ΠτΔ: Συγχαίρω τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη για τη προσφορά του στην εκπαίδευση

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην αναγόρευση του Γεώργιου Μπαμπινιώτη σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Frederick εξήρε την προσφορά του στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό του είπε:

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο σας αποδίδοντας στον Καθηγητή, Επιστήμονα, Πανεπιστημιακό Δάσκαλο, Πρύτανη, Υπουργό και πνευματικό άνθρωπο Γεώργιο Μπαμπινιώτη, την ύψιστη βάσει τα ακαδημαϊκά θέσμια τιμή.

Κινούμενο από την αναγνώριση της αξίας του έργου του στον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα, το Πανεπιστήμιο Frederick πιστό στις αρχές της πολιτισμικής ανάπτυξης και την αξία των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών αποφάσισε την αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών.

Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, τοποθετώντας συνειδητά την όλη δραστηριότητα του γύρω από τον χώρο της παιδείας και της γλώσσας,  μέσα από το διδακτικό και συγγραφικό του έργο και πρωτίστως μέσα από την καθοριστική επιστημονική συμβολή του στην έρευνα της ελληνικής γλώσσας στη διαχρονία της, μπόρεσε να δείξει με έναν ουσιαστικό τρόπο τη συνέχεια, την οικουμενικότητα, την καλλιέργεια και τη μακραίωνη διπλή παράδοση της.

Υπηρετώντας μακράν και ευδόκιμα την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, προσέφερε τα μέγιστα τόσο στην επιστήμη της γλωσσολογίας συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό της όσο και στην ελληνική λεξικογραφία με τη συστηματική επιστημονική έρευνα, τη μελέτη, την ερμηνεία, την ετυμολογία και την ορθογραφία αναρίθμητων λέξεων της Νέας Ελληνικής γλώσσας.

Το έργο του ιδιαίτερα εκτεταμένο αριθμητικά και πολυδιάστατο θεματολογικά αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για όσους ασχολούνται με την ελληνική γλώσσα σε επιστημονικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς και πολύτιμο βοήθημα για τον κάθε συνειδητοποιημένο κι ευσυνείδητο ομιλητή της.

Ο Μπαμπινιώτης, αντιλαμβανόμενος τη γλώσσα μας ως το κυριότερο χαρακτηριστικό του λαού μας, επέδειξε υψηλή προσήλωση στο έργο του, συμβάλλοντας στη διατήρηση, τη διάσωση την εξέλιξη, καθώς και στη θωράκιση της ελληνικής γλώσσας από παγιοποιημένα γλωσσικά λάθη και  δάνειες απειλές.

Αξιολογώντας θετικότατα την ερευνητική του δραστηριότητα και τα αποτελέσματα της, καθώς και τις έντονα διεπιστημονικές αναζητήσεις του αναφορικά με την ουσία, την ποιότητα, τις δυνατότητες και τη γενικότερη προβολή της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το έργο του πέραν του επιστημονικού του βάρους αποκτά και μία εθνική διάσταση, δικαιολογώντας έτσι απόλυτα τον χαρακτηρισμό που του αποδίδεται ως «εθνικού μας γλωσσολόγου».

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υλοποιώντας σημαντικές πτυχές της εκπαιδευτικής του πολιτικής, έτσι όπως αυτή πηγάζει από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, προχωρεί στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, με απώτερο σκοπό την εμπέδωση της γλωσσικής μας ταυτότητας, την αποτελεσματική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς επίσης και την καλλιέργεια της ορθής χρήσης της ελληνικής γλώσσας στην κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα έχει προχωρήσει:

Στην ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Στην εισαγωγή στο νέο τύπο Λυκείου της κατεύθυνσης Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών με γνωστικά αντικείμενα που θέτουν τη γλώσσα στο επίκεντρο.

Στην ταχεία εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αλλόγλωσσους μαθητές.

Στην παροχή δωρεάν μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας σε Τουρκοκύπριους, νόμιμους μετανάστες, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του θεσμού των Επιμορφωτικών Κέντρων.

Αξίζει ακόμα να τονίσω ότι με το νέο σύστημα διορισμών που εισάγεται στην εκπαίδευση, κριτήριο αξιολόγησης όλων των υποψηφίων, ανεξαρτήτως ειδικότητας, είναι και γνώσεις  στην ελληνική γλώσσα.

Επιτρέψτε μου, να αναφέρω ότι το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης», σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Άμυνας, στα πλαίσια της άριστης και εποικοδομητικής συνεργασίας του προχώρησε πέρσι στη γενναιόδωρη προσφορά αντίγραφων σε όλα τα Πανεπιστήμια, τα Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και στην Ακαδημία Άμυνας, Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων του Νέου Λεξικού του Καθηγητή Μπαμπινιώτη, «Λεξικό των παραγώγων των συνθέτων της Νέας Ελληνικής.  Τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων της γλώσσας μας».

Θα ήθελα θερμότατα να τον συγχαρώ για την τεράστια προσφορά και τις υπηρεσίες του από τις διάφορες θέσεις τις οποίες υπηρέτησε  την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την κοινωνία και οι οποίες του δίνουν εξέχουσα θέση ανάμεσα στους πνευματικούς ταγούς του Ελληνισμού καθιστώντας τον παράλληλα πρότυπο για τους συνεχιστές του.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στο Πανεπιστήμιο Frederick για τα 10 χρόνια διακεκριμένης παρουσίας και σπουδαίας συμβολής του στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και για την προσήλωση του ως Ακαδημαϊκού Ιδρύματος στον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα.

Απόδειξη ετούτου η πρωτοβουλία της αποψινής αναγόρευσης, η οποία αποτελεί πρωτίστως τιμή για το Πανεπιστήμιο σας, αφού καταδεικνύει ότι για εσάς η έννοια της εκπαιδευτικής προσφοράς περιλαμβάνει επίσης όλες εκείνες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που γίνονται έμπνευση και παράδειγμα για τους φοιτητές.