Τα αποτελέσματα του κράτους κοινωνικής πολιτικής του Νίκου Αναστασιάδη

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου του εκλογικού επιτελείου Νίκου Αναστασιάδη, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε πως “προτεραιότητα της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη πέρα από την διατήρηση της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης είναι η σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, η μείωση της ανεργίας και η προστασία των ευάλωτων ομάδων”.

“Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι κοινωνικές παροχές συνεχίζονται και αυξάνονται για ακόμη ένα χρόνο και υπολογίζονται στα 899 εκατομμύρια. Η αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες για το 2018 σε σχέση με το 2017 ανέρχεται σε 14 εκατομμύρια ευρώ: 3,8 εκ για το επίδομα μάνας, 2,2 εκ για αύξηση εισοδηματικού κριτηρίου για το επίδομα τέκνου, 2,9 εκ για παροχές προς άτομα με αναπηρία, 1 εκ αύξηση σε επιχορήγηση προγραμμάτων ΜΚΟ” σημείωσε.

Παράλληλα την ίδια στιγμή τόνισε πως “όλα αυτά χωρίς να διακυβεύονται τα οικονομικά του κράτους εις βάρος του Κύπριου φορολογούμενου. Οι κοινωνικές παροχές συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του κράτους ο οποίος κατατέθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων ως πλεονασματικός και η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη αποδεικνύει στην πράξη ότι με το νοικοκύρεμα των οικονομικών και τις εξοικονομήσεις που έχουν προκύψει ανταποκρίνεται και προστατεύει τους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη”.

“Αυτό είναι το κράτος κοινωνικής πολιτικής σε πράξεις και όχι υποσχέσεις και λόγια, το κράτος κοινωνικής πολιτικής του Νίκου Αναστασιάδη που δεν τελειώνει βεβαίως εδώ, το οποίο μέσα από συνετή οικονομική πολιτική δημιουργεί δυνατότητες και περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση αυτής ακριβώς της κοινωνικής πολιτικής” επισημάνε.

Επίσης αναφέρθηκε και στον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρο ο οποίος αναβαθμίζεται.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Δημητρίου τόνισε πως “οι κινήσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη αναδεικνύουν και αναβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με μακροπρόθεσμα οφέλη, εκμηδενίζοντας τις όποιες τουρκικές βλέψεις στην περιοχή”.

Σημείωσε πως “η Κύπρος με υπογραφές των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας θα αποτελέσει μέρος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ για συμμετοχή στην PESCO, στην μόνιμη διαρθρωτική συνεργασία, για τον τομέα της ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ”.

Τέλος καταλήγοντας ανέφερε πως “η PESCO ως το πλαίσιο εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών δημιουργεί μια νέα εποχή στο τομέα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια με ενισχυμένο ρόλο και λόγο υπέρμετρο του μεγέθους της”.

 

Τα νέα αυτά δεδομένα μέσα στα πλαίσια της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες και δίδουν ιδιαίτερο βάρος στον ρόλο που μπορεί η Κύπρος να επιτελέσει ως εξισορροπητικός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.