ΠτΔ: Κοινός στόχος η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών ή κυβερνήσεων των νοτίων χωρών μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη,  είπε ότι αυτό που είναι κοινός στόχος είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου έτσι ώστε δημιουργώντας μια πραγματικά ανεξάρτητη χώρα, πέρα και μακριά από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα ή στρατούς κατοχής να μπορούν όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απολαμβάνουν τα αγαθά της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «χαίρομαι ιδιαίτερα που είχαμε την ευκαιρία, μετά από την πρόσκληση του φίλου Paolo, να συναντηθούμε σήμερα στη Ρώμη, για να συζητήσουμε πριν από τη Σύνοδο της 23ης Φεβρουαρίου μια σειρά θεμάτων που περιλαμβάνονται και στο κοινό ανακοινωθέν της Ρώμης.

Είχαμε την ευκαιρία στο πρώτο μέρος των εργασιών,` να συζητήσουμε τους τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών μας, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για τους πολίτες μας.

Πιστεύουμε ότι μέσα από την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, της δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για ενίσχυση της προσέλκυσης των επενδύσεων που θα οδηγήσουν και στην αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας θα πετύχουμε τον στόχο για μεγαλύτερη ευημερία των λαών μας που αποτελεί και τον στόχο του ευρωπαϊκού μας οράματος.

Συζητήσαμε το μεταναστευτικό και ενώ εκφράζουμε ικανοποίηση για τα θετικά αποτελέσματα που είχαν τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής, εντούτοις δεν παύουμε να έχουμε ανησυχίες όσον αφορά τις μεταναστευτικές οδούς και ροές που διαμορφώνονται ανάλογα με τις επιλογές των διακινητών, κάτι που επιβάλλει επαγρύπνηση.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι διαπιστώσαμε ότι απαιτείται η αλληλεγγύη στο έπακρον όσον αφορά τουλάχιστον τη στήριξη των χωρών της πρώτης γραμμής που δέχονται και τις ροές των μεταναστών.

Ένα άλλο στοιχείο για το οποίο θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη μου ικανοποίηση είναι για την κατανόηση που έχω συναντήσει από τους φίλους συναδέλφους μου σε ό,τι αφορά την ύπαρξη και την ενίσχυση μιας ακόμα καλύτερης Ευρώπης, κάτι που παρεμποδίζεται ή μειώνεται από τη συνέχιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος που παραμένει εδώ και 44 χρόνια άλυτο.

Αυτό που είναι κοινός στόχος είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου έτσι ώστε δημιουργώντας μια πραγματικά ανεξάρτητη χώρα, πέρα και μακριά από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα ή στρατούς κατοχής να μπορούν όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απολαμβάνουν τα αγαθά της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε και θέματα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και μέσα σε αυτά τα πλαίσια είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους αρχηγούς για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις ανακαλύψεις στην περιοχή που αποτελούν πραγματικά μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη και που με τον αγωγό του East Med πιστεύω μπορεί να προσφέρουν μια πηγή ασφάλειας στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα δεν παρέλειψα να επισημάνω και τις παραβιάσεις που δεχόμαστε στην ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα παράνομων ενεργειών που δυστυχώς παρατηρούνται από πλευράς Τουρκίας.

Θέλω να επαναλάβω την ευαρέσκεια μου για την αλληλοκατανόηση και τη δημιουργία των προϋποθέσεων έτσι ώστε αυτή η Σύνοδος των 7 να αποτελέσει ένα βήμα συνεννόησης, όχι ως ξεχωριστού μπλοκ μέσα στην ΕΕ αλλά αλληλοκατανόησης των προβλημάτων που οι χώρες του νότου αντιμετωπίζουν.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου και προσβλέπω η Κύπρος να φιλοξενήσει την 5η Σύνοδο των 7, πάρα πολύ σύντομα, εντός του Μαρτίου το αργότερο».