Πως να τονώσετε τη λειτουργία του ήπατος

Το ήπαρ είναι το «φίλτρο» του οργανισμού μας, το οποίο συγκρατεί τις περισσότερες επικίνδυνες ουσίες από το να εισέλθουν στο αίμα και από εκεί στα όργανα και στο υπόλοιπο σώμα. Όταν καθαρίζουμε από τις συσσωρευμένες τοξίνες το συκώτι, ανανεώνουμε και ενισχύουμε τη λειτουργία του και άρα, αυξάνουμε την καλύτερη προστασία όλου του οργανισμού.

Οταν τρώμε φαγητό, το ήπαρ είναι αυτό που θα μεταβολίσει τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και το λίπος. Οι ορμόνες επίσης περνούν από το ήπαρ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων δημιουργείται εκεί. Το ήπαρ αποθηκεύει μεγάλο μέρος της ενέργειας που μετατρέπεται εύκολα σε γλυκόζη, ενώ αποθηκεύει επίσης βιταμίνες, σίδηρο, μέταλλα και ηλεκτρολύτες.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το ήπαρ πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και να λειτουργεί σωστά.

Δείτε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε για να τονώσετε την λειτουργία αυτού του τόσο απαραίτητου οργάνου:

Τρώτε υγιεινά
Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Τροφές που περιέχουν πολλά συντηρητικά, λίπη και χοληστερόλη προκαλούν βλάβη στο συκώτι.

Αποφύγετε γεύματα τύπου fast food. Ειδικότερα, προσπαθήστε να αποφύγετε τηγανητά τρόφιμα ή κονσέρβες κρεάτων (όπως λουκάνικα, μπέικον, παστό βοδινό, κ.λπ.)
Αποφύγετε τα κακά λίπη. Λιπαρά κόκκινα κρέατα, τηγανιτά τρόφιμα αλλά και μεταποιημένα λίπη πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να φράξουν το συκώτι σας. Τα μεταποιημένα λίπη περιλαμβάνουν μαργαρίνη, λίπος, και τα υδρογονωμένα έλαια.
Αποφύγετε τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, την επεξεργασμένη ζάχαρη, τις χρωστικές ουσίες και τα συντηρητικά.

Πίνετε άφθονο νερό με λεμόνι
Προσπαθήστε να πίνετε 8-10 ποτήρια καθαρό νερό κάθε μέρα. Είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί το ήπαρ να οδηγήσει τις τοξίνες έξω από το σώμα σας. Ακόμα καλύτερα, ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα μεγάλο ποτήρι νερό με φρέσκο χυμό ενός ή ενάμισι λεμονιού. Το λεμόνι ενισχύει την ικανότητα του ήπατος για αποτοξίνωση. Το κιτρικό οξύ στο χυμό λεμονιού ενθαρρύνει το ήπαρ να παράγει χολή, ένα ακόμα «όχημα» που χρησιμοποιεί το σώμα για να αποβάλλει τις τοξίνες.

 Φάτε σταυρανθή λαχανικά
Τρώτε άφθονες τροφές απ’ αυτές που οικοδομούν γερό ήπαρ, όπως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα παντζάρια, τα καρότα, το λάχανο, η ρόκα και άλλα λαχανικά. Οι συγκεκριμένες τροφές συνιστώνται ιδιαίτερα όταν κάνετε αποτοξίνωση του ήπατος. Βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε τουλάχιστον δύο μερίδες απ’ αυτά τα λαχανικά κάθε μέρα. Τρώτε επίσης πολλά κρεμμύδια, σκόρδο, μπρόκολο, δεδομένου ότι τα λαχανικά αυτά περιέχουν θείο που απαιτείται για να αυξηθεί η ικανότητα αποτοξίνωσης του ήπατος. Η αποτοξίνωση του ήπατος απαιτεί σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει σωστά, γι’ αυτό για να είστε σίγουροι πρέπει να πάρετε υψηλής ποιότητας μέταλλα και πολυβιταμίνες. Ακόμα και μια μεμονωμένη ανεπάρκεια κάποιου θρεπτικού συστατικού μπορεί να διακόψει τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης.

Κάνετε ένα μικρό μασάζ
Ενώ βρίσκεστε ανάσκελα, κάντε ένα απαλό μασάζ στην περιοχή της χοληδόχου κύστης και του ήπατος που βρίσκεται κατά μήκος της δεξιάς πλευράς του σώματός σας κάτω από το πλευρό. Αυτό βοηθά στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στο ήπαρ.

Μην επιβαρύνετε το ήπαρ
Το ήπαρ δουλεύει αρκετά σκληρά ήδη, για να χρειαστεί να μπει στην επιπλέον διαδικασία να επεξεργαστεί πράγματα όπως το αλκοόλ και τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα που είναι αδικαιολόγητα σκληρά για το συγκεκριμένο όργανο. Γενικά το να λαμβάνετε ακόμα και σε μικρές ποσότητες παυσίπονα είναι η κύρια αιτία της προκαλούμενης από φάρμακα, ηπατικής ανεπάρκειας.

Πάρτε συμπληρώματα για την υποστήριξη του ήπατος
Το γάλα γαϊδουράγκαθου, η κουρκούμη και η πικραλίδα θεωρείται πως είναι χρήσιμα συστατικά για τον καθαρισμό και την προστασία του ήπατος. Δοκιμάστε 45mg κουρκούμης, 400mg εκχυλίσματος πικραλίδας ή 400mg γάλα γαϊδουράγκαθου καθημερινά. Μπορείτε ακόμα να βράσετε φρέσκες ρίζες πικραλίδας και να φτιάξετε τσάι. Προσέξτε μόνο αν ψάχνετε για άγριες πικραλίδες, να φροντίσετε να πάρετε από τις περιοχές που γνωρίζετε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά φυτοφάρμακα.

Πάρτε αρκετά μέταλλα
Τα μέταλλα είναι απαραίτητα για τη διαδικασία αποτοξίνωσης του ήπατος, οπότε φροντίστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε μέταλλα. Σημαντικά μέταλλα για την αποτοξίνωση του ήπατος είναι το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το κάλιο, ο χαλκός, το νάτριο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το μαγγάνιο κ.ά.