ΠτΔ: Νοιώθω υπερήφανος και εκφράζω τις ευχαριστίες μου σε όλους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σήμερα  στις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ και δηλωσε ότι δεν  είναι τυχαία η ανάπτυξη που υπάρχει στην Κύπρο αφού βασίζεται στην ασφάλεια που δημιουργήσαμε αλλά και στη σταθερότητα του κράτους.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αν έκρυβα τα αισθήματα που νιώθω σήμερα για σας θα έπρεπε να ήμουν ίσως ξένος από αυτό που διακρίνει τον κυπριακό λαό: την ανθρωπιά. Και ανθρωπιά σημαίνει να αναγνωρίζεις και να ευχαριστείς. Και είμαι εδώ για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την εμπιστοσύνη σας, τις ευχαριστίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, διότι μέσα από τη στήριξη σας, μέσα από τις ενέργειες του Προέδρου, της ηγεσίας και της κοινοβουλευτικής ομάδας του Προέδρου του ΔΗΣΥ, έγινε κατορθωτό οι στόχοι που είχαμε θέσει όταν αναλάβαμε όχι απλώς να αναστρέψουν το κλίμα, αλλά και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις όπου ο καθένας, όπου και αν ανήκει ιδεολογικά, όποιες σκοπιμότητες και αν υπηρετεί, δεν μπορεί να αρνηθεί το αίσθημα που είναι αποτέλεσμα των θυσιών του λαού, των επιτευγμάτων της Κυβέρνησης που έγιναν χάρη στη σημαντική βοήθεια των εταίρων, των πολιτικών δυνάμεων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά κατά κύριο λόγο των θυσιών του κυπριακού λαού.

‘Έπρεπε να υπάρξει ένας συντονισμός, έπρεπε να υπάρξουν πρωτοβουλίες, έπρεπε να υπάρξει υπευθυνότητα, έπρεπε να εγκαταλείψουμε τον λαϊκισμό και να σταθούμε σωστοί και σοβαροί απέναντι στις υποχρεώσεις μας, απέναντι στον λαό που μας εμπιστεύτηκε.

Και νιώθω πραγματικά και περήφανος, αλλά νιώθω και την ανάγκη να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο, την ηγεσία, την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, στους αξιωματούχους, τους Δημάρχους, τους Κοινοτάρχες, σε όλους που ανέλαβαν πολιτειακά αξιώματα και με υπευθυνότητα αντιμετώπισαν δύσκολες ώρες όπως και ο υπόλοιπος λαός. Αλλά και κατά κύριο λόγο να ευχαριστήσω θερμά τα απλά μέλη μας που στάθηκαν και στήριξαν την παράταξη και το έργο της Κυβέρνησης.

Νιώθω ακόμα την ανάγκη να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους συνεργάτες μου στο Υπουργικό Συμβούλιο, στον καθένα ξεχωριστά. Δεν υπάρχει τομέας που να μην άφησαν τη σφραγίδα τους. Χαίρομαι και περηφανεύομαι γιατί εμπιστεύθηκα τη διακυβέρνηση του τόπου σε νέους, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Χαίρομαι γιατί ο Θεός μου επέτρεψε να γνωρίζω όσα δεν ξέρω. Η πολυπραγμοσύνη μόνο ζημιά μπορεί να δημιουργήσει. Για αυτό και χαίρομαι γιατί οι επιλογές μου υπήρξαν επιτυχείς. Για αυτό και παρατηρείται αυτή η καθολικότητα, η συλλογικότητα στις ενέργειες και τις επιτυχίες.

Δεν θα κάνω αναφορά στις μεταρρυθμίσεις, είναι τόσες πολλές εξάλλου. Ο κάθε ένας από εσάς θα είναι ο κήρυκας προς κάθε κατεύθυνση. Εξάλλου ο λαός τις βιώνει, τις ζει.

