Συνελήφθη στην Αίγυπτο ο τελευταίος σημαντικός αντίπαλος του Σίσι για τις εκλογές

Συνελήφθη χθες, Τρίτη, ο τελευταίος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο που θεωρείτο ότι θα μπορούσε να απειλήσει την επανεκλογή του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ταυτόχρονα, σταμάτησε και την προεκλογική του εκστρατεία αφού ο στρατός τον κατηγόρησε ότι παραβιάζει τους κανονισμούς υποβάλλοντας υποψηφιότητα χωρίς πρώτα να λάβει άδεια.

Ο πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου του αιγυπτιακού στρατού, ο αντιστράτηγος Σάμι Άναν, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του το Σάββατο, μεταφέρθηκε χθες στο γραφείο της στρατιωτικής εισαγγελίας στο Κάιρο, όπως δήλωσε ο γιος του και ένας από τους δικηγόρους του.

Ο αντιστράτηγος Σάμι Άναν

Ανακοίνωση του στρατού που αναγνώστηκε στην τηλεόραση ανέφερε ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Άναν αποτελεί «σοβαρή παραβίαση των κανονισμών του στρατού», καθώς ως στρατιωτικός θα έπρεπε πρώτα να έχει αποστρατευθεί αλλά και να λάβει άδεια προτού επιζητήσει την εκλογή του σε οποιαδήποτε θέση.

Ο εκπρόσωπος του Άναν αρνήθηκε ότι υπήρξε παραβίαση των κανονισμών. Οι κατηγορίες «οφείλονται στην εσφαλμένη ερμηνεία της ανακοίνωσής του», επεσήμανε ο εκπρόσωπος χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Ωστόσο η ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας ανακοίνωσε ότι ο Άναν ακυρώνει την υποψηφιότητά του.

Αυτόπτης μάρτυρας που γνωρίζει τον Άναν δήλωσε στο Reuters ότι συνελήφθη την ώρα που κατευθυνόταν προς το γραφείο του, λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση του στρατού. Ένοπλοι στρατονόμοι σταμάτησαν το αυτοκίνητό του σε κεντρικό δρόμο του Καΐρου.

Ο Άναν, που διετέλεσε επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού από το 20005 ως το 2012, ήταν ο τελευταίος σημαντικός αντίπαλος του Σίσι που είχε απομείνει, αφού αρκετοί άλλοι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές αναγκάστηκαν να αποσυρθούν επικαλούμενοι απειλές από τις αρχές.

Ο Άναν ανακοίνωσε το Σάββατο την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, επεσήμανε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία για να σώσει την Αίγυπτο από εσφαλμένες πολιτικές και κάλεσε τους κρατικούς θεσμούς να τηρήσουν ουδετερότητα απέναντι σε όλους τους υποψηφίους και να μην ταχθούν υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την 26η-28η Μαρτίου, ενώ ο επαναληπτικός γύρος έχει προγραμματιστεί για την 24η-26η Απριλίου.