Τζίμι Κάρτερ: «Ναι, θα πήγαινα» στη Β. Κορέα εκ μέρους της διοίκησης Τραμπ

Διατεθειμένος να ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα, εκ μέρους της διοίκησης Τραμπ, για να βοηθήσει στην εκτόνωση των εντάσεων, δήλωσε ο Τζίμι Κάρτερ.

«Ναι, θα πήγαινα», απάντησε ο 93χρονος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους New York Times και πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ΜακΜάστερ- που είναι φίλος του- αλλά μέχρι τώρα η απάντηση που έχει λάβει είναι αρνητική.

«Του είπα ότι είμαι διαθέσιμος αν ποτέ με χρειαστούν», δήλωσε ο Δημοκρατικός, που διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1997 έως το 1981. «Φοβάμαι κι εγώ την κατάσταση», παραδέχθηκε, όταν ο δημοσιογράφος του ανέφερε ότι κάποιοι στην Ουάσινγκτον είναι νευρικοί εξαιτίας της πολεμικής ρητορικής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Θέλουν να σώσουν το καθεστώς τους. Ηδη έχουμε υπερεκτιμήσει σε μεγάλο βαθμό την επιρροή της Κίνας στη Βόρεια Κορέα και ιδιαίτερα στον Κιμ ο οποίος, από όσο γνωρίζω, δεν έχει πάει ποτέ στην Κίνα και δεν έχουν καμία σχέση. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε πάει στην Κίνα και ήταν πολύ κοντά τους», συμπλήρωσε.

Ο Κάρτερ χαρακτήρισε απρόβλεπτο τον ηγέτη της Β. Κορέας και δήλωσε ότι ανησυχεί πως αν ο Κιμ πιστεύει ότι ο Τραμπ θα ενεργήσει εναντίον του, τότε θα κάνει κάποια προειδοποιητική κίνηση. «Νομίζω ότι τώρα έχει προηγμένα πυρηνικά όπλα που μπορούν να καταστρέψουν την κορεατική χερσόνησο, την Ιαπωνία και κάποια εδάφη μας στον Ειρηνικό, ίσως ακόμη και στην ενδοχώρα μας», πρόσθεσε ο Κάρτερ, σύμφωνα με τους New York Times.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο Κάρτερ είχε ταξιδέψει στην Πιονγιάνγκ, παρά τις αντιρρήσεις του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον, και έκλεισε συμφωνία με τον Κιμ Ιλ Σανγκ, παππού του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, επισημαίνει το ίδιο δημοσίευμα.