Σήμερα εδώ είμαι για να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε εσάς αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις που μας στήριξαν και στους απλούς πολίτες που ανήκουν σε άλλες παρατάξεις και πέραν από ιδεολογίες συνεχίζουν να στηρίζουν αυτό που δημιουργεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, για να μπορέσουμε να κάνουμε βήματα μπροστά.

Δεν θα κάνω απολογισμό του έργου. Αυτό που χρειάζεται είναι το τι πρέπει να πράξουμε. Αν θα δοκιμάσουμε συνταγές που συνοδεύονται από επιταγές άνευ αντικρίσματος, ή αν θα προχωρήσουμε με την ίδια σοβαρότητα, με τον ίδιο προγραμματισμό, χωρίς να ρισκάρουμε αυτό που κάνει τον κάθε Κύπριο να νιώθει ασφαλής. Αυτό που κάνει τον κάθε Κύπριο να νιώθει ότι μέσα από τη σταθερότητα που έχουμε πετύχει μπορεί να προγραμματίσει το αύριο. Και δεν είναι τυχαία η ανάπτυξη, η οποία βασίζεται ακριβώς στην ασφάλεια που δημιουργήσαμε αλλά και στη σταθερότητα του κράτους.

Κανένας επενδυτής δεν επενδύει σε μια χώρα που τη διακρίνει η ανασφάλεια και η αστάθεια. Και βέβαια αυτές οι βάσεις δεν έγιναν τυχαία, έγιναν ακριβώς διότι υλοποιούσαμε τις προγραμματικές μας θέσεις. Δεν θα κάμω αναφορά πόση σχέση έχει το «δεσμεύομαι» από το «υπόσχομαι» διότι απλούστατα – και θέλω να είμαι ειλικρινής στον κυπριακό λαό – δεν ήμασταν, μέσα στη δίνη των προβλημάτων που αναλάβαμε, αλάθητοι. Και βεβαίως υπήρξαν και παραλείψεις και λάθος προσδοκίες, όμως, τουλάχιστον δεν ζημιώσαμε την Κύπρο αυτή την πενταετία. Τη βγάλαμε από τα αδιέξοδα τα οικονομικά, προχωρήσαμε με ρυθμούς ανάπτυξης, του ψηλότερους στην ΕΕ, ούτε τυχαία είναι η νέα αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας ούτε τυχαίο είναι το γεγονός ότι δανειζόμαστε από τις διεθνείς αγορές από τις οποίες ήμασταν αποκλεισμένοι όταν αναλαμβάναμε την εξουσία. Όταν τα επιτόκια ήταν 16%, και σήμερα είναι κάτω του 2%, τα χαμηλότερα όλων των εποχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία, όλα αυτά έγιναν διότι ήμασταν συγκροτημένοι. Είναι γιατί είχαμε συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί βεβαίως και η παράταξη στάθηκε σωστή και σοβαρή με ορθούς χειρισμούς στη Βουλή ώστε να τύχουμε της στήριξης και άλλων πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων και των εργοδοτών και σήμερα μοιραζόμαστε όλοι ένα κοινωνικό κράτος που δεν φροντίζει μόνο για τις ευάλωτες ομάδες, που ακόμα έχουν προβλήματα και θέλω να το καταστήσω σαφές ότι είμαστε γνώστες των προβλημάτων και των ευάλωτων ομάδων και των πολυτέκνων και των χαμηλοσυνταξιούχων και όσων με προσωπικές θυσίες στήριξαν την οικονομία είτε ως καταθέτες είτε ως κάτοχοι αξιογράφων. Έχουμε γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι διάφορες τάξεις του λαού μας.

Για να επιλυθούν όλα τα προβλήματα – σε μια περίοδο που μέχρι το 2013 οι προϋπολογισμοί μας επιβαρύνονταν κάθε χρόνο με ένα δισεκατομμύριο από αυτά που δεν είχαμε για να φτάσουμε από το 2014 και μετά, μέσα σε τρία χρόνια, να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να παραδίδεις ένα κράτος με πλεονάσματα – δεν νομίζω να ήταν ένα εύκολο έργο ή δια της μαγικής ράβδου. Ήταν μέσα από την αποφασιστικότητα, την τόλμη, τη μεθοδικότητα. Και το έχουμε πετύχει.

