Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στην Ρωσία με την συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναμένεται αν υπογράψουν διμερή συμφωνία η οποία αφορά κυρίως πολιτικής φύσεως θέματα, όπως το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ. Επίσης θα υπογράψουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την περίοδο 2018 – 2020 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που καλύπτει όλο το φάσμα τομέων συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, όπως είναι η πολιτική, η οικονομία, η ενέργεια, η άμυνα, το εμπόριο, διεθνή θέματα και θέματα ΕΕ.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι Υπουργοί των δυο χωρών θα υπογράψουν συμφωνίες μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Εμπορική Ναυτιλία, τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές, τις Επικοινωνίες και την Τεχνολογία της Πληροφορίας, και συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων, που διεξάγονται σε περίπτωση Καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσεων.

Την ίδια στιγμή, θα υπογραφούν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και Κοινή Διακήρυξη μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για συνεργασία στον τομέα του Εκσυγχρονισμού των Οικονομιών.

Η Κύπρος και η Ρωσία έχουν υπογράψει μέχρι τώρα 60 διμερείς συμφωνίες, από τις οποίες 12 υπογράφηκαν, κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα το 2015.

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ρώσο Πρόεδρο στο Κρεμλίνο αναμένεται να ξεκινήσει στις 1440. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συνάντηση τετραμελών αντιπροσωπειών των δυο χωρών υπό τους δυο Προέδρους.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών, Ιωάννης Κασουλίδης και Χάρης Γεωργιάδης, καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και στη ρωσική ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες 12μελών αντιπροσωπειών των δυο πλευρών υπό τους Προέδρους Αναστασιάδη και Πούτιν που αναμένεται να διαρκέσουν μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια οι δυο Πρόεδροι θα προβούν σε δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη, καθώς και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδης

Το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δώσει διάσκεψη Τύπου στο χώρο του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS και στη συνέχεια θα δώσει συνεντεύξεις σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η συνοδεία του αναχωρούν απόψε από τη Μόσχα για την Κύπρο.