Τι θα γίνει τελικά με τους δρόμους της Αγλατζιάς;

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Μεταφορών κάνει αναφορά για την λεωφόρο Αγλαντζιάς και τμήματα των λεωφόρων Λάρνακος και Αμμοχώστου στην Λευκωσία, τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή.

Συγκεκριμένα όπως τονίζει η ανακοίνωση “η Λεωφόρος Αγλαντζιάς, η Λεωφόρος Λάρνακος και η Λεωφόρος Αμμοχώστου έχουν χαρακτηριστεί στο θεσμοθετημένο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας ως δρόμοι Πρωταρχικής Σημασίας, γεγονός που καθορίζει το πλαίσιο σχεδιασμού τους. Ο διάλογος/διαβουλεύσεις για σχεδιασμό των πιο πάνω λεωφόρων άρχισε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως το 1987 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2015. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου είχαν εισακουστεί τα αιτήματα του Δήμου Αγλαντζιάς, δημοτών και άλλων επηρεαζόμενων από το έργο. Ο τελικός σχεδιασμός εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγλαντζιάς μετά από σχετική παρουσίαση, στις 07 Οκτωβρίου 2015. Επίσης για το έργο αυτό έγινε δημόσια παρουσίαση και διαβούλευση, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Αγλαντζιάς, στις 26 Οκτωβρίου 2015.

Επιπροσθέτως των τροποποιήσεων που είχαν υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια σχεδιασμού του έργου που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού πλάτους των λεωφόρων, τη δημιουργία παρόδιων θέσεων στάθμευσης, την προσθήκη στο σχεδιασμό δύο κυκλικών κόμβων, αλλά και επιπρόσθετα των πολεοδομικών ανταλλαγμάτων που είχαν δοθεί στα επηρεαζόμενα τεμάχια (αύξηση επιτρεπόμενου ύψους και αριθμού των ορόφων των οικοδομών, αύξηση συντελεστή δόμησης), σε όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του Έργου τόσο το Τμήμα Δημοσίων Έργων όσο και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως συνεργάζονται με το Δήμο Αγλαντζιάς και τους επηρεαζόμενους και τροποποιούν / προσαρμόζουν τα σχέδια, όπου είναι εφικτό σύμφωνα με νέα αιτήματα που υποβάλλονται που αφορούν κυρίως στη δημιουργία επιπρόσθετων παρόδιων θέσεων στάθμευσης κ.α.

Το έργο περιλαμβάνει δρόμο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας (εκ των οποίων οι δύο εξωτερικές είναι λεωφορειο-λωρίδες), κτιστή κεντρική νησίδα, πεζοδρόμια σε όλο το μήκος, ποδηλατόδρομο, αναβάθμιση συμβολών, κατασκευή τεσσάρων κυκλικών κόμβων, διαβάσεις πεζών, μέτρα για πεζούς και ΑμεΑ κ.α. Ο σχεδιασμός του έργου συνάδει με τους στόχους του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 5 «Προώθηση βιώσιμων μεταφορών». Το έργο διαλαμβάνεται και στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας Λευκωσίας.

Η υλοποίηση του έργου αυτού είναι αναγκαία και αυτό είναι κοινά αποδεκτό από τα αρμόδια Τμήματα και από τον Δήμο Αγλαντζιάς, λόγω της υφιστάμενης απαράδεκτης κατάστασης που επικρατούσε στο υπό βελτίωση οδικό δίκτυο με μη ασφαλείς συνθήκες διακίνησης για όλους τους χρήστες και προβλήματα έντονης συμφόρησης κυρίως τις περιόδους αιχμής.

Το έργο αυτό συμβάλει στην αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας του δρόμου ως εξής: κατασκευή τεσσάρων κυκλικών κόμβων, οι οποίοι ρυθμίζουν την κυκλοφορία όλο το εικοσιτετράωρο, μειώνουν τις ταχύτητες σε όλα τα σκέλη τους, μπορούν να εξυπηρετήσουν τις επαναστροφές με ασφάλεια και μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα δυστυχήματος. H κατασκευή κτιστής κεντρικής νησίδας αποτρέπει τις παράνομες επαναστροφές, τις παράνομες δεξιόστροφες κινήσεις, περιορίζει τις ανεξέλεγκτες προσβάσεις στον κύριο δρόμο, αποτρέπει την παράνομη στάθμευση στην αντίθετη πορεία κυκλοφορίας και βοηθά τους πεζούς να διασταυρώσουν τον δρόμο με ασφάλεια σε δύο στάδια. Παρέχεται μεγάλος αριθμός διαβάσεων πεζών (σταμάτης/γρηγόρης, πέλικαν, ζέμπρα) και πεζοδρόμια σε όλο το εύρος του έργου για ασφαλή διακίνηση ΑμεΑ και πεζών, ως επίσης και ποδηλατόδρομοι σύμφωνα με το δίκτυο ποδηλατοδρόμων βάσει χωροταξικού σχεδίου που εκπονήθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Ο σχεδιασμός συνάδει με τη Βιώσιμη Κινητικότητα. Η βιώσιμη κινητικότητα, η οποία προωθείται σε όλη την Ευρώπη, έχει υιοθετηθεί ως Πολιτική του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Το έργο αυτό ικανοποιεί τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας αφού παρέχει μέτρα για τη διακίνηση ΑμεΑ, πεζών, ποδηλάτων (διαβάσεις πεζών, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι κ.α.) που σήμερα είναι ανύπαρκτα και διαλαμβάνει λεωφορειο-λωρίδες για την ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών για εξυπηρέτηση ενός πυκνο-αναπτυγμένου άξονα και του Πανεπιστήμιου Κύπρου. Οι λεωφορειο-λωρίδες συνάδουν επίσης με το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας της Λευκωσίας.

