Τι απαντά ο Νεοκλής Συλικιώτης για τις συμφωνίες στην ΑΟΖ

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και τέως Υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, Νεοκλής Συλικιώτης, απαντά σε δημοσίευμά μας αναφορικά με τις συμφωνίες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Παρακάτω θα δείτε αυτούσια την απάντηση του Νεοκλή Συλικιώτη:

“Παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε το πιο κάτω κείμενο στη σελίδα σας, ως απάντηση στο δημοσίευμα «Τα έκαναν «θάλασσα» με τις συμφωνίες για την ΑΟΖ»

Θα ήθελα να αναφερθώ στο κείμενο της ιστοσελίδας σας με τίτλο «Τα έκαναν «θάλασσα» με τις συμφωνίες για την ΑΟΖ» το οποίο δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου. Είναι σημαντικό να παρατεθούν όλα τα σχετικά στοιχεία και γεγονότα, τα οποία ο συγγραφέας του κειμένου φαίνεται να αγνοεί.

Στις 11 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ η έναρξη του 2ου Γύρου Αδειοδότησης για δώδεκα ερευνητικά Τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ (Τεμάχια 1 με 11 και 13). Έγινε ένας ανοικτός διαγωνισμός βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων. Η λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων στις 11 Μαΐου του 2012 κατέδειξε το πραγματικό μέγεθος της επιτυχίας των προσπαθειών μας, αφού είχαμε λάβει συνολικά 33 αιτήσεις από 15 κοινοπραξίες και εταιρείες κολοσσούς, προερχόμενες από 14 συνολικά χώρες. Οι μεγαλύτερες κοινοπραξίες που συμμετείχαν ήταν αυτές στις οποίες συμμετείχε η ENI και η TOTAL και ήταν μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι καταφέραμε να έχουμε δύο μεγάλους κολοσσούς με σημαντική εμπειρία γεωτρήσεων στη Μεσόγειο και σε βαθιά νερά.

Το οικόπεδο 3 μονάχα η εταιρεία ENI το διεκδίκησε. Το οικόπεδο 10 δε, δόθηκε αρχικά στην TOTAL, η οποία όμως στη συνέχεια το επέστρεψε και στον γ’ γύρο το διεκδίκησε και πήρε τα δικαιώματα η κοινοπραξία ExxonMobil- Qatar Petroleum. To οικόπεδο 9 το διεκδίκησαν αρχικά οι 9 από τις 15 κοινοπραξίες, μεταξύ των οποίων και οι κοινοπραξίες που συμμετείχαν η ENI και η TOTAL-NOVATEK (εταιρεία ρωσικών συμφερόντων). Στην κοινοπραξία TOTAL-NOVATEK το 70% των δικαιωμάτων το είχε η TOTAL.

Ως Υπουργός Ενέργειας τότε άρχισα διαπραγματεύσεις για το οικόπεδο 9 με την κοινοπραξία TOTAL-NOVATEK καθώς βάσει πολιτικών κριτηρίων μια τέτοια συμφωνία εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Ωστόσο, δέχτηκα έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, η οποία προχώρησε και σε εγγραφή του θέματος στη Βουλή με το επιχείρημα πως η πρόταση της ENI ήταν πιο συμφέρουσα και γι’ αυτό έπρεπε και το οικόπεδο 9 να δοθεί στην ENI. Δυστυχώς οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία TOTAL-NOVATEK δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και γι’ αυτό το οικόπεδο 9 δόθηκε εν τέλει στην κοινοπραξία της ΕΝΙ/Kogas.

Σε όλα τα στάδια που διανύσαμε οι διαδικασίες που ακολουθήσαμε ήταν απόλυτα διαφανείς, αμερόληπτες και δίκαιες και έτσι κατορθώσαμε να κερδίσουμε την αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας. Στις 24 Ιανουαρίου του 2013 προχωρήσαμε στην υπογραφή συμβολαίων με την ιταλο-κορεάτικη κοινοπραξία ΕΝΙ/KOGAS για τα Τεμάχια 2, 3 και 9 και στις 6 Φεβρουαρίου του 2013 με τη γαλλική εταιρεία Total για τα Τεμάχια 10 και 11 . Παράλληλα δε, στις 11 Φεβρουαρίου 2013 υπογράψαμε τα συμβόλαια για τη μεταβίβαση του 30% των δικαιωμάτων της Noble Energy στο Τεμάχιο 12 στις ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner.

Η υπογραφή των συμβολαίων με τις εν λόγω εταιρείες κολοσσούς θωράκισε την Κύπρο ιδιαίτερα όσον αφορά την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό μήνυμα όσον αφορά τις προοπτικές που διανοίγονταν για την κυπριακή οικονομία. Εξίσου σημαντικό είναι πως η υπογραφή των συμβολαίων κατοχύρωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κράτους στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Νεοκλής Συλικιώτης”