Συνάντηση του ΠτΔ με παιδιά για την επέτειο υπογραφής Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Συνάντηση με παιδιά είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της επετείου της υπογραφής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος ανέφερε:

Θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας Παιδιού και την Παιδοβουλή για τη σημερινή σας πρωτοβουλία, ιδιαίτερα καθώς έχω την ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι με νεαρά παιδιά που αντιπροσωπεύουν το μέλλον της πατρίδας μας.

Ένα μέλλον για το οποίο ως Πολιτεία οφείλουμε να σας παράσχουμε το ουσιαστικό υπόβαθρο και στήριξη για να αξιοποιήσετε το μέγιστο των δυνατοτήτων, των προσόντων και προσδοκιών σας.

Γιατί πάνω από όλα πιστεύουμε στις δυνατότητες της νέας γενιάς. Μιας γενιάς απαλλαγμένης από ξεπερασμένες νοοτροπίες και προκαταλήψεις, αλλά που κατέχει τα εφόδια, τη γνώση και την αυτοπεποίθηση να προσφέρει δημιουργικά στην Κύπρο της νέας εποχής.

Θεωρούμε σταθμό στην Ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την υιοθέτηση το 1989 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία καθορίζει τις υποχρεώσεις του κράτους και της κοινωνίας έναντι των παιδιών.

Πρόκειται για μια Σύμβαση που μας δεσμεύει όλους, πολιτεία και κοινωνία, να λειτουργούμε με τρόπο που να υπηρετεί το συμφέρον του παιδιού, χωρίς διακρίσεις και κοινωνικές προκαταλήψεις.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη όπως θέσουμε στέρεα θεμέλια, τα οποία θα είναι κατορθωτό να διαμορφώσουν τις αναγκαίες συνθήκες που θα δημιουργούν για εσάς νέες ευκαιρίες και θα σας παρέχουν τη δυνατότητα να αξιοποιείτε τις παραγωγικές σας δυνάμεις, εστιάσαμε ως Κυβέρνηση τις προσπάθειες μας στην άμεση και έμμεση στήριξη των παιδιών μέσω των γονιών τους, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που με επιτυχία πλέον. Ξεπεράσαμε χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει και το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες ή κάποιοι των συμπολιτών μας.

Προχωρήσαμε περαιτέρω και στην ενίσχυση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο μέσα από συγκεκριμένες και ειδικά στοχευμένες πολιτικές.

Προς το σκοπό αυτό αναπτύξαμε μία άριστη και στενή συνεργασία με την Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Για αυτό και σήμερα νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το πολυεπίπεδο έργο που έχουν να επιδείξουν οι διάφοροι θεσμοί της Κυβέρνησης και η ίδια η Κυβέρνηση σε θέματα που αφορούν τα παιδιά.

Στο πλαίσιο αυτό:

– Τον Ιούλιο του 2015 με απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου συστάθηκε ad hoc Υπουργική Επιτροπή, η οποία ετοίμασε την Εθνική Στρατηγική για την προστασία των παιδιών από τη εκμετάλλευση και την κάθε μορφής κακοποίηση, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2016.

– Προχωρήσαμε στο ριζικό εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος με τελικό αποδέκτη το μαθητή.

– Υιοθετήσαμε την Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία, ως απότοκο της ενδελεχούς συνδιαβούλευσης της Κυβέρνησης με τους νέους μας, στην οποία καταγράφονται συγκεκριμένα και με σαφήνεια, όχι μόνο οι στόχοι και το όραμα της πολιτείας για τη νεολαία, αλλά και οι τρόποι επίτευξης των στόχων.

– Εφαρμόζοντας τα σχετικά προγράμματα και αξιοποιώντας το Σύμφωνο για τη Νέα Γενιά, αλλά και σωρεία Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μόνο κατά την περίοδο 2013-2016 πάνω από 20 χιλιάδες άνεργοι νέοι, είτε εντάχθηκαν σε εργασία είτε έτυχαν κατάρτισης για απόκτηση εργασιακής πείρας. Έντεκα ανάλογα προγράμματα, σε συνδυασμό με άλλα του Υπουργείου Εργασίας, συνεχίζουν και σήμερα προσφέροντας κατάρτιση σε πάνω από 123 χιλιάδες νέους.

