Τα exit poll δείχνουν Μέρκελ και το ακροδεξιό κόμμα στη Βουλή

Τα exit poll από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD των γερμανικών εκλογών δείχνουν την Άνκελα Μέρκελ για 4η θητεία .

Με βάση τα exit poll το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ CDU, καταλαμβάνει 32,5%.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDU το 20 % ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD καταλαμβάνει 13,5%.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) κατέχουν 10,5%, οι Πράσινοι 9,5% και η Αριστερά 9%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll, το κόμμα της Μέρκελ παρουσιάζει απώλειες 9 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Το SPD εμφανίζει μείωση 5,5%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο 8,8 ποσοστιαίων μονάδων, εμφανίζει το ακροδεξιό κόμα AfD.

Πλέον το ακροδεξιό κόμμα όπως σημειώνει η DW είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Το CDU δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με το FDP ή μόνο με τους Πράσινους

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Το SPD αποκλείει συμμετοχή σε συνασπισμό, θα περάσει στην αντιπολίτευση

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

Οι έδρες

Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καταλαμβάνει με βάση τις εκτιμήσεις 217 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα 134 έδρες, το ακοδεξιό κόμμα AfD 89 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 70 έδρες, οι Πράσινοι 62 έδρες και το κόμμα της Αριστεράς 59 έδρες.

Τα σενάρια

Αν αποκλειστεί ο μεγάλος συνασπισμός μετά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του SPD, απομένει ο τρικομματικός συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και πιθανότατα των Πρασίνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