Τι προβλέπει η Goldman Sachs για το πετρέλαιο το 2018

H Goldman Sachs προβλέπει ότι, από την επόμενη χρονιά, οι τιμές του πετρελαίου θα ανακτήσουν τη δυναμική τους που θα διαρκέσει, όπως αναφέρει, τουλάχιστον καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate, αλλά και για το αργό διεθνούς προέλευσης μπρεντ, σε 57,50 και 62 δολάρια το βαρέλι αντιστοίχως, αναφέροντας ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του ανέλαβαν ισχυρότερη δέσμευση από ό,τι αναμενόταν, σχετικά με την παράταση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου. Η Goldman αναμένει θετικές συνολικές αποδόσεις της τάξης του 9% από το αργό για το επόμενο 12μηνο, σύμφωνα με report της τράπεζας με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου. Η Goldman Sachs σημειώνει ότι βλέπει επίσης υψηλότερους δασμούς των αγωγών στις ΗΠΑ και την αύξηση της διαφοράς μεταξύ της τιμής του WTI και του Brent, στα 4,50 δολάρια το βαρέλι.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις της Goldman έρχονται, πάντως, σε αντίθεση με εκείνες της Citigroup η οποία προβλέπει ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ (Καναδάς, Βραζιλία, Ρωσία και ΗΠΑ) θα θελήσουν να αυξήσουν την προμήθεια πετρελαίου. Κι ενώ η Goldman θεωρεί ότι ΟΠΕΚ και συνεργαζόμενες χώρες θα τηρήσουν τη συμφωνία τους, οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου θα αρχίσουν να ανταποκρίνονται σε μια ισχυρότερη παραγωγή αργού μέχρι το 2019.

Η Goldman εμφανίζεται αισιόδοξη και για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο και αναμένει ότι οι περικοπές παραγωγής θα σταματήσουν πρόωρα, με μια πιο ισχυρή αύξηση το τρίτο τρίμηνο του 2018. «Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, αναμένουμε τα αποθέματα να πλησιάσουν στο μέσο επίπεδο πενταετίας», επισημαίνει.

Ο αμερικανικός δείκτης WTI, διαπραγματεύθηκε στο Λονδίνο στα 57,25 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς του μπρεντ, ήταν στα 62,25 δολάρια το βαρέλι.

Η τράπεζα αναμένει πλέον ένα ευρύτερο χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού μπρεντ και του WTI.

Η Goldman αναμένει επίσης μια πιο απότομη αναδιάρθρωση – μια δομή της αγοράς όπου τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι υψηλότερα σε σχέση με αυτά που προορίζονται για μεταγενέστερη παράδοση – σε σύγκριση με αυτά που ισχύουν σήμερα.

«Μεγαλύτερη αναδιάρθρωση θα δώσει στους long επενδυτές θετικές αποδόσεις παρά την πρόβλεψη για τιμή spot κοντά στα σημερινά επίπεδα και προβλέπουμε συνολικά 9% ακαθάριστες συνολικές αποδόσεις κατά τους επόμενους 12 μήνες», αναφέρει η Goldman.