ΠτΔ: Όπως ανορθώσαμε την οικονομία να πετύχουμε επιτέλους την ειρήνη στην Κύπρο

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετσιμό του στον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου
της 28ης Οκτωβρίου 1940 του Σωματείου «Ο ΦΑΡΟΣ» Ακροπόλεως, τόνισε ότι εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε να κτίζουμε συμμαχίες με πείσμα και όπως ανορθώσαμε την οικονομία να πετύχουμε επιτέλους την ειρήνη στην Κύπρο.

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου:

“Είναι πραγματικά ιδιαίτερα συγκινητικό να παρευρίσκομαι απόψε στο σωματείο σας, για να τιμήσω την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου μια μέρα ορόσημο για το Έθνος. Είναι με περηφάνια που βρίσκομαι εδώ για να γιορτάσουμε όσους ύψωσαν το ανάστημα τους σε δυνάμεις υπέρτερες των δικών τους, προασπίζοντας την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία της πατρίδος.

Επιλέγοντας να παραμείνει πιστό στα βήματα και τα παραδείγματα των προγόνων του, εκείνο το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου το Έθνος των Ελλήνων αρνούμενο την ταπείνωση μπροστά στις δυνάμεις του Άξονα εξέφρασε στην επιγραμματική απάντηση του Ιωάννη Μεταξά την αταλάντευτη βούληση των Ελλήνων για συλλογική αντίσταση, στις πλέον κρίσιμες ιστορικές στιγμές που διερχόταν ολόκληρη η Ευρώπη.

Ο λαός αντιλαμβανόμενος πλήρως τις συνέπειες της αρνητικής του θέσης επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων, απέδειξε ότι καταξιώνοντας το ένδοξο παρελθόν και το μεγαλείο της φυλής του προτίμησε τον αγώνα από την υποδούλωση, την αιματηρή πάλη από την αναίμακτη υποδούλωση, την αντίσταση από τη δουλοπρεπή υποχώρηση.

Οι Έλληνες ανενδοίαστοι να εκπληρώσουν ακέραια το ηθικό τους χρέος ως λαός, κατάφεραν να προασπίσουν την εθνική ελευθερία τους πετυχαίνοντας την πρώτη καίρια ήττα επί των δυνάμεων του Άξονα, ανυψώνοντας παράλληλα το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη.

Πρόσθετα, η επιτυχής αυτή απόκρουση της ιταλικής εισβολής υποχρεώνοντας τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, επηρέασε καθοριστικά την έκβαση του πολέμου, αφού υπήρξε καθοριστικής συμβολής στη μετέπειτα μεγάλη νίκη των συμμάχων.

Η 28η Οκτωβρίου έχει καταγραφεί στην εθνική συνείδηση και την εθνική μνήμη ως το νεότερο έπος του Ελληνισμού, προσθέτοντας ακόμα μία κορυφαία στιγμή στην ελληνική ιστορία.

Η λαμπρή εκείνη εθνική πράξη, το αποφασιστικό ΟΧΙ των Ελλήνων στους Ιταλούς εισβολείς, ο ηρωικός αγώνας του στρατού και του λαού στα βουνά της Ελλάδας και της Αλβανίας, η νικηφόρα απόκρουση της ιταλικής επίθεσης και η αντίσταση ύστερα στη Γερμανική εισβολή, αποτελούν μεγάλους και ιστορικούς εθνικούς τίτλους τιμής και δόξας.

Η εποποιία του 1940, υπήρξε η μεγάλη συνεισφορά των Ελλήνων στον αγώνα των φιλελεύθερων λαών, αφού πέραν της δικής τους ελευθερίας πέτυχαν να υπερασπιστούν την πολιτική ελευθερία όλων των λαών της οικουμένης και να αναδειχθούν σε βασικό συντελεστή της διατήρησης της διεθνούς έννομου τάξης.

Εξετάζοντας προσεκτικά τη συμβολή των Ελλήνων στις αποφασιστικές ιστορικές στιγμές της πατρίδας μας και τιμώντας σήμερα την 28η Οκτωβρίου ως το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων, συνειδητοποιήσουμε το βάρος της κληρονομιάς που ως λαός κουβαλάμε.

Κληρονομιά που μας υπαγορεύει το δικό μας χρέος απέναντι στην ιδιαίτερη μας πατρίδα, και η οποία επιτάσσει να ορθώσουμε κι εμείς το δικό μας ανάστημα, όχι μέσα από πολέμους αλλά μέσα από τον ειρηνικό διάλογο μέσα από συμμαχίες μέσα από συνεργασίες μέσα από προσπάθειες που καταβάλλουμε ώστε διεκδικώντας μέσα από την ενότητα την απαλλαγή της πατρίδας από την κατοχή, την επανένωση, τη δημιουργία ενός ομαλού κράτους.

