Τι ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου για την 56η έδρα και τι απαντά στο ΑΚΕΛ

Με το πέρας της συνάντησης του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού με τον Γάλλο Πρέσβη, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει το θέμα της Οριζόντιας Ψηφοφορίας, της 56ης Έδρας καθώς και για την τοποθέτησή του, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ, για τον δυτικό προσανατολισμό της Κύπρου.

Ακολουθούν αυτούσιες οι ερωτοαπαντήσεις:

Οριζόντια Ψηφοφορία

Ερώτηση: Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στον ΔΗΣΥ μία σύσκεψη με το Κίνημα των Οικολόγων…;

Απάντηση: Δεν θα γίνει. Θα μιλήσω επί θέματος αρχής. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν από τα πρώτα κόμματα που τοποθετήθηκε υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας. Είμαστε υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας ως θέμα αρχής. Όμως δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε ή το οποιοδήποτε κόμμα, να θεωρεί τη θέση αρχής μας ως πρόφαση για να εισηγείται ρυθμίσεις που ουσιαστικά υιοθετώντας την οριζόντια ψηφοφορία νοθεύουν το όλο σύστημα.

Είμαστε έτοιμοι και πανέτοιμοι, να συζητήσουμε και να κάνουμε διάλογο με τα πολιτικά κόμματα που ασπάζονται την αρχή, γιατί δεν υπάρχει λόγος να συζητάς με κόμματα που ξεκαθάρισαν εντός Βουλής ότι δεν συμφωνούν καν με την οριζόντια ψηφοφορία.

Υπάρχει και μια ΜΚΟ «Διαφάνεια Τώρα» την οποία σεβόμαστε ως δεξαμενή και στην οποία συμμετέχουν αξιόλογοι άνθρωποι αντικειμενικοί και ανεξάρτητοι και εμείς είμαστε ανοιχτοί αν υπάρξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία να συμμετέχουμε στον διάλογο για να βρούμε μια κοινή συνισταμένη. Στην δημοκρατία συνομιλείς για να βρεις κοινές συνισταμένες και θέλω να πω με πολύ εκτίμηση σε κάποιους που θέλουν και σε αυτό το θέμα να μονοπωλούν: Δεν είμαστε ένα κόμμα της άρνησης, δεν είμαστε ένα κόμμα που θέλουμε να μην λύνονται τα προβλήματα για να έχουμε δουλειά να κάνουμε και να κάνουμε δηλώσεις.

Και καλώ όσους επί της αρχής συμφωνούν με την οριζόντια ψηφοφορία να δείξουμε πνεύμα κατανόησης παρά τα τερτίπια που έγιναν τα παραγράφω όχι για αλλαγή χώρου συνάντησης, αλλαγή ώρας, μέρας και τα διάφορα.

Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα ούτε πότε θα συναντηθούμε, είτε που θα συναντηθούμε, είτε ποιος προσκαλεί στην συνάντηση. Αυτά είναι μικρά για όσους θέλουν να ασχολούνται με τα μικρά.

Ξεκαθαρίζω ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι υπέρ σε θέμα αρχής της οριζόντιας ψηφοφορίας, είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με οποιονδήποτε έχει την ίδια θέση.

56η Έδρα

Ερώτηση: Ως προς το θέμα με τη βουλευτική έδρα βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα…

Απάντηση: Θα σε βγάλουν ότι μου δίνεις πάσες… Μπορεί αυτοί που μας κατηγορούν ότι δήθεν ότι η θέση μας για την οριζόντια ψηφοφορία μπάζει νερά, να ήταν αυτοί που με ύφος, και μένω ως εδώ, εντός της Βουλής υπερασπιζόντουσαν ένα αντισυνταγματικό νομοθέτημα που δίδει τις έδρες κοτσάνι στα κόμματα; Και αυτοί είναι που θα μας κάνουν και μάθημα ότι αυτοί είναι οι προστάτες οι πρωτοπόροι και οι πρωτεργάτες της οριζόντιας ψηφοφορίας.

Εμείς δεν φοβόμαστε ούτε την οριζόντια, τουναντίον την θέλουμε, ούτε φοβόμαστε εκλογές γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Όταν υπάρχουν αδιέξοδα ζητάς την ανανέωση της εντολής, ή ζητάς από τη λαϊκή ετυμηγορία να κρίνει και να αποφασίσει.

