Τι δήλωσαν Δημήτρης Συλλούρης και Αντόνιο Ταγιάνι

Στη συνάντηση τους ο Προέδρος της Βουλής και ο  Προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani, στη Βουλή προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani, μετά από σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Για το θέμα, ο κ. Tajani είπε ότι στις 9 Οκτωβρίου 2017 απέστειλε επιστολή σε σχέση με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Mario Draghi, με την οποία υποδεικνύει ότι η εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια και ότι [η ΕΚΤ] οφείλει να υιοθετεί τις αποφάσεις των νομοθετών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Tajani, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής και μετά από συνάντηση, οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο κ. Συλλούρης, καλωσορίζοντας τον κ. Tajani στην Κύπρο, ανέφερε πως η επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα μας πραγματοποιείται σε πολύ σημαντικό και κρίσιμο χρονικό σημείο και εν μέσω εξελίξεων και τοποθετήσεων από μέρους του κ. Tajani, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές.

Η πρώτη, αφορά στο Brexit, είπε ο κ. Συλλούρης.

«Χθες, επέστρεψα από το Λονδίνο όχι τόσο αισιόδοξος με τα όσα έχω δει αναφορικά με το Brexit, μετά από τις συναντήσεις που είχα. Αλλά, σήμερα, ο Πρόεδρος μάς φέρνει πολύ καλά νέα και αυτό αφορά όλους μας, όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεύτερον και πιο σημαντικό, και πιο ενδιαφέρον για εμάς στην Κύπρο, που οφείλω και πρέπει να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο, είναι η πρωτοβουλία του για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το μήνυμα δηλαδή που έστειλε ότι αυτές οι αποφάσεις δεν μπορεί να είναι μόνο τεχνοκρατικές. Είναι αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται πρωτίστως σε πολιτικό επίπεδο και με ομοιόμορφο τρόπο
.
Κύριε Πρόεδρε, για αυτήν σας την πρωτοβουλία που αφορά πολλούς εδώ στην Κύπρο, θέλω να σας ευχαριστήσω», είπε ο κ. Συλλούρης, ο οποίος πρόσθεσε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων προσκάλεσε στην Κύπρο τον κ. Mario Draghi και πως η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά από τις εκλογές.

Τρίτον, συνέχισε ο κ. Συλλούρης κατά τις δηλώσεις του, «είναι οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις αναφορικά με το Κυπριακό και η υποχρέωση που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πηγάζει από τις αρχές και αξίες της ΕΕ, να στηρίξει λύση στο Κυπριακό, μη παρουσία ξένων στρατευμάτων για τη λύση και την εφαρμογή όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους της Κύπρου: Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Λατίνους και Αρμένιους, και για όλους τους Ευρωπαίους που θα ζουν εδώ την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, ώστε η Κύπρος να είναι πολύ δυνατή για χάριν της Ευρώπης, ως βραχίονας συμμετοχής της Ευρώπης στα τεκταινόμενα της περιοχής».

«Τόνισα στον Πρόεδρο της Βουλής τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην Κύπρο», είπε ο κ. Tajani αναφερόμενος στο Κυπριακό. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την ιδιαίτερη σημασία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία, ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και δίχως τη στρατιωτική κατοχή ενός μέρους του νησιού», εξήγησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος πρόσθετα ανακοίνωσε την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως και τη συμφωνία πλαισίου που έχει επιτευχθεί μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με το Brexit.

