Ρώσοι χάκερς αναμείχθηκαν στις αμερικανικές εκλογές χρησιμοποιώντας το Pokemon GO

Ρώσοι ειδικοί στον κυβερνοχώρο χρησιμοποίησαν το δημοφιλές video game Pokemon Go για να προσελκύσουν την προσοχή των Αμερικανών ψηφοφόρων στο θέμα της αστυνομικής βίας εις βάρος Αφροαμερικανών Α στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας να αναμειχθεί στις αμερικανικές εκλογές, σύμφωνα με έρευνα του CNN.

Mετά την ανακοίνωση του συμπεράσματος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εξαπολύσει μια διευρυμένη εκστρατεία «υπονόμευσης της εμπιστοσύνης του κοινού στη δημοκρατική διαδικασία στις ΗΠΑ» το Facebook ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μια επιχείρηση, πιθανότατα με βάση τη Ρωσία, στο πλαίσιο της οποίας δαπανήθηκαν 100.000 δολάρια για χιλιάδες διαφημίσεις που απευθύνονταν προς το κοινό στις ΗΠΑ και προωθούσαν διχαστικά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα για μια περίοδο δύο ετών, έως τον Μάιο.

Μεταξύ των θεμάτων, στα οποία αναφέρονταν τα μηνύματα αυτά, ήταν και εκείνο του κινήματος Black Lives Matter, που επιδιώκει να προσελκύσει την προσοχή στους θανάτους Αφροαμερικανών από πυρά αστυνομικών. Σύμφωνα με το CNN ένας από τους λογαριασμούς που κατέβασε το Facebook είχε τίτλο “Don’t Shoot Us” («Μην Μας Πυροβολείτε») και χρησιμοποιήθηκε για τη διάδοση πληροφοριών για περιστατικά αστυνομικής βίας.

Στην προσπάθεια αυτή οι «εγκέφαλοι» της επιχείρησης στρατολόγησαν και το Pokemon Go. Το CNN ανακάλυψε ότι ο λογαριασμός “Don’t Shoot Us” ενθάρρυνε τους χρήστες να παίζουν κοντά σε σημεία όπου είχε αναφερθεί αστυνομική βία και να δίδουν στο Pokemon τους «το όνομα ενός θύματος της βίας της αμερικανικής αστυνομίας.»

Η Niantic, η εταιρεία που ανέπτυξε το Pokemon GO, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «τα περιουσιακά στοιχεία του παιχνιδιού μας έτυχαν καταχρηστικής προώθησης από τρίτους χωρίς την άδειά μας».

Το Facebook δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να επιβεβαιώσει ότι το “Don’t Shoot Us” ήταν μεταξύ των λογαριασμών που μπλόκαρε.