Τα κόμματα του ενδιάμεσου απαντούν στις ανακρίβειες του Άντρου Κυπριανού

Το Δημοκρατικό Κόμμα και τα άλλα κόμματα του Ενδιάμεσου Χώρου διαφώνησαν αμέσως με το κείμενο συμπερασμάτων Γκουτέρεζ και τους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη, όπως αναφέρουν σε γραπτή δήλωσή τους:

“Είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε σε ανακρίβειες που ακούστηκαν από τον κ. Άντρο Κυπριανού, ο οποίος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι τα άλλα κόμματα δεν αντέδρασαν έναντι του κειμένου συμπερασμάτων του ΓΓ του ΟΗΕ και των εξελίξεων κατά την πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό στο Crans Montana.

Εμείς απαντούμε με ντοκουμέντα.

Παραθέτουμε την Κοινή Επιστολή του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, του Κινήματος Αλληλεγγύης και του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, που εστάλη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο Crans Montana, στις 6 Ιουλίου 2017.

Κοινή Επιστολή

Δημοκρατικού Κόμματος
Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ
Κινήματος Αλληλεγγύης
Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών

Crans Montana, 6 Ιουλίου 2017

Α.Ε. Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Κύριο Νίκο Αναστασιάδη

Κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου και των τοποθετήσεων που έγιναν στη διάρκειά της και με δεδομένη τη μη τήρηση πρακτικών, είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε και γραπτώς την έντονη διαφωνία μας με τους χειρισμούς σας και με την πρόθεσή σας να αποδεχτείτε τις τουρκικές απαιτήσεις στα εκκρεμούντα ζητήματα των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως συγκεκριμένο αντάλλαγμα.

Η θέση ότι μια τέτοια κίνηση θα υποχρεώσει την τουρκική πλευρά σε υποχωρήσεις στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη, συνιστά κάκιστη διαπραγματευτική τακτική και απομακρύνει από μια σωστή και λειτουργική λύση, αφού, οι υποχωρήσεις που προτίθεστε να κάνετε – αλλά και πολλές υποχωρήσεις που ήδη κάνατε – καθιστούν την ενδεχόμενη λύση άκρως δυσλειτουργική και επικίνδυνη για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβίωση του κυπρισκού λαού.

Επιπρόσθετα, ακόμα και εάν αυτή η κίνηση εκθέσει πρόσκαιρα την τουρκική αδιαλλαξία, κάτι που είναι αμφίβολο, δυσχεραίνει παράλληλα τη θέση της πλευράς μας καθώς δημιουργεί προηγούμενο αποδοχής απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων.

Σας καλούμε, έστω και την ύστατη, να αναθεωρήσετε την τακτική σας.

Η επιστολή υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργο Περδίκη.

Την επιστολή έλαβε και ο ίδιος ο κ. Άντρος Κυπριανού, στον οποίο κοινοποιήθηκε η επιστολή.

Όπως γίνεται απόλυτα κατανοητό, οι διαφωνίες του Δημοκρατικού Κόμματος και των άλλων κομμάτων του Ενδιάμεσου Χώρου και με το κείμενο συμπερασμάτων του ΓΓ του ΟΗΕ και με τους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη, είχαν διατυπωθεί, όχι απλώς έγκαιρα, αλλά μεσούσης της πενταμερούς διάσκεψης.

Ενόψει και του δείπνου του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακκιντζί, το Δημοκρατικό Κόμμα τονίζει ότι διαφωνεί με το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, του Σεπτεμβρίου του 2017, στην οποία εμπεριέχεται τόσο το κείμενο συμπερασμάτων Γκουτέρεζ, όσο και οι υποχωρήσεις του κ. Αναστασιάδη.

Αυτό το πλαίσιο διαπραγμάτευσης θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε λύση, που θα καθιστά την Κύπρο τουρκικό προτεκτοράτο.

Καλούμε τον κ. Άντρο Κυπριανού να αναφέρεται στις δικές του θέσεις και να μη διαστρεβλώνει τις θέσεις άλλων κομμάτων, όταν μάλιστα αυτές έχουν κατατεθεί γραπτώς.