Σαουδική Αραβία: Διπλωματική κρίση για ένα σχόλιο – Απέλαση του Καναδού πρέσβη

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή του Καναδά στο Ριάντ και ότι ανακαλεί τον δικό της πρεσβευτή στην Οτάβα για διαβουλεύσεις, μετά την «επέμβαση» την οποία διέπραξε κατ’ αυτήν ο καναδός πρεσβευτής στις «εσωτερικές της υποθέσεις».

Ταυτόχρονα, το Ριάντ επέβαλε πάγωμα στις εμπορικές σχέσεις με τον Καναδά.

Οι κινήσεις αυτές του σουνιτικού βασιλείου ακολουθούν την έκκληση της καναδικής πρεσβείας να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα ακτιβιστές και ακτιβίστριες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία.

Το βασίλειο «δεν θα ανεχθεί από καμιά χώρα επέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις ή diktats», διεμήνυσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω Twitter.

Το Ριάντ «ανακοινώνει ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή του στον Καναδά για διαβουλεύσεις», πρόσθεσε.

Γνωστοποίησε ότι ο πρεσβευτής του Καναδά στο Ριάντ έχει στη διάθεσή του 24 ώρες για να εγκαταλείψει τη χώρα και ότι το βασίλειο αποφάσισε να «παγώσει κάθε νέα εμπορική και επενδυτική συναλλαγή» με τον Καναδά, ενώ ταυτόχρονα «επιφυλάσσεται για την ανάληψη περαιτέρω δράσης» μετά την «επέμβαση» αυτή.

Η καναδική πρεσβεία είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι την «ανησυχεί έντονα» το νέο κύμα συλλήψεων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο.

«Προτρέπουμε τις σαουδαραβικές αρχές να τους απελευθερώσουν αμέσως, όπως και όλους τους άλλους ειρηνικούς ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter.

Το σαουδαραβικό ΥΠΕΞ αναφέρθηκε με εξαιρετικά επιτιμητικό τόνο στις διατυπώσεις της ανακοίνωσης της καναδικής πρεσβείας. «Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι λέξεις “άμεση απελευθέρωση” συμπεριλήφθηκαν στην καναδική ανακοίνωση», ανέφερε. «Αυτό είναι απαράδεκτο στις σχέσεις μεταξύ δύο χωρών».

Η Σαμάρ Μπαντάουι, μια ακτιβίστρια υπέρ της ισότητας των δύο φύλων, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τη συναγωνίστριά της Νασίμα αλ Σάνταχ.

Είναι «τα πιο πρόσφατα θύματα της χωρίς προηγούμενο εκστρατείας καταστολής της κυβέρνησης» του σουνιτικού βασιλείου, κατήγγειλε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) την Τετάρτη.

Οι συλλήψεις τους σημειώθηκαν μερικές εβδομάδες έπειτα από εκείνες περίπου δέκα αγωνιστριών για τα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες κατηγορήθηκαν ότι αποπειράθηκαν να πλήξουν την εθνική ασφάλεια και ότι συνεργάστηκαν με εχθρούς του Κράτους. Ορισμένες από τις περίπου δέκα ακτιβίστριες απαλλάχθηκαν κατόπιν.

Η Σαμάρ Μπαντάουι είχε λάβει το 2012 το Διεθνές Βραβείο Γυναικείου Θάρρους, το οποίο απονέμει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Έκανε εκστρατεία για την απελευθέρωση του αδελφού της, του Ράιφ αλ Μπαντάουι, αντιφρονούντα μπλόγκερ, και του Ουάλιντ Αμπού αλ Χάιρ, του πρώην συζύγου της.

Η γυναίκα του Ράιφ αλ Μπαντάουι, η Ενσάφ Χαϊντάρ, ζει στον Καναδά και πρόσφατα πήρε την καναδική υπηκοότητα.

Όπως και η Μπαντάουι, η Νασίμα αλ Σάνταχ εκφράζει επί σειρά ετών την εναντίωσή της στο σύστημα της κηδεμονίας των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, όπου κάθε γυναίκα πρέπει να παίρνει την άδεια ανδρών της οικογένειάς της για να σπουδάσει, να ταξιδέψει ή να παντρευτεί.

Πέραν των τουλάχιστον 12 γυναικών που έχουν συλληφθεί από τον Μάιο –οι περισσότερες από αυτές διεκδικούσαν το δικαίωμα να οδηγούν ή να τερματιστεί το σύστημα της κηδεμονίας– έχουν επίσης τεθεί υπό κράτηση δημοσιογράφοι και ιερωμένοι φέτος στο σουνιτικό βασίλειο.

Δεν ήταν διαθέσιμος άμεσα κάποιος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Καναδά για να σχολιάσει.