Στην τελική ευθεία η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία έχει ήδη υπογραφεί απ’όλα τα μέλη της κυβέρνησης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρά στην υλοποίηση του καθεστώτος της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο παρακάμπτοντας τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους, αλλά και την άρνηση ορισμένων Δημάρχων να αποστείλουν στοιχεία των υπαλλήλων τους.

Με την ενέργεια αυτή ανοίγει ο δρόμος της διαθεσιμότητας για το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων Διοικητικού, των φορέων που δεν έχουν δώσει λίστες.

Άλλωστε , το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε προειδοποιήσει με εγκύκλιο του, ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή της διαθεσιμότητας χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της απογραφής, εφόσον δεν δοθούν τα στοιχεία απο τους δήμους.

Οι εν λόγω υπάλληλοι θα βγουν αρχικά σε καθεστώς διαθεσιμότητας και θα δουν τον μισθό τους να μειώνεται κατά 25 %, ενώ εν συνεχεία, όταν θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για όσους πράγματι εντάσσονται σε διαθεσιμότητα, θα λάβουν αναδρομικά το σύνολο των μισθών τους.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης , η μη αποστολή των στοιχείων από τις διευθύνσεις προσωπικού μπορεί να στερήσει τη μισθοδοσία και όσων εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα, καθώς η απογραφή συνδέεται με την αρχή πληρωμής στο δημόσιο.

Οι 2.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν θα απολυθούν αλλά θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες που υπάρχει άμεση και μεγάλη ανάγκη προσωπικού, όπως στα ασφαλιστικά ταμεία, την υγεία, την παιδεία και την αστυνομία.