ΠτΔ: Θετική η ανταπόκριση της αντιπολίτευσης στη πάταξη του εγκλήματος

Θέλω με ικανοποίηση να χαιρετίσω τη θετική ανταπόκριση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δώσει πρόσθετα  στο αστυνομικό σώμα, στον αγώνα του για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος σοβαρότερη μορφή του οποίου είναι η εμπορία ναρκωτικών, τόνισε ο Προέδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου:

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόταση του Προέδρου και των μελών του Συμβουλίου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, να θέσω υπό την αιγίδα μου και να φιλοξενήσω στο Προεδρικό Μέγαρο την εκδήλωση αυτή.

Μία εκδήλωση, η οποία πραγματοποιούμενη στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας εικόνας του Οργανισμού, καταφανώς μαρτυρεί την προτεραιότητα που έχουμε θέσει για την αναμόρφωση της νομοθεσίας και του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου που διέπει το πεδίο των εξαρτήσεων και εξαρτητικών συμπεριφορών, ώστε αυτό να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό και κυρίως να καταστήσει τις δράσεις και τις πρακτικές μας προσβάσιμες στο σύνολο των ατόμων που τις έχουν ανάγκη.

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως, λόγω και των φανερά αυξημένων προκλήσεων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, την αναγκαιότητα της υιοθέτησης και της προώθησης μιας πιο σφαιρικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, αλλά και της συμπόρευσης με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, προχωρήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο στη μετεξέλιξη του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου σε Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου με διευρυμένο ρόλο.

Με τον τρόπο αυτό, ως ο ανώτατος συντονιστικός φορέας της Κύπρου για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής αναφορικά με την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και αυξάνοντας πλέον –δεν παραμείναμε στη μετονομασία – τις αρμοδιότητες του πέραν του πεδίου της χρήσης παράνομων και στο πεδίο της χρήσης νόμιμων ουσιών, καθώς επίσης και στο πεδίο της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια, ο Οργανισμός επεκτείνει τη δράση του, με στόχο την ενίσχυση του ήδη αξιόλογου και ουσιαστικού έργου που έχει μέχρι στιγμής επιτελέσει.

Έργο του οποίου αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα στηρίζουμε πλήρως μέσω:

1. της οικονομικής ενίσχυσης του Οργανισμού παραχωρώντας κρατική χορηγία, η οποία για το 2018 αυξήθηκε στο ποσό των €1,74 εκατομμυρίων σε σχέση με €1,33 εκατομμυρίων που ήταν το 2017.

2. της ενδυνάμωσης της διαχρονικής συνεργασίας του Οργανισμού με τους Κρατικούς Φορείς μέσω της υλοποίησης δράσεων που εμπίπτουν στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής,

3. της λειτουργίας υπό την προεδρία του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας Εθνικής Επιτροπής αποτελούμενης από τους Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Εργασίας Πρόνοιας, Άμυνας και Οικονομικών.

Πέραν τούτων, τα Υπουργεία και το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού, συμμετέχοντας ενεργά στην προώθηση των στόχων της Εθνικής Στρατηγικής, υλοποιούν δράσεις που αφορούν μεταξύ άλλων:

Θεσμοθέτηση συνεργασιών μέσω συνομολόγησης και υπογραφής μνημονίων και πρωτοκόλλων συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων με τον Οργανισμό,

Προγράμματα εκπαίδευσης λειτουργών των Κοινωνικών Υπηρεσιών σε σχέση με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, με στόχο τη βελτίωση του μηχανισμού εντοπισμού ευάλωτων ομάδων,

Προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών που αφορούν μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες και άτομα που βρίσκονται στις φυλακές,

Χρηματοδότηση δράσεων με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στοχεύοντας σε περιοχές και ομάδες υψηλού κινδύνου,

Λειτουργία του ηλεκτρονικού αρχείου διαχείρισης της θεραπευτικής πορείας των εξαρτημένων ατόμων,

