Τα κόκκινα δάνεια σήμερα με τους θεσμούς

Με ανοιχτά μέτωπα τις συντάξεις και τα «κόκκινα» δάνεια, ζητήματα που έχουν και «πολιτικό» χαρακτήρα, ολοκληρώθηκε αργά χθες η μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, κατά τα άλλα οι δύο πλευρές έχουν οριστικοποιήσει το πακέτο μέτρων-αντίμετρων, μετά από συμφωνία στο φορολογικό πακέτο που στηρίζεται στη μείωση του αφορολόγητου.

Αντίθετα, μετατέθηκαν για τα ραντεβού των επόμενων ημερών οι συζητήσεις για τα εργασιακά και για το ποιο μερίδιο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 (4,2% του ΑΕΠ) μπορεί να διατηρηθεί τις επόμενες χρονιές και ποιο τμήμα είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς για τα θέματα της ενέργειας, της παιδείας και της υγείας.

Έως τώρα στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία για όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή.

Part II για τα «κόκκινα» δάνεια

Τη συνέχιση της συζήτησης για τα «κόκκινα» δάνεια και σήμερα Σάββατο, με τη συμμέτοχη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, προανήγγειλε εν τω μεταξύ τραπεζική πηγή, στο περιθώριο της σημερινής συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς.

Το θέμα των κόκκινων δανείων, που θέτει μετ’ επιτάσεως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί βασικό αγκάθι των διαπραγματεύσεων.