Στεφάνου: Μεγάλο ερωτηματικό εάν τελικά θα μπορεί ο καλούμενος Συνεργατισμός να δώσει έμφαση στην προστασία των δανειοληπτών

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου με το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για το Συνεργατισμό

Η σημερινή έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου είχε ως στόχο να ενημερωθεί η Επιτροπή για την πορεία εξέλιξης των πραγμάτων γύρω από το Συνεργατισμό με αφορμή την συμφωνία που έχει επέλθει μεταξύ του Συνεργατισμού και της εταιρίας Altamira για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θα πρέπει να πω ότι είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε διάφορα πράγματα σε σχέση με την πορεία του Συνεργατισμού, υποβάλαμε πολλές ερωτήσεις και αναμένουμε τις απαντήσεις από διάφορες υπηρεσίες και τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών και θα επανέλθουμε στο θέμα.

Θα ήθελα να κάνω δύο- τρείς επισημάνσεις σε σχέση με το συζητηθέν θέμα του Συνεργατισμού. Όταν το 2014 τέθηκε θέμα ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού το μεγάλο στοίχημα για το οποίο έγινε και πάρα πολλή συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν, πώς θα ανακεφαλαιοποιηθεί ο Συνεργατισμός έτσι ώστε να κρατηθεί στη ζωή και πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε κάποια στιγμή ο Συνεργατισμός να επανέλθει πίσω στους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Τότε είχε συμφωνηθεί, και υπάρχει μέσα στην τότε συμφωνία, ότι κατά προτεραιότητα θα δινόταν η δυνατότητα στα διάφορα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα να ξοφλούν την υποχρέωση τους, με ένα 10% τόκο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί και να υπάρχει η δυνατότητα, αν και εφόσον τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα ανταποκριθούν στις ανάγκες, να μπορούν να ανακτήσουν την ιδιοκτησία του Ιδρύματος.

Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η πορεία που πήρε ο Συνεργατισμός -προφανώς με αποφάσεις της κυβέρνησης που είναι ο ιδιοκτήτης του Συνεργατισμού μετά από το 2014- είναι σε μια κατεύθυνση εντελώς διαφορετική από αυτή που συμφωνήθηκε το 2014 στη Βουλή. Ο Συνεργατισμός το 2018 μπαίνει στο Χρηματιστήριο, άρα θα αλλάξει το ιδιοκτησιακό του καθεστώς και είναι μεγάλο ερωτηματικό εάν θα διατηρηθεί ο τοπικός χαρακτήρας του Ιδρύματος.

Είναι μεγάλο ερωτηματικό εάν μπορεί να επανέλθει ο συνεργατικός χαρακτήρας στη λειτουργία του Συνεργατισμού.

Όπως και μεγάλο ερωτηματικό είναι με την εξέλιξη των πραγμάτων εάν τελικά θα μπορεί ο καλούμενος Συνεργατισμός να δώσει έμφαση στην προστασία των δανειοληπτών, ειδικά για την πρώτη κατοικία, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι βασικοί πελάτες του Συνεργατισμού. Αυτά όλα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, περιμένουμε τις απαντήσεις από τους συμμετέχοντες στη σημερινή συνεδρία και θα επανέλθουμε στο θέμα τούτο.