Συνάντηση Ερντογάν – Τραμπ στην Νέα Υόρκη

Συνάντηση θα έχουν απόψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

Αναμένετε να συζητηθούν τα ν διμερή ζητήματα που προκαλούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Παράλληλα βασικά θέματα στην ατζέντα της Άγκυρας είναι ο εξοπλισμός στο PYD/YPG (Κούρδοι της Συρίας) από την Ουάσινγκτον και το δημοψήφισμα της 25 Σεπτεμβρίου του ετοιμάζει η Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση στο Βόρειο Ιράκ. Θα επανατεθεί επίσης το αίτημα της Τουρκίας για έναρξης της δικαστικής διαδικασίας εις βάρος του Φετουλλάχ Γκιουλέν και για την έκδοση του στην Τουρκία.

Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να ενημερώση τον Αμερικανό ομόλογο του για τα προβλήματα των μουσουλμάνων στη Μιανμάρ.

Να σημειώσουμε επίσης ότι την ερχόμενη Πέμπτη ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει και συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαδιμίρ Πούτιν όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στο Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Φόρουμ ‘Μπλούμπεργκ’ στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται.

Οι δύο θα συζητήσουν το Συριακό αλλά και το θέμα των πυραύλων S-400 που σχεδιάζει να αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία. Η τελευταία του συνάντηση του Τούρκου προέδρου με το Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν στις 8 Ιουλίου στο περιθώριο της συνόδου των G20 στη Γερμανία.