ΠτΔ: Ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ισχυρή έκφραση αλληλεγγύης από την ΕE

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε εκπροσώπους των ΜΜΕ στις Βρυξέλλες.

Στην αρχική του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Θα ήθελα να εκφράσω την πραγματικά ιδιαίτερη ικανοποίησή μου , με την υιοθέτηση του κειμένου των Συμπερασμάτων, ιδιαίτερα όσον αφορά την Τουρκία, αλλά και τις έκνομες ενέργειές της απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Μέσα από τα Συμπεράσματα, σαφέστατα διαφαίνεται η καταδίκη, με απερίφραστο τρόπο, της Τουρκίας για τις συνεχείς παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης βεβαίως και η καταδίκη για τις ενέργειες που πραγματοποιούνται στο Αιγαίο Πέλαγος. Και όταν λέμε την Ανατολική Μεσόγειο, δεν εννοούμε παρά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί επ’ αυτού έγιναν οι καταγγελίες και επ’ αυτού αποφαίνεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έχουμε Συμπεράσματα, τα οποία υποδηλούν πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Είναι η πρώτη φορά που καταδικάζονται απερίφραστα οι συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει και της Συνόδου της Βάρνας. Την ίδια ώρα, η Τουρκία καλείται να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εξερεύνηση αλλά και την αξιοποίηση των φυσικών της πόρων, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ένα άλλο, εξίσου σημαντικό, στοιχείο είναι η ανάγκη όπως η Τουρκία τηρεί το διεθνές δίκαιο αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ την ίδια ώρα καλείται να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, εκφράζεται η έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών από την Τουρκία, περιλαμβανομένων των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ζητώντας τερματισμό της απαραδέκτου καταστάσεως.

Καταληκτικά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει πως θα εξακολουθεί να παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με τα Συμπεράσματα, δηλαδή τις διαπιστώσεις μέσα από τα Συμπεράσματα, των παρανόμων παραβιάσεων.

Το πιο σημαντικό είναι πως τα Συμπεράσματα, όπως αποτυπώνονται, και οι εκφρασθείσες θέσεις, θα μεταφερθούν με ενιαίο τρόπο από τους συμμετέχοντες στη Συνάντηση της Βάρνας, και πιο συγκεκριμένα, από τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Donald Tusk και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jean-Claude Juncker, σε όσους θα συμμετέχουν στη Συνάντηση της Βάρνας, με υπερτονισμό προς την Τουρκία ότι προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στα θέματα που καταγράφονται στην ημερήσια διάταξη, θα πρέπει η Τουρκία να ανταποκριθεί, τόσο όσον αφορά τα Συμπεράσματα, αλλά και όσον αφορά τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το καταληκτικό, ότι δηλαδή η ΕΕ θα ευρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας την υλοποίηση ή μη των όσων τα Συμπεράσματα διαλαμβάνουν. Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία επιτέλους, θα συνειδητοποιήσει ότι εάν δεν αλλάξει τακτική και συμπεριφορά, προσαρμοζόμενη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δεν διαβλέπω πως θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος στα όσα ενδιαφέρουν, τόσο την ίδια όσο και της ΕΕ, αλλά και όλους εμάς. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, εμείς δεν είμαστε ούτε εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ούτε ενός διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, αρκεί η Τουρκία να σεβαστεί ή να αποδείξει ότι σέβεται, τόσο τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το κεκτημένο, αλλά και το διεθνές δίκαιο. Αυτό θα είναι προς όφελος όλων. Οι μονομερείς ενέργειες, οι έκνομες ενέργειες, οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν ωφελούν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ούτε και δίδουν προοπτική στις προσπάθειες που κατεβλήθησαν από το 2005 μέχρι σήμερα, για μια ομαλή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Συνεπώς, αυτό που θέλω να υπογραμμίσω, είναι πως η δική μας επιθυμία και η δική μας ευχή είναι επιτέλους η Τουρκία να κατανοήσει ότι θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται, αλλά και να συμπεριφέρεται, με βάση τους στόχους που έχει θέσει. Προκειμένου δηλαδή να υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική, θα πρέπει να υπάρξει και ανάλογη ευρωπαϊκή νοοτροπία και συμπεριφορά».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ερώτηση: Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο πήρατε κάποιες εγγυήσεις για την πρόοδο των γεωτρήσεων σε διακρατικό επίπεδο, έστω και προφορικές, στις συναντήσεις σας σήμερα, και εάν, από εδώ και πέρα, και οι εταιρίες θα είναι σε κάποια συνεννόηση με τις χώρες τους για να προχωρήσει η διαδικασία;

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Το δεύτερο, να το θεωρείτε δεδομένο. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο ερώτημά σας, δεν μιλούμε για διμερείς επαφές αλλά για Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ενδεχόμενα να είναι ακόμα πιο ισχυρό το γεγονός ότι η Ευρώπη, μέσα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καταδικάζει απερίφραστα τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Είναι μια, ακόμα πιο ενισχυτική παρέμβαση, και ενίσχυση, των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας να υλοποιήσει, σαν κυρίαρχο κράτος, τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς.

Ερώτηση: Το γεγονός ότι υπάρχει η λέξη ‘έκνομες’, σας οδηγεί ίσως σε κάποια συμπεράσματα ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια συνέχεια διαδικασιών που σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο;

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η τελευταία παράγραφος, ότι δηλαδή η Ευρώπη θα παρακολουθεί ή ότι είναι δεσμευμένη με την παρακολούθηση του θέματος, λέει πολύ περισσότερα από ότι θα μπορούσε με δικά μου λόγια, να αποδοθούν. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν θέλω να δημιουργώ εικόνες αισιοδοξίας ότι η Τουρκία θα προσαρμοστεί ή θα ανταποκριθεί. Αλλά αυτό που διαπιστούται και είναι σημαντικό, είναι ότι για πρώτη φορά με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, η Ευρώπη εκφράζει την αλληλεγγύη της απέναντι σε κράτη μέλη, είτε αυτή είναι η Κύπρος είτε η Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.