Σύσταση επιτροπής, με τεχνοκράτες και εκπροσώπους όλων των κομμάτων για τα ΜΕΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, με τη συμμετοχή και αρμόδιων κρατικών αξιωματούχων.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν μια γόνιμη, παραγωγική σύσκεψη για την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση, ευχαρίστησε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την προθυμία να συμμετάσχουν και τις προτάσεις και εισηγήσεις που κατέθεσαν.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο που είχε την πρωτοβουλία για να ζητήσει και να γίνει αυτή η σύσκεψη.

Είναι σημαντικό ότι υπάρχει κοινή αντίληψη ότι πρέπει και μπορούμε ως Πολιτεία να δράσουμε ώστε να διευκολυνθεί γενικότερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το κοινό, οι δανειολήπτες, και να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα.

Έχει αποφασιστεί στη βάση ακριβώς της κοινής αντίληψης να λειτουργήσει αμέσως μια τεχνική επιτροπή, με τεχνοκρατική συμμετοχή, εκπροσώπων από τις πολιτικές δυνάμεις, από το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα, από το Γραφείο του Χρηματο-οικονομικού Επιτρόπου και από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, για να εξεταστούν ενδελεχώς οι προτάσεις και τα ενδεχόμενα.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει σε μερικές μέρες συστηματοποιημένες τις εισηγήσεις που έγιναν σήμερα μαζί με τον αρχικό σχεδιασμό που έχει γίνει ήδη για το σχέδιο Εστία.

Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε μια λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση πραγμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας, η οποία είχε ξεκινήσει από ένα επίπεδο ιδιωτικού δανεισμού της τάξης των 21 δισεκατομμυρίων το 2003, είχε μέσα σε μια δεκαετία, το 2012, βρεθεί με υπερτριπλάσιο τον ιδιωτικό δανεισμό, της τάξης των 72,5 δισεκατομμύρια, και εκεί είναι η πηγή των προβλημάτων. Δυστυχώς τότε είχαν ξεφύγει τα πράγματα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ενώ η Κύπρος παρουσιάζεται μέσα στην Τραπεζική Ένωση ως μια από τις χώρες που έχει τη μεγαλύτερη πίεση σε προβληματικά δάνεια, ταυτόχρονα είμαστε και η χώρα που έχουμε κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο.

Από το 2012 μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου, το ύψος του ιδιωτικού δανεισμού είχε μειωθεί από τα 72,5 δισεκατομμύρια σε 51 δισεκατομμύρια, μείωση κατά 30% και αυτό μάλιστα έγινε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Στη βάση λοιπόν αυτής της προόδου υπάρχει σήμερα η κοινή αντίληψη ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε την προσπάθεια, να γίνει εξειδικευμένα η παρέμβαση της Πολιτείας και η εξειδίκευση θα είναι πραγματικά υπέρ των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Κοινή αντίληψη είναι επίσης ότι θα πρέπει να μελετηθεί η σύσταση ενός ειδικού φορέα που θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα με έγνοια, φειδώ και φροντίδα, ταυτόχρονα και για τη σταθερότητα του συστήματος και για τα χρήματα των φορολογουμένων και οπωσδήποτε για την αποτελεσματικότητα που θα επιτρέψει στην οικονομία μας να συνεχίσει επιτυχώς και να βελτιώσει τις αναπτυξιακές της επιδόσεις.

Είναι ακόμα κοινή αντίληψη ότι θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο να είναι όλα συμβατά με το πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη γενικότερα, διότι πλέον είναι γνωστό ότι η εποπτική Αρχή για το σύστημα μας είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πιστεύουμε, όμως, και αυτή την κατεύθυνση έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών, ότι μπορεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σεβόμενοι τους κανόνες και τις κατευθύνσεις που υπάρχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, να βρούμε λύσεις που θα βοηθήσουν την οικονομία, τους ανθρώπους και όπως όλοι έχουν ως κοινό στόχο, να μπορέσει στη συνέχεια η οικονομία μας να κερδίσει όλο το έδαφος που της δίνει η αναπτυξιακή έφεση».

Ερωτηθείς αν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα λειτουργήσει η τεχνοκρατική επιτροπή, δηλαδή ουσιαστικά η ίδια σύσκεψη όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά σε τεχνοκρατικό επίπεδο και η οποία θα λειτουργήσει άμεσα. Το συντομότερο δυνατόν ο Υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει ένα πλαίσιο που θα συμπεριλαμβάνει τους σχεδιασμούς και τις εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να προτείνει η Κυβέρνηση καθώς και τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν σήμερα από τις πολιτικές δυνάμεις.

Αυτό θα γίνουν άμεσα, μέσα στην επόμενη βδομάδα».

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη αρχηγών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο αφού «υπάρχει η κοινή θέληση και η κάθε μία των πολιτικών δυνάμεων επιφυλάσσεται να δει πώς θα προχωρήσει η κοινή προσπάθεια.

Ταυτόχρονα θα πρέπει η επιτροπή αυτή να λάβει τις απόψεις, όπου το κρίνει αναγκαίο, και από άλλα τμήματα της κοινωνίας, του συστήματος που εμπλέκονται και ενδιαφέρονται.

Ο στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος. Τυχόν προτάσεις για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο είναι στη Βουλή που θα συζητηθούν όταν ‘ωριμάσουν’ οι προτάσεις αυτές. Αλλά θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις εκείνες –και όπως φάνηκε σήμερα μπορεί και ομόφωνα – που θα βοηθήσουν το σύστημα, τους δανειολήπτες, αποφεύγοντας προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στο μέλλον».

Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα πρέπει να δράσουμε το συντομότερο δυνατόν. Ο λόγος είναι διότι πανευρωπαϊκά υπάρχουν εξελίξεις, η Τραπεζική Ένωση αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή και έχουν εκδοθεί κατευθυντήριες γραμμές.

Ο στόχος είναι να έχουμε έναν εθνικό σχεδιασμό, συμβατό με τον πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης και την Εποπτική Αρχή και να προλάβουμε να έχουμε τις ωφελιμότερες λύσεις για το δημόσιο συμφέρον, για το τραπεζικό σύστημα και κυρίως για το καταναλωτικό κοινό, τους δανειολήπτες».

Ερωτηθείς είπε ότι «η Κύπρος έχει ήδη μειώσει τιο δημόσιο χρέος της σε βαθμό μεγαλύτερο από αυτόν που προβλεπόταν από τις υποχρεώσεις μας στο πρόγραμμα. Ήδη έχουμε βρεθεί κάτω από 100% του ΑΕΠ, ενώ όταν η Κύπρος δέχθηκε βοήθεια και ξεκίνησε ο προγραμματισμός αυτό προβλεπόταν να γίνει στα επόμενα χρόνια. Άρα, λοιπόν, περιθώρια έχουμε δημιουργήσει με τις καλές επιδόσεις που είχαμε υπογραμμίσει πολλές φορές. Το ότι η χώρα και η οικονομία μας πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο και συνεχίζει να πηγαίνει καλά από ό,τι δείχνουν οι πρώτοι μήνες αυτού του χρόνου, μάς δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με σχετική άνεση τα προβλήματα».