ΠτΔ: Προσφορά στο Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στη φιλανθρωπική εκδήλωση του Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά, που αποδέχομαι προσκλήσεις για να χαιρετίσω εκδηλώσεις σαν και τη σημερινή, οι οποίες πραγματοποιούμενες με μόνο κίνητρο την προσφορά στον συνάνθρωπο, ενισχύουν το ευγενές φιλανθρωπικό έργο Ιδρυμάτων, όπως είναι αυτό του Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου.

Το Ίδρυμα, αφιερωμένο στη μνήμη της Χριστίνας Α. Αποστόλου, εμπνεόμενο από το παράδειγμα της και πιστό στις δικές της παρακαταθήκες, στηρίζεται σε ανθρώπους, οι οποίοι με περίσσευμα ευαισθησίας και αλτρουισμού προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Έτσι είναι που έχει καταφέρει να αναπτύξει στη διάρκεια της εντεκαετούς του πορείας πλούσια φιλανθρωπική δράση και να επιδείξει ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, πετυχαίνοντας την αποστολή της δημιουργίας του.

Μέσα από τη συνεχώς αυξανόμενη αυτή του δράση, η οποία έχει πάντοτε τελικό αποδέκτη το παιδί, πέτυχε ανάμεσα σε άλλα να βοηθήσει πολλές οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, πλήθος παιδιών που χρειάζονταν θεραπεία στην Κύπρο ή και το εξωτερικό, να ολοκληρώσει έργα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, να ενισχύσει το έργο των Κοινωνικών Παντοπωλείων, να καθιερώσει την επίδοση βραβείων σε άριστους μαθητές, να δημιουργήσει την τράπεζα αίματος καθώς επίσης και άλλες αγαθοεργίες.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου φάσματος των σκοπών του, το Ίδρυμα προχώρησε, επίσης, στη δημιουργία Ορχήστρας Εγχόρδων Νέων και Τράπεζας Αίματος.

Έχοντας επίγνωση της συνεισφοράς του εθελοντικού κινήματος σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, και θεωρώντας το ως αναπόσπαστο κομμάτι, ένας βραχίονας της εκάστοτε κυβέρνησης και στενός της συνεργάτη, έχουμε αναπτύξει μία σειρά δράσεων με στόχο την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του εθελοντικού κινήματος.

Είναι για να αισθάνεσαι περηφάνια γιατί μέσα από ανάλογες δράσεις δημιουργείται το αίσθημα αλληλεγγύης, της συνδρομής του ανθρώπου προς τον άνθρωπο και κάπου η ξεχασμένη ανθρωπιά να γεννάται. Ως Κυβέρνηση θεωρήσαμε ότι ήταν αναγκαία η δημιουργία του Γραφείου και ο διορισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών οργανώσεων. Σκοπός του θεσμού ήταν και παραμένει η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του εθελοντισμού, η ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών και ειδικότερα των νέων, και είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που βλέπω εκατοντάδες νέους που αναγνωρίζοντας το έργο του ιδρύματος, εμψυχώνουν όσους είναι χορηγοί και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για παραπέρα πρόοδο και συμμετοχή.

Στοχεύοντας την ενεργό εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό επίπεδο, εφαρμόζουμε το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων, βάσει του οποίου λαμβάνουν σημαντική επιχορήγηση για τη λειτουργία τους εκατοντάδες προγράμματα Μη Κυβερνητικών Εθελοντικών Οργανώσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και δημιουργική απασχόληση παιδιών αλλά και την ενίσχυση και ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Παράλληλα αναπτύξαμε μια σειρά πολιτικών για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας χρηστή διοίκηση και την οικονομική διαφάνεια των Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Άκουσα να αναφέρεστε στα εγκλήματα του λευκού κολάρου και με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την άψογη διαχείριση ενός τόσο ευρύτατα αποδεκτού ιδρύματος του οποίου χιλιάδες είναι οι συνεισφορές κατ’ έτος και μέσα από τη χρηστή διοίκηση έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και συνεχώς τα μέλη αυξάνονται.

Εκφράζοντας τα έντονα αισθήματα εκτίμησης προς το διοικητικό συμβούλιο για την έντονη φιλανθρωπική του δράση σας συγχαίρω και με την ίδια θέρμη και αγάπη να συνεχίσετε το έργο σας και ως ελάχιστη συμβολή θα ήθελα να εξαγγείλω προσφορά χιλίων ευρώ.