Ρεκόρ αφίξεων στο νησί εκτιμά ο ΚΟΤ μέχρι το τέλος του 2017

Σε ανακοίνωση του ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εκτιμά ότι οι αφίξεις στην Κύπρο για το 2017 θα ξεπεράσουν τα τα 3,6 εκατομμύρια, ρεκόρ για τα δεδομένα του νησιού.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση οι αφίξεις Ιανουαρίου – Αυγούστου, ανήλθαν σε 2,51 εκατ., πετυχαίνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ για την περίοδο. Με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, αντίστοιχα, ιστορικό ρεκόρ θα αποτελέσει και η συνολική ετήσια επίδοση για το 2017, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,6 εκατομμύρια αφίξεις.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση φέτος και ειδικότερα 19,9% καταγράφηκε στη χειμερινή περίοδο, δηλαδή την τετραμηνία Ιανουαρίου – Απριλίου 2017.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα τουρισμού είναι αφιερωμένη στην αειφορία, στον τουρισμό, με τον ΚΟΤ να σημειώνει πως η αειφορία βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των προσπαθειών του Οργανισμού.

Τα στρατηγικά σχέδια για τον τουρισμό, αναφέρει ο ΚΟΤ, ανέκαθεν έθεταν τα ζητήματα αυτά ψηλά στις προτεραιότητες μας και αυτό αντικατοπτρίζεται μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων και πολιτικών μας, όπως και μέσα από τη συνεργασία μας, με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) και το Travel Foundation του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η σημαντική αυτή συνεργασία, προσθέτει, οδήγησε στην υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και δράσεων με χειροπιαστά αποτελέσματα. Οι πράσινες παραλίες, τα ελάχιστα κριτήρια αειφορίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις και το εγχειρίδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων στις ξενοδοχειακές μονάδες είναι αξιοσημείωτες δράσεις που συνέβαλαν στην ενστάλαξη της αρχής της αειφορίας στην καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας.

Σε ένα άλλο επίπεδο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, προωθήθηκε η υλοποίηση της πρωτοβουλίας του ΚΟΤ για την υιοθέτηση του θεσμού του ‘Κυπριακού Προγεύματος’ στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ένταξη τοπικών προϊόντων στα προγεύματα των ξενοδοχείων και στη γνωριμία του επισκέπτη με τον αυθεντικό και παραδοσιακό χαρακτήρα της τοπικής κουζίνας / γαστρονομίας.

Οι πιο πάνω δράσεις, παράλληλα με την προώθηση άλλων αειφόρων πρακτικών, οδήγησαν στην αναγνώριση και βράβευση του ΚΟΤ, το Νοέμβριο 2015, με το ασημένιο βραβείο, στην κατηγορία ‘Best Destination for Responsible Tourism’, που απονέμεται από το διεθνή οργανισμό ‘Responsible Travel’.

«Η αειφορία στον τουρισμό βρίσκεται λοιπόν στο προσκήνιο για τον ΚΟΤ και στα πλαίσια αυτά ο Οργανισμός συνεχίζει την προσπάθεια για διατήρηση και περαιτέρω βελτίωση της ήδη αξιοσημείωτης πορείας ρεκόρ που ακολουθεί ο τουριστικός τομέας τα τελευταία χρόνια», καταλήγει ο ΚΟΤ.