Αυτός είναι και ο στόχος μας και για αυτόν εργαζόμαστε με αφοσίωση και υπευθυνότητα, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, απαλλαγμένο από στρατεύματα, εγγυήσεις, εξαρτήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Είναι καλά γνωστό πως τα από το Μάη 2015 μετά που αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία του κράτους όσον αφορά την οικονομική κρίση, επιδοθήκαμε σε ένα εντατικό διάλογο προκειμένου επιτέλους μέσα από θέσεις αρχών να πετύχουμε αυτό που για 43 χρόνια αποτελεί απαράδεκτο στάτους κβο, να το ανατρέψουμε, να δημιουργήσουμε συνθήκες που να μας επιτρέπουν διατηρώντας την εθνική αξιοπρέπεια, διασώζοντας μέσα από τις πρόνοιες μιας λύσης τον κυπριακό Ελληνισμό, να πετύχουμε να απαλλαγούμε από το άλγος της κατοχής που ήταν αποτέλεσμα σφαλμάτων και ιδιαίτερα της διχόνοιας. Οι Έλληνες όταν μόνοιαζαν έγραφαν Ιστορία όταν ήταν διαιρεμένοι τους έγραφε η Ιστορία για τα δεινά που έχουν υποστεί ως Έθνος. Και δεν είναι μακριά, χρονικά, που είχαμε υποστεί τη μικρασιατική καταστροφή και όχι μόνο.

Προσπαθήσαμε από το 2015 μέχρι και πρόσφατα στο Κραν Μοντανά να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο στο λαό που να μπορεί να το αποδεχθεί και να δίδει απάντηση στο ερώτημα: Το νέο κράτος, το νέο μόρφωμα, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορεί να λειτουργήσει, θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των πολιτών; Σε αυτά τα διλήμματα σε αυτά τα ερωτήματα είχαμε πετύχει πρόοδο.

Εκείνο που απέμενε ήταν να διαφανούν οι προθέσεις της Τουρκίας, αλλά την ίδια ώρα να μεταβάλουν κάποιες των απαράδεκτων θέσεων οι Τουρκοκύπριοι. Να συνειδητοποιήσουν ότι πέραν από τις δικές τους ανησυχίες υπάρχει το δίκαιο που είναι με το μέρος των Ελληνοκυπρίων που εξ ανάγκης και σαν αποτέλεσμα της εισβολής έχουν εκτοπιστεί έχουν εγκαταλείψει περιουσίες έχουν εγκαταλείψει πατρογονικές εστίες.

Δυστυχώς στο Κραν Μοντανά, παρά την καλή μας βούληση, παρά την αποφασιστικότητα μας να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που να μας οδηγήσουν σε μια στρατηγική συμφωνία που θα μας οδηγούσε στη συνέχεια μέσα από τις λεπτομέρειες και μέσα από τις διατάξεις που θα δημιουργούσαν τις προοπτικές για ένα σύγχρονο κράτος, η όλη προσπάθεια απέτυχε και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην αδιάλλακτη και άτεγκτη στάση της Τουρκίας που τήρησε εμμένοντας στα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα και τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης με την εσαεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων.

Κάτι ανάλογο σε σχέση με τις αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων να έχουν για κάθε μια των αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης μια τουλάχιστον δική τους θετική ψήφο οδηγούσε αβίαστα στη μετατροπή του κράτους σε ένα κράτος εν τη ουσία προτεκτοράτο, σε ένα υπό κηδεμονία κράτος του οποίου οι αποφάσεις θα εξαρτιόνταν από τη βούληση της Άγκυρας.

Όπως ήταν αναμενόμενο οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο. Δεν είναι η πρώτη φορά που οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, δεν είναι η πρώτη φορά που απογοητευόμαστε. Για αυτό και το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι μήνυμα ελπίδας.

