Ρούβλι και τουρκική λίρα «χτυπούν» το ευρώ

Σημαντικές πιέσεις αντιμετωπίζει το ευρώ μετά τις διαρροές περί ανησυχιών από πλευράς ΕΚΤ για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία, το νέο ιοστορικό χαμηλό που σημειώθηκε σήμερα για την τουρκική λίρα, αλλά και την πτώση του ρουβλιού σε χαμηλά δύο ετών.

Το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί κάτω από τα 1,15 δολάρια. Συγκεκριμένα, πριν από λίγο υποχωρούσε κατά 0,55% στα 1,1465 δολάρια, ενώ άρχισε τις πρωινές συναλλαγές στα επίπεδα των 1,1528 δολαρίων.

Και η τουρκική λίρα σημείωσε σήμερα ένα νέο ιστορικό χαμηλό εν μέσω της κρίσης στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Συνεπεία τούτων, οι επενδυτές αναζητούν παραδοσιακά ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το γεν.
Οι Τούρκοι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το νέο οικονομικό πρόγραμμα που ανακοινώνεται σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

«Για τις πιέσεις στο ευρώ εικάζω ότι σχετίζεται με την πτώση της τουρκικής λίρας», αναφέρει ο Raymond Lee, του Kapstream Capital στο Σίδνεϊ. «Αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται για ένα συστημικό ζήτημα, αλλά περισσότερο για μια αντίδραση της αγοράς σε αιφνίδια γεγονότα».

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, που αναφέρεται στην ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, στη UniCredit SpA και στη BNP Paribas SA.