Γνωρίζουμε πού πάμε, ξέρουμε πού βαδίζουμε και βαδίζουμε μόνο μπροστά μέσα από τις πολιτικές που θα συνεχίσουμε μέσα από τη σοβαρότητα που μας διέκρινε και μας διακρίνει, μέσα από υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει όπως είναι το ΓΕΣΥ που για 20ετίες συζητείτο. Έγινε κατορθωτό να πετύχουμε και την ψήφιση και τα χρονοδιαγράμματα. Αυτό που έλειπε στο παρελθόν ήταν η αποφασιστικότητα, αυτό που αποδεικνύεται στο παρόν είναι η τόλμη και η επιμονή να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε. Γιατί αυτό ζητά ο λαός, αυτό θέλει ο κάθε Κύπριος πολίτης.

Μιλούσαμε για χρόνια για θέματα αξιοκρατίας, για θέματα πάταξης της διαφθοράς. Ένα φαινόμενο που κυριολεκτικά ήταν από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα αυτού του κράτους. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι για πρώτη φορά στα 57 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτέλους ο καθένας δεν ελπίζει πλέον ποιος θα τον καλύψει, δεν πιστεύει ότι υπάρχει κανείς που θα αποτολμήσει να τον καλύψει. Αντίθετα. Αυτό που μαρτυρεί η δική μας αποφασιστικότητα ήταν να παταχθούν σκάνδαλα που δεν αφορούν μόνο το παρόν, αλλά και αν αφορούν το παρόν την ίδια τύχη θα έχουν όσοι καταχρώνται της εμπιστοσύνης του κράτους, της εμπιστοσύνης του λαού.

Δεν θα κάνω αναφορά στα όσα έγιναν στον τομέα της Γεωργίας. Ή στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων, όπου τελευταίως άκουσα – δεν θα απαντήσω κατά τρόπο εχθρικό προς οποιονδήποτε και θα το αποφύγω όπως και την αντιπαράθεση και τα κοσμητικά επίθετα – που λένε ότι υποβάθμισα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε κοινοτάρχη και διερωτώμαι ειλικρινά αν αυτοί που το λένε το ζουν. Αύριο μεταβαίνω προσκεκλημένος του Προέδρου της Ρωσίας στη Μόσχα, όχι ως κοινοτάρχης αλλά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χθες ήμουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ισότιμος των υπολοίπων 27 όχι ως κοινοτάρχης αλλά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 28 Οκτωβρίου θα υποδεχθώ τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου όχι ως κοινοτάρχης αλλά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 6 Νοεμβρίου θα επισκεφθώ τη Γαλλία όχι ως κοινοτάρχης αλλά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για να έχω συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Στις 20 Νοεμβρίου θα υποδεχθώ τον Πρόεδρο της Αιγύπτου όχι ως κοινοτάρχης αλλά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και θα γίνεται μάρτυρες πολλών άλλων διεθνών υποχρεώσεων διότι ακολουθούν οι τριμερείς σύνοδοι που ενδεχόμενα να διευρυνθούν σε τετραμερείς. Με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία. Ακολουθούν επισκέψεις άλλων Προέδρων κρατών που δεν έρχονται για να δουν τον κοινοτάρχη, αλλά έρχονται από σεβασμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο της.

