Συνεργατισμός: Έλλειψη ελέγχου και διορισμός άσχετων ατόμων

Συνεχίστηκαν σήμερα οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής επιτροπής  για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, με τις καταθέσεις των πρώην μελών της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής,  Ευθύμιου Πανταζή και ο Παύλου Θεοδότου.

Στην κατάθεση του το πρωήν στέλεχος της ΣΚΤ, Ευθυμιος Πανταζής, έκανε λόγο για έλλειψη πραγματικής εξουσίας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στα κατά τόπους Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ) πριν από το 2013 και στην μη αξιολόγηση των ικανοτήτων των ατόμων που συμμετείχαν στις Επιτροπείες των κατά τόπους ΣΠΙ.

Ο κ. Πανταζής, σήμερα Διευθυντής της Διεύθυνσης Έγκρισης Πιστωτικών Διευκολύνσεων, ανέφερε ότι τα άτομα που εκλέγονταν στις Επιτροπείες των ΣΠΙ πριν την αναδιάρθρωση,  δεν είχαν ιδιαίτερες τραπεζικές γνώσεις.

«Δεν υπήρχαν κριτήρια για το ποιοι εκλέγονται στις Επιτροπείες» ανέφερε .

«Τότε όλα τα δάνεια πήγαιναν για έγκριση στην Επιτροπεία, δεν υπήρχαν εγκριτικά όρια σε εκτελεστικούς. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος για την ποιότητα των δανειοδοτήσεων».

Πρόσθεσε ακόμη πως δεν υπήρχε το σωστό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου. «Υπήρχε περισσότερη ανεκτικότητα στην εξασφάλιση, έτσι στο χαρτοφυλάκιο μας είχαμε πολλά δάνεια με υποθήκη, καλώς εξασφαλισμένα, αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα αποπληρωμής».

Αναφέρθηκε επίσης σε βραχυκύκλωση των εξουσιών ελέγχου της ΣΚΤ για λήψη μέτρων όταν δεν υπήρχε συμμόρφωση ΣΠΙ, λόγω και τη σύγκρουσης με τις αρμοδιότητες της Υπηρεσία Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών κατά την περίοδο 2008-2013.