Άρα κάποιοι από αυτούς που έκαναν σημαία την οριζόντια, στην πράξη κάνουν ακριβώς το αντίθετο, και δεύτερον φοβούνται να πάμε στον κυρίαρχο λαό να λύσει το πρόβλημα.

Είπε και κάτι χθες ο συνάδελφος ο Δημήτρης Δημητρίου, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα. Δίνουμε όρκο σεβασμού το Συντάγματος την ώρα που αναλαμβάνουμε ως βουλευτές. Ξέρετε, μπορεί να είναι κατανοητό κάποτε ένα κόμμα ή ένας βουλευτής να ψηφίσει ένα νόμο και το Ανώτατο να τον κρίνει αντισυνταγματικό, γιατί μπορεί να έχει την θέση ότι την ώρα που ψηφίζει, ψηφίζει κάτι συνταγματικό.

Νομίζω ότι είναι μέγιστη πολιτική εκτροπή να αποφασίζει το Ανώτατο για την αντισυνταγματικότητα ενός νόμου και βουλευτές που ορκίστηκαν πίστη στο Σύνταγμα, εν γνώσει τους για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να ξαναψηφίζουν ένα αντιστυνταγματικό Νόμο. Αυτό δημιουργεί και έμμεσα μια μομφή κατά της άλλης ανεξάρτητης εξουσίας, που είναι η Δικαστική εξουσία.

Αλλοίμονο εμείς οι βουλευτές να δείχνουμε τόση ασέβεια προς αποφάσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τι μήνυμα στέλνουμε τους πολίτες; Αύριο θα αποφασίζει ένα Δικαστήριο, είτε Επαρχιακό είτε Ανώτατο και ο πολίτης να μην εφαρμόζει την απόφαση και να λέει δεν την αναγνωρίζω; Δεν την λαμβάνω υπόψη; Και ποιά ήταν η πολιτική δικαιολογία; Είμαι νομοθέτης και δικαιούμαι να νομοθετώ. Ναι αλλά είσαι νομοθέτης και δικαιούσαι να νομοθετείς αλλά έχεις ορκιστεί πίστη και αφοσίωση στο σύνταγμα που είναι ασπίδα προστασίας του δικού σου κράτους, της ΚΔ.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε θα πρέπει με βάση αυτό το σκεπτικό να προχωρήσει το Υπουργείο Εσωτερικών στην προκήρυξη εκλογών;

Απάντηση: Αγαπητέ μου, είμαι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν είμαι ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Ερώτηση: Όχι. Αν ζητάτε εσείς από την κυβέρνηση κάτι τέτοιο. Ως κόμμα που στηρίζεται ότι πρέπει να δοθεί λύση μέσω εκλογών.

Απάντηση: Η Κυβέρνηση έχει ενώπιον της ένα νόμο που ψήφισε ξανά η βουλή. Σωστά ο ΠτΔ έχει απευθυνθεί στο Γενικό Εισαγγελέα. Δεν θα κάνω οποιοδήποτε σχόλιο. Θα αναμένουμε τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και την θέση του ΠτΔ, μετά από την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα.

Δυτικός προσανατολισμός Κύπρου και αντίδραση ΑΚΕΛ

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, χθες κάνατε μια δήλωση και σήμερα υπήρξε σχολιασμός από το ΑΚΕΛ και από τον κ. Στεφάνου. Περίπου, ότι είναι γνωστό τι έχει κάνει η δύση στην Κύπρο, δεν έχει εκπλαγεί το ΑΚΕΛ και ότι ακόμη περιμένουν οι κυβερνώντες κάποια στήριξη απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θέτει το ερώτημα ποια εξωτερική πολιτική συμφέρει την Κύπρο.