Για αυτό παράκληση μου προς όσους με κοσμητικά επίθετα νομίζουν ότι μπορούν να μειώσουν είτε τα επιτεύγματα είτε αυτό που στο κάτω κάτω θα μπορούσε να τους κάνει και εκείνους περήφανους, (είναι να αντιληφθούν) ότι η πατρίδα μας για πρώτη φορά χαίρει ενός κύρους μεγαλύτερου του γεωγραφικού της μεγέθους. Και δεν είναι τυχαία η γεωστρατηγική της αναβάθμιση. Είναι μέσα από τις πολιτικές που ακολουθήσαμε στο εξωτερικό, μέσα από τις συμμαχίες που κτίσαμε με χώρες γειτονικές και όχι μόνο, με τις χώρες του Κόλπου. Για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαμε διαπιστεύσεις δύο χωρών του αραβικού Κόλπου, της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν. Και της Βαϊμάρης. Παρά ταύτα κάποιοι θεωρούσαν ότι υποβαθμίσαμε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι μέσα από αυτές τις συμμαχίες που έχουμε κατορθώσει η Ισλαμική Διάσκεψη να μην εκδίδει πλέον τα ψηφίσματα που εξέδιδε επί άλλων ημερών. Είναι μέσα από αυτές τις στενές σχέσεις που κατορθώσαμε να αξιοποιήσουμε το εβραϊκό λόμπι έτσι ώστε να πετύχουμε εμβάθυνση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ.

Νιώθω πραγματικά μεγάλη ικανοποίηση γιατί έχω μπροστά μου τους φίλους και τις φίλες που έζησαν μαζί τους τα τελευταία 40 χρόνια. Από τότε που εξελέγην βουλευτής, όταν ήμουν Πρόεδρος της Νεολαίας, αργότερα όταν είχα την τιμή να διαδεχτώ στην Προεδρία του κόμματος τον Γιαννάκη Μάτση που ήταν συνέχεια του εθνάρχη της παράταξης Γλαύκου Κληρίδη».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος είπε «κωφεύσετε στις σειρήνες που προσπαθούν να μας θέλουν είτε να δεχόμαστε μια λύση που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού ή ότι τάχα εγκαταλείψαμε το όραμα για να βρούμε τον τρόπο πώς μέσα από τον ειρηνικό διάλογο θα πετύχουμε επιτέλους αυτό που θα κάνει τον καθένα να νιώθει ασφαλής και να δημιουργεί προοπτική για το μέλλον και θα δημιουργήσει τις συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης επιτέλους, αλληλοσεβασμού με τους συμπατριώτες μας.

Ένα θέλω να πω προς κάθε κατεύθυνση, πολύ περισσότερο προς το εξωτερικό, με πλήρη συνείδηση, ότι υπάρχουν όρια στον επιδιωκόμενο συμβιβασμό. Υπάρχουν όρια στο να αντιληφθείς και να αντιμετωπίσεις της έγνοιες, τις αγωνίες, τις όποιες προσδοκίες είτε της μιας είτε της άλλης κοινότητας.

Στόχος πρέπει να είναι και παραμένει ο ίδιος. Είναι πρώτιστος σκοπός για μένα γιατί δεν θα ήθελα ποτέ να νιώθω ότι αποχωρώ αφήνοντας στην ανασφάλεια τα παιδιά και τα εγγόνια μου, τα παιδιά και τα εγγόνια σας, τα παιδιά και τα εγγόνια ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Θα πρέπει επιτέλους να δημιουργήσουμε συνθήκες που να μας επιτρέψουν να ζήσουμε σε ειρήνη και είμαι αποφασισμένος – το έχω πει και στον ΓΓ του ΟΗΕ – είμαι έτοιμος να συνεχίσω τον διάλογο. Αν είναι για τις ενδοκυπριακές συνομιλίες, άμεσα. Αν είναι για τη σύνοδο για την Κύπρο, τότε θα πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία για να μην αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα της Γενεύης ή του Κραν Μοντανά.