Εμείς επιμένουμε, δημιουργούμε εκείνες τις απαραίτητες προοπτικές ή τουλάχιστον αγωνιζόμαστε για να δημιουργήσουμε εκείνες τις απαραίτητες προοπτικές ώστε να πιεστεί η Τουρκία από φίλους ή και όσους μπορούν να ασκήσουν επιρροή ώστε να συνειδητοποιήσει ότι η υποβοήθηση στην εξεύρεση λύσης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων – και βεβαίως των Ελληνοκυπρίων, πριν και πάνω από όλα για αυτό αγωνιζόμαστε αυτούς εκπροσωπώ στις συνομιλίες για το Κυπριακό – αλλά και ιδιαίτερα του δικού της συμφέροντος.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και μια σειρά από διεθνείς επαφές όπως στις Βρυξέλλες, στη Μόσχα, στη Νέα Υόρκη με σωρεία ηγετών όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν είτε στην περιοχή είτε στη Μεσόγειο, δηλαδή τα επτά μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο και το έχω διαμηνύσει στον ΓΓ των ΗΕ ότι είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε άμεσα στον διακοινοτικό διάλογο με βάση τα πλαίσια, τις παραμέτρους όπως έχουν καταγραφεί και από τον ίδιο αλλά και όπως καθορίζονται και από τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Εχω καταστήσει σαφές ότι αυτό το οποίο επιδιώκουμε δεν είναι τι άλλο από ένα φυσιολογικό κράτος, ένα κράτος όπως όλα τα υπόλοιπα μέλη των ΗΕ ή της ΕΕ.

Την ίδια ώρα έχω καταστήσει σαφές προς αποφυγήν αναλόγων περιπετειών με εκείνες της Γενεύης ή του Κραν Μοντανά ότι θα πρέπει επιτέλους να γίνει μια καλή προετοιμασία από όσους μπορεί να παρέμβουν. Είτε από τον ίδιο τον ΓΓ είτε με τη βοήθεια των 5 Μονίμων Μελών να υπάρξει τέτοια προετοιμασία ώστε όταν μεταβαίνουμε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας και όχι αυτές που αφήνουν να υπονοούνται κάποιοι προκειμένου να έχουμε επιτέλους αυτό που χρωστούμε στον καθένα και ειδικά στις μέλλουσες γενιές, προκειμένου να φέρουμε την ειρήνη, να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε μέσα από συνθήκες ασφάλειας, να προκόψουμε, να μην ρισκάρουμε ό,τι έχουμε κερδίσει μέσα από τις θυσίες του λαού μας.

Η θέση μας η καταγεγραμμένη είναι ότι δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για τη μια των κοινοτήτων αλλά και για τις δύο διότι αν και οι δύο ευημερούν θα είναι αυτό το θεμέλιο για ευημερία, συνεργασία, και ειρήνη, αλλά μια ειρήνη που θα βασίζεται στα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι στην εξυπηρέτηση των όποιων τρίτων, όχι να βρισκόμαστε υπό την κηδεμονία των όποιων τρίτων και πιο συγκεκριμένα της Τουρκίας.

Αν η Τουρκία θέλει να εγγυηθεί, όπως ισχυρίζεται, τους Τουρκοκύπριους μπορεί να το πράξει. Απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την Κύπρο, Ποιος είναι εκείνος που θα αποτολμούσε ποτέ να διαπράξει σφάλματα που θα οδηγούσαν στην επανάληψη των όσων γίναμε μάρτυρες του 1974; Κανένας φυσικά. Και το γνωρίζει η Τουρκία.

Είχαμε εισηγηθεί συγκεκριμένους υπαλλακτικούς τρόπους και λύσεις πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων πώς παρεμβαίνουν το ΣΑ, η ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης. Δυστυχώς όμως η επιμονή δεν ήταν για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αλλά η εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε να κτίζουμε συμμαχίες με πείσμα. Όπως ανορθώσαμε την οικονομία να πετύχουμε επιτέλους την ειρήνη στην Κύπρο. Αυτό που οφείλουμε όλοι είναι ανεξάρτητα αν έχουμε εκλογές να συνειδητοποιήσουμε ότι άλλο είναι η εξουσία και άλλο είναι η πατρίδα. Δεν μπορεί χάρη της εξουσίας να ακούω όσα λέγονται και δεν πρόκειται να απαντήσω σε κανέναν.

Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε μια αντιπαράθεση που δεν πρόκειται να ωφελήσει κανέναν. Με το να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εικόνες που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν εξυπηρετούμε παρά τον ατομικισμό μας, παρά ιδιοτελείς στόχους.

Αν έτσι σκέφτονταν οι Έλληνες άλλη θα ήταν η Ιστορία μας και αν θέλουμε να τιμούμε την Ιστορία μας, αν πραγματικά αγαπούμε αυτή την πατρίδα πρέπει να ενωθούμε και να δώσουμε τη μάχη για να τιμήσουμε έμπρακτα όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, όσους αγνοούνται ακόμα, όσους έρχονται για να μας διαδεχθούν.

Ευλογημένη να είναι η πατρίδα μας και η Ιστορία μας.”