ΠτΔ: Χαιρετισμός στην εκδήλωση του ΤΕΠΑΚ προς τιμήν του Ουράνιου Ιωαννίδη

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση του ΤΕΠΑΚ προς τιμήν του Ουράνιου Ιωαννίδη

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση που αποδέχθηκα την πρόταση του ΤΕΠΑΚ να σας φιλοξενήσω στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μία εκδήλωση που πραγματοποιείται προς τιμήν ενός στενότατου φίλου και συνεργάτη, του Ουράνιου Ιωαννίδη. Ξεχωριστές προσωπικότητες, σαν και αυτές του Ουράνιου, καταφέρνουν να αφήσουν με την πολυσχιδή δράση και προσφορά τους, ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στο πολιτικό, το κοινωνικό, το εκπαιδευτικό, αλλά και το αθλητικό γίγνεσθαι του τόπου.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι δημιουργικές πρωτοβουλίες του Ουράνιου, στον τομέα της εκπαίδευσης, αφού κατά την περίοδο την οποία διετέλεσε Υπουργός Παιδείας, κατάφερε να αφήσει πίσω του σπουδαίο, αξιόλογο και σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο. Η εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου, η ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων καθώς και του Ανοικτού Πανεπιστημίου, η δημιουργία του ΚΥΣΑΤΣ, η φοιτητική χορηγία και άλλα μέτρα στήριξης των φοιτητών είναι ενδεικτικά επιτεύγματα στον τομέα της εκπαίδευσης, πραγματοποιούμενα με τις δικές του παρεμβατικές και υποστηρικτικές ενέργειες.

Ιδιαίτερη και καθοριστική ήταν και η συμβολή του στην ίδρυση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), η ίδρυση του οποίου συνέβαλε τα μέγιστα τόσο στην ανάπτυξη του δικτύου των πανεπιστημίων της χώρας μας, όσο και στην ανάπτυξη και της οικονομίας. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο δεν αποτελεί απλά λαμπρό κόσμημα στο Δίκτυο των Πανεπιστημίων της χώρας μας, αλλά και μια απρόσβλητη νησίδα υψηλών στόχων και ποιοτικών επιτευγμάτων που το ανάγουν από της ιδρύσεώς του, σε μια επίζηλη θέση ανάμεσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ανώτερης εκπαίδευσης. Το θετικό πρόσημο του Πανεπιστημίου καταγράφεται ήδη με την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, τη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγών, τα προγράμματα κοινωνικής ευημερίας, καθώς και τη διασύνδεση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, αφού το δίπλωμα που αποκτούν οι απόφοιτοί του αποτελεί ακαδημαϊκό τίτλο με μεγάλη αναγνώριση στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Παράλληλα, η ίδρυση του ΤΕΠΑΚ και η συνεπακόλουθη αναβάθμιση του κέντρου της πόλης της Λεμεσού αναζωογόνησε την οικονομική και κοινωνική ζωή της Λεμεσού, αλλά και της Κύπρου γενικότερα, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τόσο σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και σε άλλα επαγγέλματα που υποστηρίζουν και ενισχύουν την ύπαρξη του Πανεπιστημίου και των χρηστών του, όπως είναι οι χώροι αναψυχής, οικιστικές μονάδες κ.ά.

Φίλε Ουράνιε,

Είσαι ο άνθρωπος που ενέπνευσε ολόκληρες γενιές, πότε ως αθλητής, πότε ως παιδαγωγός και πότε ως πολιτικός παράγοντας. Διαπρέποντας οπουδήποτε κλήθηκες να υπηρετήσεις, αναδείχθηκες στο θετικό πρότυπο προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα, με το σπουδαίο σου έργο να αποτελεί για μας σπουδαία παρακαταθήκη, σύμμαχο και οδηγό.

Για αυτό και απόλυτα επάξια τιμάσαι από ένα εκ των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ. Η διάκριση που σήμερα σου απονέμεται, αποτελεί την ελάχιστη τιμή που αξίζει σε πολίτες με τη δική σου προς την πατρίδα προσφορά.

Συγχαίρω θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Σύγκλητο του ΤΕΠΑΚ για την απόφαση, εκφράζοντας την ίδια ώρα την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για την ανεκτίμητη προσφορά σου στην Κύπρο.

Ουράνιε, σε ευχαριστώ θερμά για ό,τι έχεις προσφέρει και για όσα μπορεί ακόμα να προσφέρεις.