Προγράμματα συμβουλευτικής στήριξης, αντιμετώπισης και διευκόλυνσης της πρόσβασης των χρηστών σε θεραπευτικές δομές με εναλλακτική μεταχείριση των συλληφθέντων, των καταδικασθέντων και των ανήλικων χρηστών,

Προώθηση, ψήφιση και εφαρμογή του περί Θεραπείας Κατηγορούμενων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων Νόμου, ο οποίος ρυθμίζει τη διαδικασία που ακολουθείται για σκοπούς έκδοσης διατάγματος θεραπείας σε κατηγορούμενους χρήστες ή ουσιοεξαρτημένους σε Κέντρα Θεραπείας, καθώς επίσης και του τρόπου λειτουργίας των κέντρων αυτών,

Προγράμματα φαρμακευτικής υποστήριξης,

Λειτουργία κέντρου ασφαλούς νοσηλείας ανηλίκων χρηστών που παρουσιάζουν βίαιη ή παραβατική συμπεριφορά και για τους οποίους εκκρεμεί διάταγμα δικαστηρίου,

Διάθεση κονδυλίου για λειτουργία ξενώνα ανηλίκων που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρήσης χωρίς υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον,

Εφαρμογή νομοθεσίας νάρκοτεστ και προώθηση παραπομπής θετικών οδηγών, εφόσον το επιθυμούν, σε θεραπευτικά κέντρα απεξάρτησης,

Επέκταση προγράμματος υποκατάστασης σε Παγκύπρια βάση.

Ενισχυτικά, εμπλέκουμε την κοινωνία των πολιτών (εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανωμένα σύνολα και ιδιώτες), παρέχοντας οικονομικά κίνητρα για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των πρώην ή αποφυλακισθέντων χρηστών.

Πρόσθετα, εντατικοποιούμε την προσπάθεια καταστολής όσων εμπορεύονται τα ναρκωτικά, ενισχύοντας παράλληλα με ειδικά ανακριτικά εργαλεία την αποτελεσματική έρευνα και δίωξη.

Επιμορφώνουμε το προσωπικό και εκσυγχρονίζουμε τον εξοπλισμό της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ). Αναβαθμίζουμε τη συνεργασία Αστυνομίας με τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) και τα Τελωνεία για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διακίνησης και της νομιμοποίησης εσόδων από ναρκωτικά.

Θέλω με ικανοποίηση να χαιρετίσω τη θετική ανταπόκριση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δώσει πρόσθετα  στο αστυνομικό σώμα, στον αγώνα του για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος σοβαρότερη μορφή του οποίου είναι η εμπορία ναρκωτικών.

Αναντίλεκτα το πρόβλημα των ναρκωτικών αποτελεί ένα εκ των μεγάλων και δύσκολων, όσον αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων, που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες.

Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες στον τόπο μας πολλών δυστυχώς περιστατικών που επιβεβαιούν την έξαρση του φαινομένου.

Ευχής έργο θα ήτο η εξάλειψη τους.

Ενόσω όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά, σας διαβεβαιώ ότι ο Οργανισμός θα έχει αρωγό το Κράτος, θεωρώντας το και ως θεσμική μου υποχρέωση, να συνεχίσουμε τη με κάθε τρόπο αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη στη θεσμοθετημένη αυτή εθνική προσπάθεια πραγματικού συντονισμού, υπουργείων, υπηρεσιών, οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και φορέων γνώμης-γνώσης για τη σφαιρική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ολοκληρώνοντας, επιτρέψτε μου θερμά να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη ολόκληρης της Πολιτείας για την κοινωνική προσφορά του Οργανισμού μέσα από την ομολογουμένως άξια συγχαρητηρίων δραστηριότητα που αναπτύσσει.

Δραστηριότητα, η οποία αφορά την όσο το δυνατόν πιο δυναμική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών σε όλες τους τις εκφάνσεις, αλλά και τον αγώνα που διεξάγουμε από κοινού, έτσι ώστε η χρήση και η εξάρτηση να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια της δημόσιας υγείας, παρά στη σφαίρα της ποινικής δικαιοσύνης.

Προσπάθεια στην οποία σας καλώ να συστρατευθούμε και να αγκαλιάσουμε όλοι.