Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας

Έφθασε πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, όπου θα πραγματοποιηθεί η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 10 πμ όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ άγημα απέδιδε τιμές.

Έγινε ανάκρουση του Εθνικού ΄Ύμνου και στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’΄.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Τσίπρας είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.

Καλωσορίζοντας τον κ. Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο και είπε ότι «από τη μια έχουμε μέσα στα πλαίσια των τακτικών επαφών μας” στενή συνεργασία «αλλά το πιο σημαντικό είναι η συνέχιση της κοινής πολιτικής για διεύρυνση των σχέσεων μας με τις χώρες της περιοχής. Σε λίγο θα αφιχθεί και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας

Θέλω να πιστεύω ότι όπως έχουμε κτίσει άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, με τον Λίβανο όπου η προοπτική είναι εξαιρετική το ίδιο θα εμβαθύνουμε τις σχέσεις με την Ιορδανία για μια συνεργασία που στοχεύει στην αντιμετώπιση των όσων η περιοχή μας αντιμετωπίζει είτε είναι το Μεσανατολικό είτε το Συριακό είτε το Κυπριακό ή η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι στην Κύπρο. Αυτή τη φορά βρισκόμαστε για να εγκαινιάσουμε μια νέα συνεργασία σε τριμερές επίπεδο με μια πολύ σημαντική χώρα της περιοχής.

Η Ιορδανία παίζει καθοριστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι η κοινή στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει για να αναδείξουμε την Ελλάδα και την Κύπρο ως πυλώνες ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή είναι μια στρατηγική που έχει παράξει ουσιαστικά αποτελέσματα και τη συνεχίζουμε για να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τον ρόλο και την παρουσία μας στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι χαρά μου που βρίσκομαι στην Κύπρο, το περιβάλλον, το κλίμα εύκρατο και ζεστό και ο κόσμος πολύ φιλικός, θερμός».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε επίσης «την κοινή μας προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τον ρόλο μας και να βάλουμε ένα λιθαράκι στην διαρκή μας προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού για το οποίο προβλέπω ότι μετά την εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο τις επόμενες μέρες θα ανοίξει το παράθυρο του διαλόγου.

Εμείς παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη θέση ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαδικασίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας είπε «θέλω να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σε ειδική τελετή στο περιθώριο της επίσκεψης απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλέξανδρο Ζήνων.