«Με τον αξιότιμο κ. Πρόεδρο της Βουλής συζητήσαμε θέματα πολιτικής επικαιρότητας και επικεντρωθήκαμε στην είδηση της ημέρας: στη συμφωνία με τους διαπραγματευτές σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο στο οποίο θα γίνει το Brexit.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκφέρει άποψη την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, με ένα ψήφισμα το οποίο θα σηματοδοτήσει και το πέρας της συζήτησης. Μετά, την ερχόμενη Πέμπτη, στη συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, θα είμαι εγώ εκείνος που θα ενημερώσω για την άποψη του Κοινοβουλίου και μετά, βεβαίως, είναι η σειρά του Συμβουλίου να υιοθετήσει την τελική άποψη.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που θα μου δοθεί η ευκαιρία να πάρω τον λόγο ενώπιων του Κοινοβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί θεωρώ πως το Κοινοβούλιο είναι ο βασικός χώρος όπου εκφράζεται η δημοκρατία, με τον ίδιο τρόπο που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το βασικό θεσμικό όργανο που βρίσκεται τόσο κοντά στους πολίτες, τόσο κοντά στους λαούς.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να εξηγήσω σε μία χώρα, που μαζί με την Ελλάδα αποτέλεσαν το λίκνο της δημοκρατίας, ότι η εξουσία βρίσκεται στα χέρια του λαού, που την ασκεί μέσω των εκπροσώπων του.
Γι’ αυτό τον λόγο ακριβώς, αποφάσισα να πάρω την πρωτοβουλία και στις 9 Οκτωβρίου 2017 να αποστείλω μια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Mario Draghi και να του τονίσω ότι δεν είναι θέμα της ΕΚΤ να αποφασίσει νέους κανόνες που αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Θέλησα να υπενθυμίσω ότι δεν είναι δουλειά ενός τεχνοκράτη, όσο ψηλά και να βρίσκεται αυτός ο τεχνοκράτης, να επιβάλλει κανόνες στην ΕΚΤ σε ό,τι αφορά στα συμφέροντα των πολιτών και την πρόσβαση των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε πιστώσεις.

Αν πρέπει να υπάρχουν κανόνες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο νομοθέτης είναι εκείνος που θα εγκρίνει. Η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει, το Συμβούλιο θα τα εξετάσει και ο νομοθέτης θα πάρει την τελική απόφαση στο Συμβούλιο και ο νομοθέτης θα αποφασίσει σε ό,τι αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι ανεξάρτητες νομικές Υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσαν την εγκυρότητα της άποψής μου. Η εγκυρότητα της άποψής μου επικυρώθηκε και από τις αρμόδιες νομικές, ανεξάρτητες Υπηρεσίες και του Συμβουλίου.

Εύχομαι η εποπτεία της ΕΚΤ να μην ξεπεράσει τα όρια, τα σύνορα που της έχουν δοθεί με βάση τις Συνθήκες και τους Κανόνες.

Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να υπεισέλθω στο περιεχόμενο. Αυτό είναι κάτι για το οποίο είναι αρμόδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εγώ, θα πρέπει να προασπίσω τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον κεντρικό χαρακτήρα της πολιτικής. Εμείς, είμαστε υπόλογοι στον λαό και στους εκπροσώπους του, όχι στους γραφειοκράτες, γιατί ο έλεγχος δεν ασκείται στους γραφειοκράτες. Ασκείτε σε εμάς.

Έχω μεγάλο σεβασμό προς τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι αποφάσεις όμως λαμβάνονται από τους νομοθέτες. Δουλειά των δημοσίων υπαλλήλων είναι να εφαρμόζουν αυτές τις αποφάσεις. Αυτό είναι πολιτικά ιδιαίτερα σημαντικό σημείο. Το συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Τόνισα στον Πρόεδρο της Βουλής και τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την ιδιαίτερη σημασία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία, ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και δίχως τη στρατιωτική κατοχή ενός μέρους του νησιού.

Αυτή είναι η άποψη του Κοινοβουλίου και όπως σας είπα θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια θετική λύση. Αυτό το τόνισα και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο είχα τη χαρά να συνομιλήσω πριν από λίγο», είπε στις δηλώσεις του ο κ. Tajani.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις οι κ.κ. Πρόεδροι Συλλούρης και Tajani προσφώνησαν σε Ειδική Σύνοδο της Βουλής την Ολομέλεια του Σώματος, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.