Σε ποιες χώρες πηγαίνουν οι πλούσιοι για να αγοράσουν δεύτερο διαβατήριο!

Φθηνότερo από ένα Gulfstream και πιο μικρό από ένα σουπερ γιοτ, η απόκτηση ενός δεύτερου διαβατηρίου (και τρίτου… και τέταρτου) έχει εξελιχθεί σε νέο τρόπαιο για τους υπερ-πλούσιους!

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Christian Kalin, Πρόεδρο της Henley & Partners που παρέχει συμβουλές για την απόκτηση ιθαγένειας, ακόμα και οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου χρειάζονται ένα «Plan B». «Θέλουν ηρεμία στην περίπτωση μίας επανάστασης ή άλλης εξέλιξης στη χώρα τους», λέει.

Αν και πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, επιτρέπουν στους νόμιμους μετανάστες την ευκαιρία να αιτηθούν την ιθαγένεια έπειτα απ’ την εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων, υπάρχουν 10 χώρες στον κόσμο που επιτρέπουν σε αλλοδαπούς να την αγοράσουν. Οι περισσότερες απαιτούν πληρωμή υπό τη μορφή άμεσης επένδυσης, συνήθως σε ακίνητα ή σε κάποια τοπική επιχείρηση.

Οκτώ απ’ αυτές κατατάσσονται απ’ το ΔΝΤ ως εξωχώρια χρηματοοικονομικά κέντρα. Ωστόσο ο Καλίν λέει πως η σταθερότητα και όχι η φοροαποφυγή είναι αυτό που κινητοποιεί τους περισσότερους αγοραστές. Όπως επίσης και η δυνατότητα των υπερ-πλουσίων να καυχώνται. «Εάν έχεις ένα γιοτ και δύο αεροπλάνα, το επόμενο που θέλεις είναι ένα διαβατήριο Μάλτας», λέει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Είναι το τελευταίο σύμβολο status. Είχαμε πελάτες που απλά ήθελαν να μαζέψουν μερικά»!