Τι αναφέρει το Κίνημα Αλληλεγγύη για την έδρα στη Λεμεσό

Τι αναφέρει το Κίνημα Αλληλεγγύη για την έδρα στη Λεμεσό

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση της Πρότασης Νόμου γύρω από την έδρα του Κινήματος μας στη Λεμεσό, λέμε για πολλοστή φορά ότι οι Ευρωπαϊκές και οι Βουλευτικές εκλογές γίνονται στη βάση διαφορετικών νομοθετικών ρυθμίσεων και η οποιαδήποτε εξίσωση είναι εξ’ υπαρχής λαθεμένη και αυθαίρετη. Άλλο ευρωπαϊκές εκλογές και άλλο βουλευτικές.

Από την άλλη η μετακίνηση βουλευτών σε άλλο κόμμα ή ακόμα η ανεξαρτητοποίησή τους, εφόσον δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία που να ρυθμίζει το θέμα, όπως ισχύει σε κάποιες άλλες χώρες, συνιστά, στη σφαίρα της πολιτειακής επιστήμης, πολιτική πράξη που κρίνεται την κατάλληλη στιγμή από το εκλογικό σώμα.

Η φιλοσοφία του εκλογικού μας συστήματος για όσους θέλουν να μιλούν έγκυρα και πιστευτά στηρίζει την οργανωμένη πολιτική ζωή. Με το αναλογικό σύστημα ή οποιαδήποτε παραλλαγή, ο εκλογέας ψηφίζει το κόμμα και το προεκλογικό του μανιφέστο, εμπιστευόμενος ότι το κόμμα θα επιλέξει στο ψηφοδέλτιό του τους σωστούς ανθρώπους για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά του. Αυτό υποστηρίζει η επιστήμη των εκλογικών συστημάτων και όσοι θέλουν να δίδουν αφ´ υψηλού λύσεις καλό θα ήταν να μελετήσουν τα εκλογικά συστήματα και τη φιλοσοφία που τα διακρίνει.

Το πρόβλημα που ομολογουμένως παρουσιάζεται σήμερα και αποτελεί κενό στην υφιστάμενη νομοθεσία είναι η απουσία ρύθμισης της περιόδου των δύο περίπου εβδομάδων που μεσολαβούν μεταξύ μιας γενικής εκλογής και της διαβεβαίωσης των νεοεκλεγέντων βουλευτών. Ο Γενικός Εισαγγελέας ενεργώντας στη βάση γενικώς παραδεδεγμένων νομικών αρχών, όπως η αρχή της αναλογικότητας, πρότεινε λύση στο κενό που είχε εντοπιστεί και με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους Νόμους. Τώρα κάποιοι θέλουν να ψαρέψουν σε θολά νερά και, αντί να υπερασπιστούν το ισχύον εκλογικό σύστημα, προσπαθούν να το εξουδετερώσουν, εισπράττοντας παροδικά πολιτικά οφέλη.