Δεν μπορεί πλέον να βασιζόμαστε στις διαισθήσεις ή τις φαντασιώσεις του οποιουδήποτε. Θα πρέπει να γίνει μια καλή, μελετημένη δουλειά ώστε να πετύχουμε επιτέλους, όταν θα είμαστε σε μια νέα σύνοδο, να μπορεί να αποδώσει αυτά που όλοι προσδοκούμε. Μια επανενωμένη πατρίδα, ένα κανονικό κράτος, απαλλαγμένο από εγγυήσεις, απαλλαγμένο από επεμβατικά δικαιώματα, απαλλαγμένο από στρατούς κατοχής ή οποιουσδήποτε στρατούς. Αν αυτό γίνει σεβαστό τότε ο δρόμος χωρίς αμφιβολία, αφού καταργηθεί η κατοχή, αφού επανενωθεί η πατρίδα μας, αφού επιστραφούν εδάφη, ναι μεταξύ μας Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορεί να βρούμε τον τρόπο της συμβίωσης γιατί ο καθένας θα γνοιάζεται όχι για την τύχη της δικής του κοινότητας, γιατί η τύχη της δικής του κοινότητας θα έχει σχέση και με την τύχη της άλλης κοινότητας. Και η ευημερία και των δύο θα δημιουργεί την ευημερία για το κράτος.

Αυτές είναι οι πολιτικές που ακολουθώ. Πολιτικές που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του Κυπριακού Ελληνισμού. Το είχα πει από την αρχή. Δεν θα δεχθώ να παρουσιάσω σχέδιο που νιώθω ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, στις επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, χωρίς να αγνοώ και τις ευαισθησίες της άλλης πλευράς. Αυτή είναι η σωστή βάση πάνω στην οποία μπορεί να κτίσουμε το μέλλον».

Τέλος, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «οι επόμενοι μήνες θα πρέπει να μας διακρίνουν από μια νηφάλια εκστρατεία. Εμείς ακολουθούμε τα επιχειρήματα που μας δίδει το έργο που έχουμε παράξει. Δεν έχουμε ανάγκη από επίθετα. Εξάλλου δεν είναι πολιτικοί μας αντίπαλοι οι διαφορετικά φρονούντες. Για εμάς αντίπαλοι είναι τα προβλήματα του λαού για τα οποία θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε να λύσουμε. Θα συνεχίσουμε μέσα από μια συνενωτική προσπάθεια.

Είναι μια προεκλογική περίοδος, μπορεί να μην είναι τόσο εύφορο το κλίμα. Αλλά επαναδιεκδικώντας για μια δεύτερη και τελευταία θητεία είμαι βέβαιος ότι κανείς πια δεν θα αισθάνεται τον Αναστασιάδη ως αντίπαλο, ότι αν μέσα από τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων κάνουμε κατορθωτό να πάμε ακόμα πιο μπροστά, αν ο λαός το αποφασίσει, εκείνος που θα με διαδεχθεί σίγουρα θα έχει τουλάχιστον να παραλάβει ένα καθ’όλα σύγχρονο κράτος, ένα κράτος που όσα έχουμε ήδη προχωρήσει αλλά παραμένουν κάποια εξ αυτών ανεκπλήρωτα, θα ολοκληρωθούν ώστε να νιώθουμε ότι τίποτα μα τίποτα δεν μπορεί να μας ξαναφέρει στις μνήμες το παρελθόν.

Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω θερμές ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη, για την απόφαση σας να με στηρίξετε, για την απόφαση να στηρίξετε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε όλοι μαζί και που σχεδιάζουμε όλοι μαζί, την απόφαση να στηρίξετε μια προσπάθεια που πρέπει να διασφαλίζει το τρίπτυχο Ασφάλεια, Σταθερότητα, Ανάπτυξη, για να κάνουμε βήματα μπροστά. Και είμαι βέβαιος πως θα κάνουμε βήματα μπροστά διότι ο λαός θα μας εμπιστευτεί και πάλι τον Γενάρη του 2018. Είμαι βέβαιος πως και στη νέα πενταετία θα δώσουμε όσα αξίζει στον κυρίαρχο λαό».