Τι απαντά η Νομική υπηρεσία σε δημοσίευμα για τη σύνταξη νομοθεσιών

Η Νομική Υπηρεσία, με γραπτή ανακοίνωσή της, απαντά σε  δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης»  για τους νομικούς που ασχολήθηκαν με τη σύνταξη νομοθεσιών:

“Αναφορικά με το άρθρο της εφημερίδας «Πολίτης», ημερομηνίας 22 Μαΐου 2018, με τίτλο «Δεν ήταν μόνο ιδιώτες νομικοί» του δημοσιογράφου Μιχάλη Θεοδώρου και προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων, η Νομική Υπηρεσία διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Το 2015 στο πλαίσιο επανέναρξης των εργασιών για τη σύνταξη ή επικαιροποίηση των νομοθεσιών που θα ίσχυαν με την έναρξη εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού προβλήματος, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του Ιουλίου 2015, η Νομική Υπηρεσία κλήθηκε να εργαστεί προς τον σκοπό τούτο. Λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας που είχε και έχει να αντιμετωπίσει η Νομική Υπηρεσία και της αυξημένης υποστελέχωσής της, δεν ήταν δυνατόν να διαθέσει λειτουργούς της για να εργαστούν αποκλειστικά και σε στενά χρονικά πλαίσια για το θέμα αυτό. Ως εκ τούτου, κατόπιν έγκρισης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και συνεννόησης με την εκτελεστική εξουσία, η εργασία αυτή ανατέθηκε, μεταξύ άλλων, και σε λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι είχαν εμπειρία σε θέματα σύνταξης νομοθεσιών και οι οποίοι θα εργάζονταν υπερωριακά με αμοιβή το πλαίσιο της οποίας καθοριζόταν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ημερομηνίας 30 Μαΐου 2016.

Σύμφωνα με τις πιο πάνω αποφάσεις, οκτώ λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας παρείχαν τις υπηρεσίες αυτές εκτός των κανονικών ωρών εργασίας, και παρέδωσαν προσχέδια αριθμού νομοθεσιών. Αμοιβή καταβλήθηκε σε δύο μόνο λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας οι οποίοι ολοκλήρωσαν εννέα νομοθετήματα και η αμοιβή τους ανήλθε συνολικά στο ποσό των €12.500, αφού έγιναν όλες οι αποκοπές οι οποίες προβλέπονται σε σχετικές νομοθεσίες που διέπουν τους δημοσίους υπαλλήλους. Η πιο πάνω εργασία έγινε στο πλαίσιο μιας νόμιμης διαδικασίας προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος αφού οι λειτουργοί οι οποίοι ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν την εργασία αυτή είχαν εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Η δε αμοιβή τους ήταν καθόλα εύλογη σε σχέση με τον βαθμό δυσκολίας του αντικειμένου που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.”