Το έργο θα αυξήσει την Ικανότητα και Χωρητικότητα του δρόμου. Σύμφωνα με κυκλοφοριακές μετρήσεις που έχουν γίνει από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, σε μια τυπική ημέρα διέρχονται 20000-25000 οχήματα στον υπό αναφορά άξονα και τις ώρες αιχμής παρατηρείται κορεσμός σε κύριες συμβολές με τους κυκλοφοριακούς φόρτους να ανέρχονται σε 1400-1800 οχήματα ανά ώρα. Η ικανότητα διασφαλίζεται και αυξάνεται με την αναβάθμιση όλων των συμβολών που διαλαμβάνονται στο έργο και την κατασκευή της κτιστής κεντρικής νησίδας.

Ο σχεδιασμός ενισχύει και την Εμπορικότητα, αφού παρέχεται μεγάλος αριθμός παρόδιων θέσεων στάθμευσης (πέρα από 280) και επιπρόσθετα βελτιώνεται η προσβασιμότητα των αναπτύξεων για τους πεζούς με τις διαβάσεις πεζών/ πεζοδρόμια κ.λπ.

Η δημιουργία κυκλικού κόμβου στη συμβολή της Λεωφόρου Αγλαντζιάς με τη Λεωφόρο Ακαδημίας, θέμα για το οποίο έχει δοθεί έντονη δημοσιότητα πρόσφατα, όπως έχει προαναφερθεί, έγινε μετά από αίτημα του Δήμου Αγλαντζιάς και υιοθετήθηκε από τα αρμόδια Τμήματα. Ο κυκλικός κόμβος είχε προταθεί για αύξηση της οδικής ασφάλειας, της λειτουργικότητας του οδικού δικτύου και για αντιμετώπιση των ενστάσεων για την κατασκευή κτιστής κεντρικής νησίδας στη Λεωφόρο Αγλαντζιάς, εφόσον μέσω του κυκλικού κόμβου μπορούν να διεκπεραιωθούν οι επαναστροφές οχημάτων.

Το μέγεθος και η χωροθέτηση του κυκλικού κόμβου που έχει σχεδιαστεί, είναι τέτοια ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο επηρεασμός του πάρκου Ακαδημίας και του πάρκου Σπύρος Κυπριανού, αλλά παράλληλα να πληρούνται τα γεωμετρικά πρότυπα του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Ο εν λόγω κυκλικός κόμβος έχει τύχει πρόσφατα πολύ προσεκτικής επανεξέτασης και μελέτης σε συνεργασία με τον Δήμο Αγλαντζιάς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, και έχουν ήδη προωθηθεί τροποποιήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του αριθμού των δέντρων που θα αποκοπούν.

Για τον εν λόγω κυκλικό κόμβο δεν έχει προωθηθεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως οποιαδήποτε ενέργεια για ετοιμασία μελέτης δημιουργίας τέταρτου βόρειου σκέλους και δρόμου διαμέσου του πάρκου της Ακαδημίας.

Στο πλαίσιο του έργου αποκόπτονται περίπου 93 δέντρα (μεγάλα και μικρά δέντρα που ήταν φράκτες). Το έργο διαλαμβάνει την κατασκευή και 350 λεκανών για αναφύτευση δέντρων. Για τα δέντρα που αποκόπτονται ακολουθούνται όλες οι νενομισμένες διαδικασίες σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών για την έκδοση σχετικών Αδειών Υλοτομίας/ Εκρίζωσης δέντρων.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο επανασχεδιασμού του έργου αυτού ούτε και κρίνεται αναγκαίος. Τυχόν επανασχεδιασμός θα επηρεάσει τη χρηματοδότηση του έργου, συμβατικές υποχρεώσεις με τον εργολάβο (χρονικές και οικονομικές), χρονοδιαγράμματα και άλλες σημαντικές πρόνοιες του σχεδιασμού.

Τονίζεται, τέλος, ότι ο σχεδιασμός εξισορροπεί τις ανάγκες όλων των χρηστών που θα εξυπηρετεί το έργο αυτό. Παρέχεται ένα οδικό δίκτυο υψηλής ποιότητας που συνάδει με τις αρχές της Οδικής Ασφάλειας, της Βιώσιμης Κινητικότητας, της Ικανότητας του δρόμου και της Εμπορικότητας, και η υλοποίηση του θα είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας”.