Πως να ενισχύσετε τη μνήμη σας

Τα κενά μνήμης και η έλλειψη συγκέντρωσης είναι για ορισμένους καθημερινό φαινόμενο. Όλοι μας καταλαβαίνουμε και αποδεχόμαστε ότι με την πάροδο του χρόνου το μυαλό μας και η μνήμη μας απλά δεν λειτουργούν όπως είχαμε συνηθίσει.

Πράγματι, όσο μεγαλώνουμε η λειτουργία του εγκεφάλου μας «επιβραδύνεται» και η ικανότητα μάθησης μειώνεται.

Τη φυσική αυτή επιβράδυνση επιβαρύνουν ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κακή διατροφή και η έλλειψη ύπνου.

Τι μπορούμε, επομένως, να κάνουμε για να ενισχύσουμε τη μνήμη μας;

Διάβασμα

Το διάβασμα ενός βιβλίου βοηθά την ενεργοποίηση των νευρώνων του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την καλή λειτουργία της μνήμης. Προσπαθήστε να διαβάζετε τακτικά, ιδανικά ένα βιβλίο τον μήνα.

Σταυρόλεξα, παζλ, sudoku, σκάκι, test μνήμης
Η ενασχόληση με τη λύση σταυρόλεξων, sudoku και άλλων τεστ μνήμης, το σκάκι καθώς και η κατασκευή παζλ βοηθούν σημαντικά την εγρήγορση της μνήμης. Οι επιλογές σας είναι πολλές και online και offline.

Κοιμηθείτε καλά το βράδυ

Ο ύπνος είναι ένα πολύ βασικό συστατικό της καλής μνήμης: όταν κοιμόμαστε παγιώνουμε και μονιμοποιούμε τη γνώση που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μετά από έκθεση σε μεγάλο όγκο πληροφοριών (π.χ. αν παρακολουθήσατε κάποιο συνέδριο) φροντίστε να κοιμηθείτε καλά το βράδυ. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ρίξετε μια ματιά στις πληροφορίες που συγκεντρώσατε προτού πέσετε για ύπνο ή να το κάνετε αφού πάρετε πρώτα έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακούστε μουσική

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει άτομα που έχουν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι να θυμηθούν προσωπικά βιώματα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως φάνηκε από τη μελέτη, οι άνθρωποι με προβλήματα μνήμης που άκουγαν δημοφιλή τραγούδια κατόρθωναν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τον ίδιο αριθμό αναμνήσεων με

συνομηλίκους τους δίχως εγκεφαλικές βλάβες. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Neuropsychological Rehabilitation», και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, στην Αυστραλία, και το Πανεπιστήμιο της Λιλ, στη βόρειο Γαλλία.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα, εκτός από τις παθήσεις που προκαλεί βλάπτει και τον εγκέφαλο, επιφέροντας ζημιά στη μνήμη, τη μάθηση και γενικότερα τη σκέψη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα. Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου, προτού καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα μελέτησαν περίπου 8.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών και διαπίστωσαν ότι, εκτός από το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία επιδρούν αρνητικά στον εγκέφαλο, αλλά λιγότερο.

Με μέτρο το αλκοόλ

Η κατάχρηση αλκοόλ από άτομα άνω των 50 ετών είναι πολύ πιθανό να υπερδιπλασιάζει τις πιθανότητες που έχουν να εκδηλώσουν σοβαρή διαταραχή της μνήμης τους αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 6.500 άνδρες και γυναίκες, και επιβεβαίωσαν πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει τον εγκέφαλο και διαταράσσει τη λειτουργικότητά του με το πέρασμα του χρόνου.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματα τους στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Γηριατρικής Ψυχιατρικής» (AJGP).

Tip: Σφίξτε τη γροθιά σας

Αν σφίξετε δυνατά τα χέρια σας θα ενισχύσετε τη μνήμη σας υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Montclair στο Νιου Τζέρσι.

Οι επιστήμονες στο πλαίσιο της μελέτης τους ανακάλυψαν πως σφίγγοντας τη δεξιά γροθιά τους για ενάμιση λεπτό οι εθελοντές ενίσχυαν την αποθήκευση αναμνήσεων, ενώ όταν έσφιγγαν την αριστερή γροθιά τους βελτιωνόταν η ικανότητα ανάκλησής των αναμνήσεων στη μνήμη τους. Οι ερευνητές θεωρούν ότι όταν σφίγγουμε τη γροθιά μας ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με την επεξεργασία και την ανάκληση των αναμνήσεων.