει δεκτή στο δικαστήριο μια τέτοια μαρτυρία αναγνώρισης, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι οι ενέργειες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, έγιναν κατά τον καλύτερο δυνατό και δίκαιο τρόπο και τηρήθηκαν αυστηρά οι σχετικοί κανόνες. Να σημειωθεί, ότι η διαδικασία αυτή ακολουθείται μόνο όπου κρίνεται αναγκαία και σπάνια εφαρμόζεται από την Αστυνομία κατά τη διερεύνηση υποθέσεων κακοποίησης παιδιών.

Από την πρώτη στιγμή που εγέρθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, έδωσε οδηγίες για υποβολή εισηγήσεων από το Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων, στη βάση προτύπων που σχετίζονται με το θέμα με σκοπό την επικαιροποίηση της εν λόγω Αστυνομικής Διάταξης, τόσο όσον αφορά παιδιά και άλλους ευάλωτους μάρτυρες, όσο και γενικότερα. Η πιο πάνω Διάταξη, στη συνέχεια θα τεθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, για συζήτηση, μελέτη και οδηγίες.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι από την 01/01/2017 έχει συσταθεί ειδική ανακριτική ομάδα η οποία διερευνά όλες τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η οποία υπάγεται στο Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων που εδρεύει στο Αρχηγείο Αστυνομίας. Η Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της για παροχή πιο εξειδικευμένων, επαγγελματικών και παιδοκεντρικών υπηρεσιών, για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα με γνώμονα την αποτελεσματικότερη ανίχνευση και εξιχνίαση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.