Απάντηση: Κοιτάξτε, θα το επαναλάβω. Εμείς ως ΔΗΣΥ συνειδητά στηρίξαμε, και με τον Γλαύκο Κληρίδη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νιώθουμε και ιδιαίτερη περηφάνια που εντάξαμε την χώρα μας στη ΕΕ και συνειδητά γνωρίζουμε τον προσανατολισμό μας και την κατεύθυνση της χώρας. Όντως το ΑΚΕΛ είχε μια διαφορετική κατεύθυνση. Εγώ δεν θα πάρω το θέμα για να κάνω αντιπαράθεση. Εγώ θα κάνω μια ανάλυση που θα δώσω και πίστωση στο ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ για χρόνια σύνδεε την σχέση ΕΕ και Αμερικής. Είμαστε μικρά παιδιά και θα θυμάστε και εσείς το: ‘ΕΟΚ, ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο’. Προς τιμήν τους, εν γνώσει τους ότι η ΕΕ είναι συνδεδεμένη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πολιτικό και στρατιωτικό τομέα, προς τιμήν τους χάριν κυπριακού συναίνεσαν και στήριξαν την εθνική προσπάθεια, όπως όλα τα κόμματα, την ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη. Όμως δεν σημαίνει ότι επειδή εμείς ενταχτήκαμε στην Ευρώπη κόπηκαν και οι δεσμοί της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ερώτηση: Χθες κάνατε μια αναφορά ότι στον προσανατολισμό προς την δύση. Έχετε κάτι υπόψη σας γιατί τον τελευταίο καιρό έχουν γραφτεί αρκετά σε σχέση με το ότι ωρίμασε ο καιρός, αν θέλετε στην 2η πενταετία της παρούσας κυβέρνησης πλέον, να γίνει αίτηση είτε για τον συνεταιρισμό είτε απευθείας και στο ΝΑΤΟ…

Απάντηση: Κοιτάξτε δεν τίθεται θέμα και δεν έθεσε θέμα κάνεις για αίτηση ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ για να γίνονται σχόλια περί αυτού. Αλλά ήταν θέση του ΔΗΣΥ και παραμένει ότι η Κύπρος πρέπει να ενταθεί στο συνεταιρισμό για την ειρήνη.

Γνωρίζουμε και είμαστε πραγματιστές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει κατορθωτό γιατί χρειάζεται και η συγκατάθεση της Τουρκίας που ουδέποτε θα τη δώσει με άλυτο το κυπριακό.

Όμως, δεν μπορούν να κατηγορούν τον Δημοκρατικό Συναγερμό γι’ αυτή τη θέση, η οποία είναι διαχρονική, από την ίδρυσή του, και ότι δεν έδειξε τον ιδεολογικό προσανατολισμό και την πολιτική του τοποθέτηση. Εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ ούτε νοιώθουμε την ανάγκη ν’ αμυνόμαστε. Να αμυνόμαστε σε ποιους και γιατί;

Αλλά όταν όντας o Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατέθετε πρόταση απόφασης σε ψήφισμα της Βουλής, όχι ψήφισμα της Βουλής, πρόταση απόφασης, για να ενταχθεί η Κύπρος στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, να ενθυμήσω για όσους τυχόν το έχουν ξεχάσει, ότι έτυχε της στήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου. Και ουδέποτε ο ΔΗΣΥ είχε την συντριπτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, άρα και πολλές άλλες δυνάμεις στήριξαν τη θέση ότι η Κύπρος έπρεπε να κάνει την αίτηση για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Γιατί ως Ευρωπαϊκή χώρα είμαστε από τις 28 σημερινές, μια από τις δύο χώρες που δεν είμαστε ενταγμένοι στον Συνεταιρισμό. Όμως είπα τα τεχνικά προβλήματα και τα πολιτικά που δεν γίνεται κατορθωτό να ενταχθούμε.

Ερώτηση: Ήταν γνωστά όμως όταν κάνατε την πρόταση…

Απάντηση: Απλώς θέλω να πω ότι το ΑΚΕΛ προσπαθεί στην κάθε του δήλωση να ασχολείται με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Εγώ ένα θα πω: Όσο σκληροί και να είναι έναντι μας, θα απαντούμε με πολιτικά επιχειρήματα, με ήπιο πολιτικό λόγο, δεν θα μένουν αναπάντητοι, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να τορπιλίσω τις γέφυρες. Γέφυρες, αναγκαίες για τον τόπο μας. Από την άλλη, είναι καλά να γνωρίζουν, μπορεί να το αγνοούν, ότι στο συγκεκριμένο θέμα για τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, όλοι σχεδόν, πλην του ΑΚΕΛ , συμφωνούν με την άποψη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Όλοι σχεδόν, πλην του ΑΚΕΛ, για να μην μας βγάλουν καμιά ανακοίνωση συγκεκριμένο κόμμα ότι κάναμε λάθος διατύπωση.