Σε ποιο “κορβανά” πάνε τα δις ευρώ της Άμυνας;

Σάλος έχει προκληθεί με τα 8 δις ευρώ που έχουν εισπραχθεί για το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης.

Ας ανατρέξουμε όμως στο παρελθόν για να δούμε ποιος ήταν η αιτία και ο ρυθμιστής της νομοθεσίας για μηνιαίες αποκοπές, από όλους τους υπαλλήλους, υψηλόμισθους και χαμηλόμισθους και από  τόκους καταθέσεων ως  έκτακτη εισφορά για την Άμυνα.

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ένα πρωινό του Μαρτίου ανέλαβε τη δική του πρωτοβουλία για ενίσχυση της Άμυνας της Κύπρου. Ηγήθηκε ο ίδιος προσωπικά Παγκύπριο ῎Ερανο, που με δική του και πάλι πρωτοβουλία προκήρυξε η Ιερά Σύνοδος . Ξεκίνησε από τα καταστήματα της οδού Λήδρας και Ονασαγόρου έρανο όπου  οι καταστηματάρχες του έδιναν απλόχερα τον οβολό τους. Κατάφερε να μαζέψει ένα ποσό ρεκόρ για την εποχή του  1,400,000 λιρών περίπου.

Αργότερα κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση του αείμνηστου Σπύρου Κυπριανού, να καθιερώσει την έκτακτη αμυντική εισφορά σε νόμο και έτσι κι έγινε.

Ο “Περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμος” προνοούσε μηνιαίες αποκοπές εισοδημάτων από όλους τους Κύπριους και άτομα που είχαν τη νόμιμη κατοικία τους στη Κυπριακή Δημοκρατία.

Όλα τα χρήματα αυτά πήγαιναν στην ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου.

Στα μέσα της Προεδρικής θητείας του Γιώργου Βασιλείου και κατά την Προεδρική θητεία των Γλαύκου Κληρίδη, Τάσσου Παπαδόπουλου, Δημήτρη Χριστόφια και του νυν Προέδρου Αναστασιάδη τα χρήματα αυτά χάνονται στον κρατικό κορβανά για ενίσχυση των ταμείων του κράτους.

Ρωτάμε λοιπόν γιατί συνεχίζονταν οι αποκοπές για την άμυνα αφού ούτε μία σφαίρα δεν αγοράστηκε από την εποχή της Προεδρίας του Γιώργου Βασιλείου μέχρι και σήμερα;

Ο Κυπριακός λαός απαιτεί να πληροφορηθεί που έχουν πάει όλα αυτά τα εκατομμύρια από το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης αφού δεν χρησιμοποιήθηκαν για την Άμυνα.

Αναμένουμε λοιπόν τη κίνηση του Γενικού Ελεγκτή όπου θα ζητά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το πιο πάνω θέμα.