– Διαμορφώνουμε το αναγκαίο επιχειρηματικό περιβάλλον που θα δημιουργεί για εσάς νέες θέσεις εργασίας αντάξιες της ειδικότητας και του επαγγελματικού προσανατολισμού που επιλέγετε.

– Εκπληρώσαμε ένα συμβόλαιο τιμής με τη νέα γενιά του τόπου μας, μειώνοντας τη στρατιωτική θητεία από τους 24 στους 14 μήνες, ενώ την ίδια ώρα προσφέραμε κατά τη διάρκεια της θητείας προγράμματα σπουδών στα ανοικτά πανεπιστήμια του τόπου έτσι ώστε να μην περνά ανεκμετάλλευτη η υπηρεσία προς την πατρίδα.

Αγαπητά μου παιδιά,

Μόλις πρόσφατα έλαβα και το δικό σας υπόμνημα με τις εισηγήσεις της Παιδοβουλής για ζητήματα που σας αφορούν, όπου κύριο και διαχρονικό αίτημα είναι να έχετε ρόλο και λόγο στα ζητήματα που σας αφορούν, στο πλαίσιο της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένο το πιο πάνω αίτημα και μου προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση ο τρόπος παρουσίασης του, καθώς είναι απόλυτα τεκμηριωμένος και με λογικά επιχειρήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι με μεγάλη μου χαρά που επιθυμώ να σας ενημερώσω πως έλαβα την απόφαση να θεσμοθετήσω ένα μηχανισμό συνεργασίας της Πολιτείας με την Παιδοβουλή, όπου σε όλα τα ζητήματα που σας αφορούν θα υπάρχει μια διαδικασία συνδιαβούλευσης, ούτως ώστε να καταστείτε πραγματικοί εταίροι και συνδημιουργοί στη χάραξη και διαμόρφωση των πολιτικών στις οποίες εμπλέκεστε.

Η πιο πάνω απόφαση εδράζεται στην πλήρη επίγνωση μας πως επενδύοντας στην ποιοτική νεανική, παιδική ηλικία και ωριμότητα, θεμελιωμένη στο σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού οικοδομούμε μια κοινωνία με κριτικούς και ενεργούς πολίτες, ανοικτή στο διάλογο και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Έχουμε τεράστιο χρέος απέναντι σας. Μεγαλύτερο όμως όλων των χρεών που έχουμε απέναντί σας είναι η εθνική ανάγκη να ελευθερώσουμε τον τόπο μας. Να σας δώσουμε την ευκαιρία να ζήσετε ειρηνικά και με ασφάλεια σε μια χώρα χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς συρματοπλέγματα.

Είναι δικαίωμα σας, όλων των νέων αυτού του τόπου, από όποια κοινότητα και αν προέρχονται, να ζείτε να δημιουργείτε και να επιζητείτε την πραγμάτωση των ονείρων σας σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και κατά κύριο λόγο λειτουργικό κράτος που να είναι ολόκληρο και όχι μοιρασμένο.

Σε μια χώρα που όχι μόνο δεν θα υστερεί άλλης ευρωπαϊκής, αλλά θα καταστεί η γέφυρα συνεργασίας όλων των κρατών της περιοχής.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας και θερμά να σας καλωσορίσω.

Σας βεβαιώνω πως θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε μια κοινωνία που στέκεται με αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε μορφή βίας και κακοποίησης, που αντιμάχεται την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και επιδιώκει την κοινωνική δικαιοσύνη, το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ισότητα.

Μια σύγχρονη κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με πλήρη σεβασμό στον κάθε πολίτη, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές του, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας ή και σεξουαλικού προσανατολισμού.