Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

Διαβάστε όλα τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Φιλελεύθερος: Με τίτλο «Ψάχνουν για πλατφόρμα» επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα έχει προσεγγίσει ξένες διεθνείς εταιρείες για να μεταφέρουν πλατφόρμα τους στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Αλλού προβάλλει δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας ότι από τη διερεύνηση αιτήσεων για την καταβολή επιδόματος στο πλαίσιο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος βρέθηκαν αιτητές με καταθέσεις μέχρι €300 χιλιάδων, ακίνητα και ενοίκια και ότι εξακολουθούσαν να παραχωρούνται επιδόματα σε αποβιώσαντες. Σε άλλο του θέμα ο «Φ» προβάλλει συνέντευξη του Νικόλα Παπαδόπουλου στις εσωτερικές του σελίδες στην οποία, μεταξύ άλλων, ασκεί κριτική στον Πρόεδρο ότι έχει απομονωθεί λόγω της πολιτικής που ακολουθεί και ότι προκαλεί συγκρούσεις.

Αλήθεια: Με τίτλο «Γυρίζουν σελίδα οι κυπριακές τράπεζες» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η ανακοίνωση σήμερα των αποτελεσμάτων των stress-tests θα δώσει την ευκαιρία στις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες όπως προκύπτει δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να γυρίσουν σελίδα και να διοχετεύσουν στην αγορά χρήμα μέσω νέων δανείων εξυπηρετώντας την ανάγκη για επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ενώ στις 30 Οκτωβρίου αρχίζει η δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου για την υπόθεση διαχωρισμού οικοπέδων της Aristo Developers, η Αστυνομία συνεχίζει εντατικά τις έρευνες για άλλες τέσσερις υποθέσεις, τα απειλητικά μηνύματα, το κόστος του αποχετευτικού, τις διαδικασίες κατασκευής πεζοδρομίων και το δάνειο της ΑΕΠ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις ότι την ερχόμενη βδομάδα η Κυπριακή Δημοκρατία θα επικεντρωθεί στους τομείς που υπερτερεί, όπως η ΕΕ, για την άσκηση πιέσεων κατά της Τουρκίας.

Σημερινή: Με τίτλο «Ενώπιον αδιεξόδων χωρίς στρατηγική»  γράφοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται να βρίσκεται ενώπιον αδιεξόδων σ΄ότι αφορά το Κυπριακό, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής ανυπαρξίας και έλλειψης στρατηγικής από μέρους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και ότι θεωρείται δεδομένο η αλλαγή στρατηγικής με νέες συμμαχίες και πρόκληση κόστους στη Τουρκία. Σε άλλο της θέμα η «Σ» γράφει ότι με καβγάδες άνοιξε η πόρτα της επιστροφής των διαγραφέντων στο ΔΗΚΟ και αναφέρεται στη σύνοδο χθες του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η απόφαση του Ανωτάτου την ερχόμενη Παρασκευή για τις αναφορές του Προέδρου θα κρίνει το κατά πόσον η Κύπρος θα λάβει τελικά τη δόση από τους διεθνείς δανειστές.

Χαραυγή: Με τίτλο «Τορπιλίζουν την ενότητα» αναφέρεται στην κηδεία χθες με στρατιωτικές και πολιτειακές τιμές των 12 καταδρομέων που πέθαναν κατά το πραξικόπημα και κάνει λόγο για βάναυση πρόκληση για τη Δημοκρατία και τη θυσία των ηρώων της αντίστασης κατά του πραξικοπήματος αλλά και τορπιλισμό της επιβαλλόμενης ενότητας. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Χ» γράφει ότι για την έκθεση του ΔΝΤ στην οποία εισηγείται μεταξύ άλλων νέα οριζόντια μείωση των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά 2% με επίδραση στο ΑΕΠ 0,3% για να μειωθεί το χάσμα με τον ιδιωτικό τομέα. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στις εσωτερικές της σελίδες του νέου Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιμιαν Ρόντερικ Τοντ ο οποίος εκφράζει τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει επικέντρωση στη λύση και όχι στις εντάσεις.

Sunday Mail: Με τίτλο «Το αδιέξοδο στο θέμα του αερίου στραγγαλίζει την ελπίδα για ειρηνευτικές συνομιλίες» γράφει ότι αν η Τουρκία αποσύρει το Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ τότε οι οιωνοί είναι καλοί για μια γρήγορη επάνοδο στις συνομιλίες, αλλά αν συνεχιστεί η κατάσταση πραγμάτων ως έχει τότε φαίνεται ότι ο νέος χρόνος θα μπει με απαισιόδοξες προβλέψεις. Αλλού αναφέρεται στη δήλωση από πλευράς του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου με αφορμή την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από οίκο αξιολόγησης ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν φέρει αποτελέσματα. Σε άλλο της θέμα η “SM” γράφει επικαλούμενη στοιχεία του ΠΟΥ ότι ο απολογισμός νεκρών από τον Έμπολα αυξάνεται πάνω από τους 4.900 ανθρώπους καθώς ο ιός εξαπλώνεται.

Καθημερινή της Κυριακής: Με τίτλο «Σε μεγάλο δίλημμα η Λευκωσία» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναζητεί μια πολιτικά αποδεκτή διέξοδο για επάνοδο στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού χωρίς να δεχθεί πλήγμα στην αξιοπιστία του, εσωτερικά και διεθνώς. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αποτυχία του στρες τεστ προβλέπεται για την Ελληνική Τράπεζα η οποία δύσκολα μπορεί να «περάσει τη βάση» καθώς εκτιμάται πως θα δείξει τελικό κενό €95-€120 εκ. ποσό το οποίο ωστόσο φαίνεται πως θα καλυφθεί με ευκολία δεδομένων των σχετικών αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί από τους μεγαλομετόχους της. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι “το μεγάλο πάρτι” για το οποίο συζητούσε χρόνια η κοινωνία της Πάφου φαίνεται να έγινε πέριξ των επιπλέον εργασιών που ανέβασαν το κόστος του όλου αποχετευτικού έργου κατά €30 εκ.

Μάχη: Με τίτλο «Ούτε να το μυρίσει» με την εφημερίδα να γράφει στις εσωτερικές της σελίδες ότι ο διεθνολόγος Αντώνης Στυλιανού σε συνέντευξη του στην εφημερίδα εκτιμά ότι η Τουρκία δεν εκμεταλλεύεται απλά τον ευκαιριακά αναβαθμισμένο γεωπολιτικό της ρόλο αλλά αντιδρά έντονα, αντιλαμβανόμενη ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν κανονικά. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε συνέντευξη του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος δηλώνει «ούτε λιποτάκτης ούτε ριψάσπις» και πως τον ΔΗΣΥ δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου ο οποίος χαρακτηρίζει πολεμικής φύσης την ενέργεια της Τουρκίας και δηλώνει ότι θα πρέπει να κλιμακωθούν τα μέτρα για να αισθανθεί πίεση και η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς.