Συζήτηση στη Βουλή για τις τροπολογίες ΟΚΥπΥ και μελών ΔΣ

Στην παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τροπολογίες που κατέθεσε το Υπουργείο για τον περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Τροποποιητικός) Νόμο του 2018.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής και κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς και τα ερωτήματα που τέθηκαν από μέλη της Επιτροπής Υγείας περί σύγκρουσης συμφερόντων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ο κ. Ιωάννου τόνισε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως σύγκρουση συμφερόντων. «Θεωρώ ότι έχουμε δώσει όλες τις απαντήσεις που έπρεπε να δοθούν. Ευελπιστώ ότι η Επιτροπή θα δει θετικά τις απαντήσεις μας, ειδικά για το ένα θέμα που ήταν καθαρά κακή διατύπωση του νόμου και το έχουμε εντοπίσει και ζητούμε να αλλάξει. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση, θεωρώ και το δηλώνω ότι καθυστέρηση γίνεται για άλλους λόγους και για να καθυστερήσει το όλο εγχείρημα της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ. Για μένα είναι ξεκάθαρο», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς να πει ποιοι είναι οι άλλοι λόγοι και εάν κρίνει πως γίνονται εσκεμμένες καθυστερήσεις, ο κ. Υπουργός σημείωσε: «Δεν θεωρώ ότι μας καθυστερούν εσκεμμένα. Θεωρώ ότι έχουν δοθεί απαντήσεις και δεν θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση».

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι συναντήσεις του Συμβουλίου, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε πως τέθηκε ερώτηση από βουλευτή της Επιτροπής όσον αφορά τη γλώσσα εργασίας των συνεδριάσεων, και δόθηκε απάντηση πως οι συναντήσεις και τα πρακτικά που τηρούνται, είναι στα αγγλικά, λόγω των τριών αγγλόφωνων μελών. Πρόσθεσε ότι κάποιες συνεδρίες γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κληθείς να πει εάν υπονοεί πως κάποιοι εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα και επιχειρούν να υπάρξει καθυστέρηση, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πως «οποιαδήποτε καθυστέρηση θα επιφέρει άλλα προβλήματα, διότι τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά. Δεν μας παίρνει να έχουμε άλλη καθυστέρηση».

Σε ερώτηση εάν προβλημάτισαν τα δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο για τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΚΥπΥ, ο κ. απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι εάν υπήρχε κάτι μεμπτό, γνωρίζοντας και τη νοοτροπία των Άγγλων, θα ήταν οι πρώτοι που θα ζητούσαν έρευνα. Σημείωσε δε πως κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Ερωτηθείς εάν ήταν δική του επιλογή ο διορισμός των μελών του ΔΣ του Οργανισμού, ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ωστόσο ότι ενστερνίζεται απόλυτα αυτή την επιλογή.

Απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράζονται από βουλευτές ότι δεν επιλέγηκαν Κύπριοι για στελέχωση του ΔΣ, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι μπορεί να υπήρχε δυνατότητα να επιλεγεί οποιοσδήποτε, συμπληρώνοντας ότι «η προσπάθεια που έγινε από τον προηγούμενο Υπουργό ήταν να επιλεγούν τα καλύτερα δυνατά άτομα για το Συμβούλιο αυτού του Οργανισμού που θα τρέξει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε μετά το 1963 και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Ανέφερε επίσης ότι η προϊστορία και η τεράστια εμπειρία του Sir Nicholson, οδήγησαν στον διορισμό του, επισημαίνοντας τη μακρά πείρα του τόσο στην Αγγλία όσο και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. «Η δική μας η εκτίμηση είναι ότι έχει κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά, όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και σε πάρα πολλές χώρες», σχολίασε.